Foto: Unsplash, ilustracija

Pekara u BiH prodavala burek s ‘pogrešnim’ mesom: Unutra nije bila samo junetina

Autor: B.M.

Federalni veterinarski inspektori iz Bosne i Hercegovine tijekom rutinskih inspekcijskih nadzora na području Kantona Sarajevo krajem prošle godine, obavili su inspekciju nad poslovanjem kompanije “Krajina Klas”, Poslovne jedinice Pekoteke “Manja” Vogošća.

Tijekom nadzora otkrivene su brojne nepravilnosti i prekršaji u nadležnosti veterinarstva, zbog čega su, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu (“Službene novine FBiH”, broj 46/00), poduzete zakonom propisane mjere i izrečene prekršajne sankcije.

Analitičar uočio šokantan detalj vezan za radne nedjelje: Zašto nitko ne govori o ovom?

Kako su izvijestili iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), tijekom inspekcijske kontrole otkriven je proizvod nazvan “burek mini zaleđeno”, brzo smrznuto vučeno tijesto s nadjevom od junećeg mesa, čija je neto količina 160 grama. Sastojci ovog proizvoda uključuju vodu, pšenično brašno T-550, juneće meso, suncokretovo ulje, sojine ljuskice, sol, pšenični gluten, papar, pojačivač okusa (mononatrijum glutaminat) i sredstvo za tretiranje brašna E920. Proizvođač ovog proizvoda je “Krajina Klas” d.o.o. Banja Luka.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX, Ilustracija

Svinjska DNK

U cilju laboratorijske analize kvalitete i mikrobiološke ispravnosti, kao i provjere porijekla sastojaka (mesa), tijekom inspekcijskog nadzora uzeti su uzorci proizvoda i poslani u laboratorij za ispitivanje rezidua i kvalitete hrane. Međutim, tamo je pak utvrđeno da je u bureku bio prisutan i svinjksi protein.

“S obzirom da korištena metoda nije akreditirana, uzorak istog proizvoda također je naknadno upućen na analizu akreditiranom metodom (molekularnom analizom real time PCR) u akreditirani laboratorij Europske unije, koja je potvrdila prisustvo svinjske DNA u bureku deklariranom kao proizvod od junećeg mesa”, dodaje se u priopćenju, koje prenosi Klix.




Autor:B.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.