Foto: CROPIX

Tajnik srpskog MUP-a otkrio jeziv detalj o osumnjičenima: ‘Lišeni su svakog ljudskog osjećanja’

Autor: Dnevno.hr

Dalibor D. (40), brat osumnjičenog Dejana (50) koji je priznao da je ubio Danku Ilić (2) umro je u noći između subote i nedelje u policiji. Prije smrti, on je priznao da je pomogao bratu da se riješi Dankinog tijela, ali nije otkrio lokaciju na kojoj se nalazi. Kako saznaje Blic, Dalibor je nakon uhićenja vodio policiju po imanjima njegove obitelji, išao je s njima na više različitih lokacija, ali tijelo Danke Ilić (2) i dalje nije pronađeno.

Dalibor je uhićen jer je njegov brat Dejan tijekom saslušanja u Tužiteljstvu rrekao da je imao pomagača u skrivanju tijela djevojčice. Dalibor je, prema vlastitom priznanju, sudjelovao u skrivanju tijela ubijene Danke, a to što je išao s policijom na lokacije u selu Zlot gdje su postojale indicije da je tijelo djevojčice, moglo je pomoći u konačnom kraju agonije i donese utjehu obitelji  koja bi mogla sahraniti malenu djevojčicu.

Uz to, Dalibor je trebao biti i ključni svjedok u potrazi, s obzirom na to da Dejan D. ne želi otkriti gdje se riješio tijela djevojčice nakon što su ga osumnjičeni za zločin bacili na deponiju na Starobanjskom putu.

Foto: CROPIX

Najnovije informacije o ovom slučaju pratite uživo na portalu Dnevno

21.15 Tajnik MUP-a: Osumnjičeni ne želi surađivati

Tajnik srpskog MUP-a Željko Brkić otkrio je nove detalje istrage o ubojstvu djevojčice Danke.

“Teško je saznati motive zašto osumnjičeni ne želi surađivati. Ali vi kod njih možete vidjeti takvo odsustvo empatije i bezobzirnost, čak i sada kada je suočen s istinom, osumnjičeni ne želi reći gdje je sakrio tijelo Danke Ilić. To govori o velikom nedostatku empatije. To dijete ima pravo na dostojanstven sprovod, da mu roditelji mogu posvetiti grobno mjesto. Lišeni su svakog ljudskog osjećanja”, rekao je Brkić za Pink TV.

Potvrdio je kako su do sada prikupili dovoljno dokaza na osnovu kojih mogu podići optužnicu. Napomenuo je kako im je svima uključenima bilo teško misaono rekonstruirati ovaj zločin i da se nada da će sud primjereno kazniti sve uključene.




“Iako osumnjičeni za ubojstvo Danke Ilić pokušavaju izbjeći odgovornost, to neće ometati nadležne organe da donesu presudu”, kaže Brkić.

21.00 Mještanin: Obitelj ima tajni bunker

Koliko je obitelj imala tajni ispričao je za Telegraf drugi mještanin Zlota, koji je također imenovan kao Rade. Ispričao je kako uhićeni Dejan ima tajni podzemni bunker.




“Na mjestu gdje je pretraživala policija postoji bunker ispod zemlje, do same kuće, i tu su oni bili, ti Gligorijevići odakle je baba osumnjičenog. Ja sam mislio da to imanje policija treba obići jer je ona napuštena”, priča Rade.

“Žalosno je za ovo dijete. Trebaju je naći, da roditelji znaju gdje joj je grob. Nitko toj obitelji ne može ovo oprostiti. To ni džukela ne može napraviti”, kaže Rade.

18.45 Dankin djed: Postoji tračak nade da je živa

Danik djed za Nova.rs progovorio je o tragičnoj smrti svoje unuke.

“Nikada im ne bih zamjerio da su je udarili pa hitno odvezli u bolnicu”, rekao je te dodao kako tragična smrt ostavlja teške posljedice na cijelu obitelj.

Izrazio je nadu da će se tijelo dvogodišnje djevojčice pronaći kako bi joj mogli u miru odati počast.

“Teško nam je, onaj dan kada smo čuli da su uhvatili ubojice i da se zapravo radi o ubojstvu, svima nam se složilo. Završili smo svi na intenzivnoj njezi. Ne znam kako sam, iako su monstrumi priznali, živim u nadi. Dok se tijelo ne nađe, postoji neki tračak nade, iskrica, da je ona živa. Dijete nije igla, moraju je naći, neki dio odjeće ili nešto drugo”, rekao je potreseni Dankin djed.

17:45 Susjedi iznenađeni ponašanjem Dankine majke

Od trenutka kada je objavljena tragična vijest da je stradala dvogodišnja djevojčica, stanovnici Banjskog polja su u šoku jer iza svega stoje radnici Vodovoda koji su tog kobnog dana radili na tom području.

