Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Novi fenomen u zagrebačkoj crkvi: Kršteno više djece Filipinaca, nego djece Hrvata

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Sve je više stranih radnika u Hrvatskoj, a da su se ovdje udomaćili dokazuje primjer Filipinaca, ali i Hrvata koji su ih lijepo prihvatili. Naime, u Crkvi svetog Blaža u Zagrebu organizirano je veliko krštenje za osmero filipinske djece rođene u Zagrebu. U prva tri mjeseca ove godine samo u ovoj crkvi kršteno je više djece s Filipina, rođene u Hrvatskoj, nego djece Hrvata.

Malena Luna Briel primila je sakrament krštenja i postala dijete Božje. “Obred je bio jako lijep, jako smo sretni i zadovoljni. Ona nam je prvo dijete i za nas je današnji dan jako važan jer smo je uspjeli krstiti baš ovdje u Zagrebu”, kažu roditelji Ray i Jessa. No, ona nije jedina jer je osam beba čiji su roditelji Filipinci rođeno i kršteno u ovoj crkvi.

Roditelji April i Brian kažu da su jako zahvalni što su ih prihvatili u Crkvi te da se osjećaju dobrodošli. Obitelji koja je ostala na Filipinima šalju snimke i fotografije. Tu je i osjećaj tuge jer nisu svi na okupu, no shvaćaju da su otišli za boljim životom. “Sada više nije tako teško. Prije je bilo. Lakše je sada kada nas je troje, preživjet ćemo”, kažu April i Brian.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Većina za kumove odabrala Hrvate

Većina je za kumove odabrala Hrvate, a neki i svoje prijatelje s Filipina. Župnik in solidum i Povjerenik za pastoral migranata turista Zagrebačke nadbiskupije Anđelko Katanec ističe da mu je drago da su neki odabrali kumove Hrvate.

“Nisu svi, ali važna je njihova socijalizacija i preko vjere okupljanja u Crkvi. Ovo je sada najveći broj djece odjednom, ali već smo imali prije u četiri navrata osmero druge djece”, dodaje Katanec. A uz krštenja uskoro se, otkriva velečasni za HRT, sprema i vjenčanje.

Velika promjena za električne automobile, ovaj potez mogao bi biti pun pogodak
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.