Foto: Goran Mehkek / CROPIX

OBITELJSKA KRALJICA ZA POSLOVE I NEKRETNINE Životni put Josipe Rimac koji ju je od vrha doveo do Remetinca…

Autor: Ines Brežnjak/7dnevno

Činilo se do prije nekoliko godina kako kraljevskim gradom Kninom upravlja jedna kraljica. Takav tretman u toj pomalo konzervativnoj sredini uživala je najmlađa hrvatska gradonačelnica, atraktivna HDZ-ovka Josipa Rimac, koja je preko noći stasala u jednu od najpoznatijih hrvatskih političarki. Spretna i susretljiva, tako lijepu Josipu i danas opisuju njezini susjedi iz rodnog kraja dok s nevjericom gledaju u naslove po portalima. Kraljica Josipa svoje je odaje zamijenila remetinečkom ćelijom, a napise o njezinu ekstravagantnom modnom izričaju smijenili su oni o akciji policije i USKOK-a u kojoj je uhićena. Prije privođenja Josipa se nalazila u Zagrebu, a neugodnosti je doživio i njezin suprug Danijel, kojemu je policija tog jutra zakucala na vrata.

“Josipa je u Zagrebu, tamo radi, a ja sam u Kninu, policija pretražuje stan”, kratko je prokomentirao njezin samozatajni suprug prvoga dana kada se saznalo za njezine akvizicije, i nakon toga nestao u javnosti. Doduše, on ni u vrijeme njezinih najvećih političkih uspjeha nikada nije bio uz nju niti se o njemu zna previše. Znaju zato Kninjani da je njihova Josipa ljubiteljica brendiranih komada odjeće.

Iako je luksuznim stilom skrenula pažnju na sebe i potaknula pitanja odakle mladoj ženi zaposlenoj u državnoj službi novac za brojne torbice koje stoje od 3500 do 15.000 kuna, Rimac nije odustala od ljubavi prema skupim komadima. Tako je, primjerice, još 2015. godine stupce modnih magazina punila njezina crna torba marke Celine, inače jedan od najpoznatijih modela Celine Luggage Tote, koja je 2010. debitirala na svjetskoj sceni, te se navodi da stoji oko 15 tisuća kuna. Na pitanje novinara o svojoj bogatoj kolekciji, Rimac SMS-om odgovara da se ne razumije u ženske torbe.

Dizajnerske marke

Premda se, kako je sama rekla, u torbe ne razumije, na njezinu se ramenu nerijetko nalazio Chanel, Louis Vuitton ili pak Michael Kors, ali i torbe domaće dizajnerice Mine Petre. Premda je za torbama rado posezala i u inozemstvo, kad je o odjeći riječ, Josipa je kao i brojne poznate Hrvatice, uključujući i bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, rado nosila komade dizajnerice Aleksandre Dojčinović, djevojke poznatog HDZ-ovca i nekadašnjeg predsjedničina savjetnika Tomislava Madžara. Rimac se često pojavljivala i na revijama ove dizajnerice, i to baš u njezinim Leilou haljinama. To što se ova nekadašnja gradonačelnica posljednjih godina opskrbila dizajnerskim komadima odjeće, nakita i torbi ne znači da je od malih nogu uživala u raskoši i luksuzu, upravo suprotno. Na početku dužnosničkog mandata Josipa Rimac rođena Čulina i njezin Danijel nisu imali ni krova nad glavom, a Kninjani i danas pamte skromni srebrni Fiat Stilo koji je ovaj mladi bračni par kupio na kredit. Druge opcije nije bilo jer Josipa je u politiku ušla kao djevojka odrasla u skromnoj obitelji.

Otac Josip Čulina vratio se u Lukar, malo selo kraj Oklaja i Drniša, odakle je sa suprugom i pet malodobnih kćeri izbjegao pred srpskom okupacijom početkom rata. I danas u tom kraju obitelj Josipa Čuline opisuju kao skromnu i siromašnu. Obitelji je država obnovila kuću na selu, a Josip je cijeli život, obrađujući škrti komadić zemlje i uz skromnu mirovinu, nastojao odškolovati svojih pet djevojčica.

