Foto: Screenshot/Twitter

‘OVO JE TEK POČETAK!’ Diverziju Krimskog mosta ‘izvele ukrajinske specijalne službe’: ‘Sve ukradeno mora biti vraćeno Ukrajini’

Autor: Dnevno.hr

Nakon što je u subotu ujutro plamen progutao dio za Ruse prevažnog Krimskog mosta, sve je jasnije kako se radilo o diverziji, a dužnosnik ukrajinske vlade koji je želio ostati anoniman, rekao je za Washington Post da iza napada na Krimski most stoje ukrajinske specijalne službe.

Naime, ukrajinski portal Pravda prvi je izvijestio o navodnoj ulozi ukrajinske vlade u eksploziji te citirala neidentificiranog dužnosnika koji je rekao da je u eksploziju na mostu umiješana ukrajinska obavještajna služba, SBU.

Najmanje troje ljudi poginulo je u eksploziji kamiona na mostu koji spaja Krim i Rusiju, objavilo je rusko istražiteljsko vijeće.

Vagoni u plamenu, dio ceste propao u vodu

“Vjeruje se da su to putnici automobila koji je bio pored kamiona koji je eksplodirao. Tijela dvoje žrtava, muškarca i žene, već su izvađena iz vode i njihovi se identiteti utvrđuju”, priopćilo je vijeće. Istražitelji su utvrdili i detalje o kamionu i njegovom vlasniku. Vozilo je registrirano u južnoj ruskoj regiji Krasnodaru te se traga za podacima o vlasniku.

Rusija je osposobila jednu traku mosta za promet pa će se promet na Krim i s njega odvijati naizmjenično, no mostom neće moći prolaziti teretna vozila, kao ni vlakovi.

Riječ je o mostu koji povezuje Rusiju s okupiranim ukrajinskim poluotokom Krimom. Na fotografijama objavljenima na društvenim mrežama mogu se vidjeti željeznički vagoni u plamenu, a dio cestovnoga mosta propao je u vodu.

‘Ovo je tek početak’

Krimski most je plaćen milijarde dolara nakon što je Rusija 2014. zauzela Krim i koji je bio jedna od glavnih meta Ukrajine, čije snage nisu imale tradicionalno oružje koje bi ga moglo pogoditi izdaleka. Rusija je posljednjih mjeseci rasporedila protuzračnu obranu i teglenice-mamce u pokušaju da most zaštiti od ukrajinskih napada.




U povodu napada, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak je na Twitteru objavio sliku gorućeg mosta s komentarom da je ovo “tek početak”.

“Krim, most, početak. Sve ilegalno mora biti uništeno, sve ukradeno mora biti vraćeno Ukrajini, sve što je Rusija okupirala mora biti protjerano”, piše u njegovoj objavi na Twitteru.

‘Ne vidi se konkretno mjesto udara’

U međuvremenu vozači s Krima su nakon razorne eksplozije masovno krenuli na benzinske postaje u strahu od nestašice goriva.  Ministarstvo obrane je u povodu događaja objavilo da se ruske trupe u regijama Mikolajiv, Krivi Rih i Zaporižja mogu u potpunosti opskrbljivati kopnenim i morskim koridorima.

Društvenim mrežama počeli su se širiti i videozapisi na kojima se vidi kako je na mostu eksplodirao kamion.

Neimenovani stručnjak za eksplozive je u razgovoru za BBC rekao da eksploziju i požar na Kerčkom mostu vjerojatno nije uzrokovao projektil.

“Ne vidi se konkretno mjesto udara i fragmentacijska šteta na površini mosta, što sugerira da nije korišteno oružje koje je udarilo iz zraka”, rekao je navodeći kako misli kako bi uzrok eksplozije mogao biti “dobro planiran napad”, ali na samom mostu.

Što se tiče ruske strane, oni tvrde kako se na mostu zapalio rezervoar za gorivo.

“Prema preliminarnim informacijama, gori rezervoar za gorivo. Plovni lukovi nisu oštećeni. Prerano je govoriti o uzrocima i posljedicama. Radovi na gašenju požara su u tijeku2, napisao je savjetnik šefa uprave krimske oblasti Oleg Krjučkov na kanalu Telegram.

U subotu ujutro Harkivom su odjekivale snažne detonacije, nekoliko sati nakon što je Rusija koncentrirala svoje napade na područja koja je nezakonito anektirala u Ukrajini. Associated Press izvještava kako trenutačno nema izvješća o žrtvama. Snažne detonacije uslijedile su nekoliko sati nakon što je Rusija koncentrirala svoje napade na područja koja je nezakonito anektirala u Ukrajini.

Pronađena nova masovna grobnica

Rusija je u Zaporižju prvi put koristila  tzv. kamikaza dronove pune eksploziva – a u raketnom napadu na stambenu zgradu u tom gradu smrtno je stradalo 11 ljudi. Regionalni guverner Oleksandr Starukh rekao je kako su dronovi Shahed-136 iranske proizvodnje oštetili dva infrastrukturna objekta u Zaporižji.

Volodimir Zelenski upozorava kako su ruski dužnosnici počeli “pripremati svoje društvo” za moguću uporabu nuklearnog oružja, a u intervjuu za BBC ukrajinski predsjednik opet je pozvao na uvođenje preventivnih sankcija Moskvi.

Ukrajinske vlasti su u ponovno osvojenom gradu Limanu pronašle novu masovnu grobnicu.

” Još se ne zna koliko je tijela u njoj”, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko, no novinska agencija Ukrinform citirala je visokog policijskog dužnosnika koji tvrdi kako je ondje 180 ubijenih.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.