Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Plenković prozvao oporbu: ’17 ih je bilo protiv povijesno važnog zakona’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Na sjednici Vlade RH na dnevnom redu je prijedlog izmjena i dopunama Zakona o Financijskom inspektoratu Republike Hrvatske te prijedlog strategije demografske revitalizacije do 2033.

Premijer Andrej Plenković održao je uvodno obraćanje, pri čemu se osvrnuo na aktualne političke događaje i aktivnosti Vlade.

“Održali smo susret s predstavnicima Matice Hrvatske i ministrima, rezimirali zajedničke napore vezano za donošenje Zakona o hrvatskom jeziku u Saboru, riječ je o povijesnom zakonu. Hvala 95 zastupnika u Saboru koji su 26. siječnja pokazali odgovornost i prepoznali trenutak nacionalnog zajedništva, tu je bilo 17 protiv, čak 29 onih koji nisu došli na glasanje, propustili su da svoj mandat okrune s jednim od najbitnijih glasanja u sazivu, no po tome se političari prepoznaju i razlikuju. Svatko pokazuje vrijednosti iza kojih stoje, uvjeren sam da građani to vide”, rekao je uvodno.

“Ministri Bačić, Fuchs, Beroš i ja prije dva dana smo u Zagrebu obišli Učiteljski fakultet, projekt od 23 milijuna eura, bit će gotov do iduće akademske godine, važna cjelovita obnova, radovi teku dobro. Bili smo na gradilištu KBC Sestara Milosrdnica, ogroman projekt cjelovite obnove, 145 milijuna vrijedna investicija. Unatoč radovima radi se nesmetano. Projekt će biti gotov u godinu i pol, imat ćemo staru, ali realno gledano novu bolnicu. Kada tome dodamo druge bolnice, HZJZ, to su ulaganja od preko 700 milijuna eura koji se ulažu u zdravstvenu infrastrukturu u Zagrebu. Nema županija gdje zdravstvena zaštita nije dignuta na veću razinu”, rekao je premijer.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Plenković: Idemo s novom aplikacijom e-riznica

“Nastavljamo sa snažnom potporom hrvatskoj manjini u Srbiji, nastavljamo s nizom projekata, želimo im osnažiti položaj, sustav koji smo uspostavili je dugoročan, pokazujemo Hrvatima u Srbiji da Hrvatska država stoji uz njih, podržavamo sve nacionalne manjine u Hrvatskoj. To je dobro za naše društvo”, kaže Plenković.

Ministar Primorac je predstavio novi potez temeljem uspješnih poteza prošle godine, izdali smo prvi put narodnu obveznicu otvorenu građanima, upisala se preko milijarda eura, naglašava.

“Otvorili smo novu stranicu povjerenja u naše javne financije. Krajem godine smo išli s trezorskim zapisom, bilo je 970 milijuna eura upisanih. Građani su odlučili štednju prebaciti u ulaganje u zapise i obveznice. Ministar je najavio izdanje trezorskih zapisa, idemo s novom aplikacijom e-riznica. Dobro je za poticaje rasta kamata u bankama. Ovo izdanje će se moći upisivati putem te platforme, idemo na tromjesečni i jednogodišnji rok dospijeća. Ideja je da se upiše 250 milijuna eura za tromjesečni rok, a na godinu dana 300 milijuna eura. Cijeli proces počinje 19. veljače, trajat će tjedan dana, siguran sam da ćemo nakon toga gledati prema daljnjim koracima i novo izdanje narodnih obveznica”, najavio je.




Danas imamo niz tema, Vlada usvaja strategiju demografske revitalizacije do 2033. To je prvi strateški dokument te vrste. “Demografska revitalizacija, digitalizacija, dekarbonizacija, to stavljamo u fokus u skladu s Nacionalnom razvojom strategijom”, zaključio je uvodno obraćanje.

https://www.dnevno.hr/vijesti/odmah-zestoko-u-saboru-poharali-su-nas-okupatori-no-nitko-kao-plenkovic-2337545/




Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.