Foto: Ranko Suvar / CROPIX

NIJE POTRES NEGO VATRENI! Seizmografi zabilježili, je li moguće baš kada je Petković zabio, a Livaković skinuo penale?

Autor: Dnevno.hr

Seizmolozi Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu objavili su jedno vrlo interesantno opažanje.

Naime, baš u trenu kada je Bruno Petković Brazilcima zabio gol, sprave za registriranje gibanja tla i potresa zabilježile su slab signal.

Na Facebook stranici Geofizika uživo objavili su da je zabilježeno gibanje koje se ne pripisuje “pravom” potresu.

“Sjećate se utakmice Brazil — Hrvatska u petak? Naša Marija Mustać Brčić malo je gledala seizmograme i na seizmološkim postajama Zagreb i Rijeka (one se jedine nalaze u većim gradovima) uočila slab signal u 18:29 i nekoliko tamo između 18:40 i 18:46. Je li moguće da je to baš u vrijeme u kojem je Petković dao gol, a Livaković obranio penale?!”, napisali su seizmolozi pa dodali:

“Nakon zagrebačkog potresa 2020. godine puno vas je naučilo ponešto o seizmogramima (tri linije za tri komponente za svaku postaju) i njihovim spektrima (ispod svake linije pripadajući spektrogram). Ovaj put nam prikazuju veselije stvari. U Zagrebu (narančasto) i Rijeci (zeleno) zabilježili smo istovremeno “veliki paket pozitivne” energije petak u 18:29 nakon pogotka Petkovića za izjednačenje s Brazilom u 117. minuti utakmice te u 18:46 promašaja Marquinhosa za pobjedu protiv Brazila u četvrtfinalu Svjetskog nogometnog prvenstva! Da ne mislite da vas muljamo, na dnu (sivo) su podaci puno izoliranije postaje Kalnik, gdje se ne primjećuje ljudski utjecaj.”

Poručili su i da je u Zagrebu i Rijeci zabilježeno još par napetih trenutaka te pozvali znalce da ih pronađu na slici.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.