Foto: Guliver/AP Photo/Martin Meissner

U HAGU OPET SPOMINJU HRVATSKU I NEKE SUMNJIVCE! Stigla packa vrhu države: ‘Ne dobivamo potrebnu suradnju, kažu da je to pitanje nacionalne sigurnosti’

Autor: L.B.

Tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Serge Brammertz, u ponedjeljak se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o radu Ureda tužiteljstva.

Govorio je o napretku kaznenog progona u posljednjem suđenju, pa istaknuo brz napredak u iznošenju dokaza Tužiteljstva na suđenju Felicienu Kabugi, osumnjičenom za genocid u Ruandi. Tužiteljstvo predviđa da će izvođenje dokaza u Kabuginom slučaju završiti u drugom kvartalu 2023. godine, dok je žalbena rasprava u predmetu Stanišić i Simatović zakazana za kraj siječnja 2023. godine.

Međutim, dotaknuo se i nacionalnog procesuiranja zločina počinjenih tijekom genocida nad Tutsijima 1994. i sukoba u bivšoj Jugoslaviji, pa je Brammertz podsjetio da postoje tisuće slučajeva koji još trebaju biti procesuirani na nacionalnim sudovima.

‘Nažalost, Hrvatska više ne igra tu ulogu’

Brammertz je kazao i kako nacionalni tužitelji nastavljaju tražiti ključnu pomoć od Tužiteljstva te je najavio da će taj trend trajati i sljedećih godina, a kad je riječ o prostoru bivše Jugoslavije, istaknuo je da “najznačajnije pitanje ostaje regionalna pravosudna suradnja”, koja je “od suštinske važnosti jer danas žrtve i počinitelji često žive u različitim zemljama”.

Brammertz je naglasio da postoje pozitivni pomaci u suradnji između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, ali i da “tužitelji u regiji izvještavaju da ne dobivaju potrebnu suradnju od Hrvatske u slučajevima koji uključuju hrvatske osumnjičenike“.

Brammertz je rekao da su ga hrvatske vlasti obavijestile da su istraga i procesuiranje njihovih državljana pitanja nacionalne sigurnosti.

“Ovakvo stajalište pravdu pretvara u političku stvar, a treba se raditi samo o nepristranoj sudskoj ocjeni dokaza i zakona. Prije ulaska u Europsku uniju Hrvatska je bila na čelu promicanja pravde i učinkovite regionalne pravosudne suradnje. Nažalost, više ne igra tu ulogu”, dodao je Brammertz, koji se obvezao da će nastaviti surađivati s hrvatskim vlastima.




Problem negiranja ratnih zločina i veličanja osuđenih ratnih zločinaca

Još jednom je podsjetio i na problem negiranja ratnih zločina i veličanja osuđenih ratnih zločinaca u zemljama bivše Jugoslavije.

Brammertz je naveo da u tim državama “visoki politički čelnici dovode u pitanje činjenice o počinjenim zločinima, veličaju osuđene ratne zločince i stvaraju atmosferu poricanja i veličanja”.

“To nisu riječi i djela ljudi s margina društva, već političkih i kulturnih središta društava u regiji”, zaključio je Brammertz, koji je pozvao sve dužnosnike i javne osobe u regiji na odgovorno ponašanje.




Na kraju je tužitelj Brammertz izrazio zahvalnost Vijeću sigurnosti na potpori radu Tužiteljstva.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.