Foto: YouTube Screenshot

Pogledajte novo moćno rusko oružje: ‘Zmaj’ ispaljuje rakete na 15 kilometara

Autor: B. D.

Rusija je otkrila novo stravično oružje koje bi uskoro moglo biti primijenjeno u Ukrajini. Riječ je o sustavu raketnog lansera TOS-3, nadimka zmaj. Sustav je dizajniran za opremu T-90 tenka.

Lanser je namijenjen za 220-milimetarske rakete, što je uobičajen kalibar za teške ruske lansere. Vojni analitičar Andrij Kharik objašnjava da novi sustav ima manje lansirnih cijevi od svojih prethodnika, prenosi Defence Blog. Originalni sustav iz kojeg je TOS-3 nastao zvao se TOS-1, nadimka Buratino, a imao je 30 cijevi.

Nakon njega su napravljeni sustav TOS-1A Solntsepek koji je imao 24 cijevi, zatim TOS-2 koji je smanjio broj cijevi na 18. Novi sustav ima samo 15 cijevi, što slijedi trend u razvoju vojne tehnologije.

Žrtvovali preciznost za domet

TOS-3 koristit će istu municiju kao svoj prethodnik. Domet mu je 15 kilometara. Oružje ove vrste dizajnirani su za pružati pomoć na 2-3 kilometra udaljenosti, a pitanje je kako će ih moći primijeniti na tako velikoj udaljenosti.

Putinovi brodovi digli uzbunu u Americi: Najavljuje se nova Kubanska kriza




Povećani domet mogao bi dovesti do veće raspršenosti raketa koje nisu vođene, što će smanjiti preciznost i pretvoriti ovo oružje u oružje za udar na široko područje, a ne za precizne napade.

TOS-3 je opremljen i dodatnim oklopom koji bi ga trebao štititi od dronova kamikaza.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.