Oporavak obitelji




Trudio se, kažu njegovi susjedi, priuštiti im barem srednjoškolsko obrazovanje u Kninu. Onog dana kada je najmlađa od pet Josipovih kćeri postala kninska gradonačelnica, započinje oporavak cijele uže, ali i šire obitelji. A bolji dani dolaze i za obitelj Danijela Rimca, koja se iz Vinkovaca doselila u Knin. Naime, nakon Oluje otac Božo i sin Danijel, bježeći od siromaštva, dolaze do Knina, gdje su na uzlazu u grad zauzeli kuću te otvorili restoran Ruža. Paralelno s time otac je vodio staklarski obrt u središtu Knina, no ta poduzetnička etapa nije potrajala dugo, nakon par godina bili
su prisiljeni zatvoriti, a za sobom su ostavili veće dugove.

Spretna Josipa, koja je dakle u međuvremenu postala gradonačelnica, uspijeva se pobrinuti za cijelu obitelj, riješiti im stambeno pitanje te ih naseliti u svojem Kninu. Sestre se zapošljavaju u HEP-u i Crvenom križu, Narodnim novinama i Generali osiguranju, suprug u INA-i, a jedan od zetova postaje ručni perač u NP Krka. Kroz kvalitetnu suradnju s lokalnim APN-om i nadležnim ministarstvima te Državnim odvjetništvom Danijel Rimac postaje branitelj, a država otkupljuje tisuću kvadrata stare kuće s okućnicom, za koju se izdvaja 1,2 milijuna kuna. Kako je sama Josipa jednom prigodom ustvrdila, njezin muž u INA-i nije nikakav direktor ni menadžer, već radi u smjenama, bez neke posebne pozicije. Baš je stoga javnost i zainteresirao respektabilan popis imovine
koju je posjedovao, a o čemu je svjedočio i izvadak iz Zemljišnih knjiga, iz kojega je proizlazilo da radnici na benzinskim crpkama prilično dobro zarađuju.




Brojne nekretnine

Naime, u izvatku iz Zemljišnih knjiga stajalo je da je suprug kninske gradonačelnice Danijel Rimac vlasnik triju stanova u Meštrovićevoj ulici u Kninu. Kuća je prije prodaje bila etažirana na četiri zasebne stambene jedinice, a kao takva mogla se dodijeliti četirima obiteljima, ovisno o broju članova, no u ovom slučaju tri stana u kući dodijeljena su suprugu gradonačelnice Rimac, kojemu je tako pripalo više od 155 četvornih metara viška stambenoga prostora, više nego što mu po zakonu pripada.

Uz tri stana, Danijel Rimac ima i kotlovnicu, garažu, dvorišta te ostale dodatke. Zbog toga se postavljalo pitanje kako je suprug došao u posjed triju stanova i spomenute imovine i je li mu u tome pripomogla upravo suprugina funkcija gradonačelnice Knina, no to su nadležne institucije odbacile.

Nitko se previše nije bavio ni zetom, peračem vozila, koji je također od države prije nekoliko godina dobio prekrasnu kuću s okućnicom u Višeslavovoj ulici podno Kninske tvrđave. Dvije sestre žive u stanovima koje su od države dobile darovnicom, a jedna od sestara uselila se prije par godina u novi stan. Kako nije štedjela na svojim najbližima, tako Rimac nije štedjela ni na sebi, pa se tako privatni vozni park kninske gradonačelnice obnovio s dva nova automobila vrijedna pola milijuna kuna. Dok je 6000 kuna izdvajala za rate kako bi otplatila nova vozila, Rimac je istovremeno renovirala staru kuću s okućnicom, koja se u međuvremenu pretvorila u raskošnu vilu. Vila je nikla i u Vodicama, gdje Josipa s obitelji provodi ljetne praznike, premda to nije njezina nekretnina,
već glasi na njezina oca Josipa, umirovljenika i zemljoradnika iz okolice Drniša. Ljetnikovac je inače vrijedan najmanje pet milijuna kuna. Uz to što je pronalazila vrijeme za građevinu, koju je nazivala svojom nesuđenom strašću, Josipa je uspijevala raditi na sebi i svojem obrazovanju pa je tako pohađala privatno veleučilište Vern, na kojem je 2013. preuzela diplomu, otplativši pritom 90.000 kuna školarine, što ne uključuje troškove putovanja, smještaja i generalno života u Zagrebu. Uza sve to, prema imovinskoj kartici Rimac je uspjela kupiti paket HT dionica i grobnicu te ušparati sto tisuća kuna. Nije međutim svima u svom Kninu gradonačelnica išla na ruku, sjećaju se njezine ere i danas stanovnici toga grada. Osobe sklone HDZ-u zapošljavala je bez problema,
diskriminirajući pritom čak i hrvatske branitelje koji su odbijali učlaniti se u stranku koja je tada vladala gradom – u Gradskom vijeću sjedilo je 11 članova HDZ-a, a svi oni i članovi njihovih obitelji bili su zaposlenici gradskih institucija i tvrtki.

