Pixabay

Oluje u Europi ubile šestero ljudi

Autor: Dnenvo

Snažna oluja Sabine, nazvana u Njemačkoj ili Ciara, nazvana na sjeveru Europe, je izazvala kaos. Krenula je sa sjevera od Velike Britanije i Irske, a zatim se proširila na Francusku i sve do Poljske.
Digle su se razine mora na obalama na sjeveru, a oluja je odnijela šest života.

52-godišnja žena i njezina 15-godišnja kćer su poginule na skijalištu Bukowina Tatrzanska u poljskim Tatrama nakon što je jak vjetar odnio krov s kuće. Pritom je ozlijeđena 21-godišnjakinja, a 16-godišnjak je pretrpio ozljede glave.

Prilikom prevrtanja čamca, jedan je muškarac izgubio život dok je drugi proglašen nestalim u Švedskoj. Čamac se prevrnuo prilikom snažnih udara vjetra, a za nestalim muškarcem tragaju helikopteri.

U Njemačkoj je pao kran na krov katedrale koja se obnavlja i napravio veliku štetu.




Udari vjetra od 150 km/h

Najveću je štetu doživjela Velika Britanija. Udar vjetra je jači od 130 km/h. Samim time je poremećen zračni, željeznički i pomorski promet. Oko 92.000 kućanstava je ostalo bez električne energije, a rijeke i potoci su se izlili. Met Office je u Aberdaronu, selu na sjeveru Walesa, zabilježio udare vjetra od 150 km/h.

U Belgiji je poremećen zračni promet, odnosno otkazano je šezdesetak letova. Škole će biti zatvorene u ponedjeljak zbog upozorenja na iznimno loše vremenske prilike.

Drugi stupanj upozorenja je proglašen za cijelu južnu Njemačku, a za pokrajine Baden-Württemberg i Bavarsku proglašen najviši. Orkanska je oluja izazvala probleme i na zapadu kao i na sjeveru Njemačke gdje je divljala tijekom noći. U gradovima Bremen i Hamburg kao i na sjeveru Njemačke je izdano upozorenje za poplave diljem cijele baltičke obale. Razina mora se tijekom oluje podigla za skoro dva metra u odnosu na prosječnu razinu.

Na sjeveru Francuske su otkazani regionalni vlakovi, izdana je narančasta uzbuna zbog snažnih vjetrova, a u Poljskoj je bez struje više od 55.000 kućanstava.
Vatrogasci su morali intervenirati 1100 puta zbog snažnih vjetrova. U Švicarskoj je jučer bilo zatvoreno nekoliko željezničkih linija, žičara i škola i to zbog vjetra koji je puhao 148 km/h.

Autor:Dnenvo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.