Foto: Unsplash, Ilustracija

Prijeti zabrana omiljene društvene mreže: Nakon tajnog sastanka u SAD-u usvojen zakon

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon koji bi mogao dovesti do zabrane TikToka u cijeloj zemlji. Naime, zahtijevali bi od kineskog tehnološkog diva ByteDance da proda svoj udio u aplikaciji u roku od šest mjeseci ili bi se suočio sa zabranom u američkim trgovinama aplikacijama i platformama za web hosting.

Ovaj potez slijedi prethodne napore američkih vlasti da ograniče pristup aplikaciji, navodeći kao razlog rizike za nacionalnu sigurnost. Sudbina zakona u Senatu nije jasna, ali predsjednik Joe Biden kaže da će potpisati zakon ako stigne na njegov stol. Zakonodavci kažu da vlasnik TikToka ByteDance ima veze s Komunističkom partijom Kine, što ByteDance i TikTok negiraju.

Bivši predsjednik Donald Trump neuspješno je pokušao zabraniti aplikaciju dok je bio u Bijeloj kući 2020. No sada je kritizirao novi zakon, rekavši da bi ograničavanje TikToka nepravedno koristilo Facebooku.

Foto: Pixabay

Kako bi zabrana funkcionirala?

Najvjerojatniji put za provođenje vladine zabrane bio bi da se naredi trgovinama aplikacija, poput onih kojima upravljaju Apple i Google, da uklone TikTok sa svojih platformi. To bi značilo da ljudi više ne bi mogli preuzeti aplikaciju na taj način, ali oni koji već imaju aplikaciju i dalje bi je imali na svojim telefonima.

S vremenom bi aplikacija prestala primati ažuriranja, što bi moglo uzrokovati probleme korisnicima. Iako je prijedlog zakona prošao u Zastupničkom domu, sada treba prijeći u Senat, gdje nije jasno ima li dovoljno podrške za usvajanje.

Foto: Pixabay

Kako je TikTok odgovorio na glasanje Doma

U priopćenju o glasovanju u Zastupničkom domu u srijedu, TikTok je rekao da će svoju pozornost sada preusmjeriti na Senat, gdje je sudbina zakona nejasna. U svom odgovoru kritizirali su odluku Zastupničkog doma da prošlog tjedna održe brifing iza zatvorenih vrata za članove koji su istaknuli zabrinutost za nacionalnu sigurnost.

“Ovaj proces je bio tajan iz jednog razloga: to je zabrana”, rekao je glasnogovornik TikToka u izjavi. “Nadamo se da će Senat razmotriti činjenice, poslušati svoje birače i shvatiti utjecaj na gospodarstvo, 7 milijuna malih poduzeća i 170 milijuna Amerikanaca koji koriste naše usluge.”




(VIDEO) Najrealističniji robot na svijetu zaprepastio svijet! Ljutito uklonio prst inženjera koji ga je ‘naživcirao’




Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.