Posao se bez poteškoća za HDZ-ovce osiguravao u osnovnoj školi, mjesnim vrtićima, ali i u komunalnom poduzeću, u kojem su HDZ-ovci uhljebljivali i članove svojih obitelji, supruge, nevjeste te ostatak rodbine, sve dakako uz blagoslov gradonačelnice, koja je osobno iz svojeg ureda donosila odluke o tome tko može, a tko ne može dobiti posao. Osim što se bavila kadroviranjem, mlada gradonačelnica bila je sklona potrošnji proračunskog novca, ali nije ga usmjeravala na otvaranje novih radnih mjesta, nego na ručkove i pijanke sa svojim simpatizerima, no to joj njezini sugrađani nisu previše zamjerali, jer da jesu, ne bi osvojila tri mandata u tome gradu. Vladala je svisoka i rastrošno, reći će danas oni koji su tome svjedočili, dodajući da je ona rođena za šeficu.

Uostalom, šefovsku poziciju obnašala je i u lokalnom Crvenom križu.

Vesela zabava

U jednom od njezinih mandata Knin je uz pomoć Darka Milinovića dobio Opću bolnicu odvajanjem od šibenske, a time Šibensko-kninska županija postaje jedna od rijetkih u zemlji s dvjema
općim bolnicama. Ipak, problem je pomanjkanje adekvatnoga osoblja. Tom igricom bivši ministar pokušao je pridobiti njezinu potporu na unutarstranačkim izborima, ali mlada gradonačelnica mudro se priklonila Karamarku. U skladu sa svojim godinama, ljubiteljica je zabave, a o tome svjedoči video koji je dnevno.hr ekskluzivno objavio, a na kojemu je vidi kako uz folk-hitove napucane pevaljke kao na derneku u Požarevcu okida na stihove pjesmuljka “Čik, čik pogodi”.

A kako i ne bi kada je postala jača nego ikad. Trijumfirala je višestruko – osvojila je treći mandat, a Karamarko je postavlja u Predsjedništvo stranke, čime postaje najmoćnija HDZ-ovka u srednjoj Dalmaciji. Poslije je Karamarku vodila kampanju za parlamentarne izbore, zamjerajući se Vasi Brkiću koji nije vjerovao u njezine kapacitete. I bez toga karijera mlade Rimac nije uvijek išla glatko, naime, premda je uživala simpatije bivšeg premijera Sanadera, s kojim se rado sastajala, leđa joj okreće Jadranka Kosor. Žena je ženi najveći neprijatelj, kažu stari, a Kosor mladu gradonačelnicu nije podnosila, stoga je bila izopćena iz stranačkih strategija. Rimac se bivšoj premijerki zamjerila još dok je bila ministrica branitelja jer je nije doživljavala, a kap koja je prelila čašu bio je jedan ručak. Naime, prilikom jedne gradske proslave na kojoj su sudjelovali Milan Bandić i Jadranka Kosor, gradonačelnica je za ručak, umjesto stranačke kolegice, izabrala muško društvo, što joj Kosor nije oprostila.

Stoga se, kada je Kosor naslijedila Sanadera, ime Josipe Rimac nije našlo na listi kandidata HDZ-a u IX. izbornoj jedinici. U život, onaj politički, vraća je Karamarko. On ju je snažno prigrlio i uvrstio u svoj najbliži tim te joj omogućio da ostvari svoje političke snove i ambicije. Nakon toga uzde HDZ- a preuzima Plenković, koji Rimac marginalizira, ali je postavlja na poziciju na kojoj se ova nekoć siromašna cura ipak uspjela snaći i izboriti za sebe.

(FOTO) Krenuo rat predizbornim plakatima: “Neki će delati, a mi ćemo obnoviti”

 

Autor:Ines Brežnjak/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.