“Prije nekoliko dana bili su kod moje braće, pomagali oko šahta i vodovoda, ništa nisu pili, nisu bili ni pijani, a da nismo primijetili”, govori susjeda koja je nedavno vidjela Dankine roditelje na mjestu gdje je dijete navodno stradalo, kako bi zapalili svijeću i pomolili se. Jedna stvar sve ih je iznenadila.

“Dolazili su otac i majka djevojčice, dok je otac jecao u suzama, majka je samo rekla – šta je bilo, bilo je. Svi smo se tome čudili. Nije nam jasno kako može biti tako hladna”, ispričala je susjeda dodajući:

“Pitamo se kako je Miloš mogao usred svega ovoga ići s ocem u sportski centar gledati utakmicu, živi se jedemo ovdje, svi se bojimo. Nismo čuli da je bilo ikakvog udarca i da je tako brzo spakirao dijete, a da nitko nije primijetio, ali nismo čuli baš ništa”,

Novinarka Kurira stupila je u kontakt sa ženom koja živi u Banjskom polju, a kako kaže, ona je posljednja vidjela malu Danku.

“Bila sam u kući, vidjela sam dijete s prozora, ali sam mehanički prošla s obzirom na to da je bilo logično da su roditelji bili s njom. Danima nosim krivicu zbog toga, ali kako bih mogla da znam, valjda majka treba da brine o svom djetetu, kao što ja čuvam svoju djecu”, ispričala je susjeda.

16:25 Otac osumnjičenog žali se zbog prekopanog dvorišta

D.J. iz sela Luka, otac S.J, jednog od osumnjičenih za ubojstvo djevojčice Danke Ilić, u razgovoru s novinarima stao je u obranu svog sina i ustvrdio da mu krivica nije dokazana te je navaio da će tužiti policiju ako se dokaže da njegov sin nije kriv. Razlog za to je više nego bizaran – ljut je jer mu je policija uništila zelenu salatu, prenosi Kurir.

“Možeš ići odakle si došao. Još ništa nije riješeno, a ti već trčiš okolo i svašta pišeš po novinama. Ležiš, dao si sve čega nema ni na horizontu, a kamoli istinu. Kako znate da je on to učinio?”, bijesno je rekao novinarima otac osumnjičenika.

Bio je vidno ljut i nezadovoljan što mu je policija, u potrazi za tijelom djevojčice, prekopala vrt salate. “Sve su uništili i razbacali stajnjak! Uništili su mi svu zelenu salatu, imat ćemo uspone i padove. Sve su uništili. Pogledajte što su napravili s ovom salatom. Nije li to tužno”, rekao je Janković čije je obiteljsko imanje više puta detaljno pretraženo.

“Ako je moj Srđan kriv, kriv je, ali ako nije, onda ću tužiti policiju da ga maltretira. Policija još nije pronašla djevojčicu, a kažu da je sve gotovo. Nije gotovo, tek će biti.” utvrditi”, rekao je otac osumnjičenog.

16.00 Novinar: Možda su se lažno prijavili

Novinar Mladen Radulović u emisiji Puls Srbije je rekao kako postoji mogućnost da su osumnjičeni priznali zločin, no da se ne sjećaju ili da se nisu u stanju sjetiti gdje je tijelo.

“Postoji alkoholna zaboravnost od straha zbog onoga što su učinili. Zamislite, a naravno ja sve ovo govorimo kao pretpostavku, dakle hipotetski, jer mi pouzdanih saznanja još uvijek nemamo. Da su oni tijelo male djevojčice, stavili u dvije ili više vrećica i da ne znaju ni sami što su učinili i da se uopće ne sjećaju što su radili. Tamo ima svačega, deponija, svega. Oni se toga zaista možda ne mogu sjetiti. Sad vjerojatno psiholozi rade s njima.

Može se dogoditi i ono što sam ranije rekao. Možda ovo klizi u 334 kaznenog zakonika, zbog popularnosti i senzacionalizma, a to je prijavljivanje lažnog kaznenog djela – da su prijavili nešto što nisu u napravili. Sve su opcije u opticaju”, rekao je novinar.

“Postoji i ta mogućnost da je osumnjičenima nešto ponuđeno da bi se lažno prijavili. Mi ne znamo da li su bili u nekim dugovima? Da li su možda konzumirali narkotike? Iako je to malo vjerojatno, ali javnost traži da se sve okolnosti što prije riješe, i to treba uzeti u obzir kao značajnu okolnost. Možda nisu mislili da će u toj mjeri dospjeti pod povećalo medija”, zaključio je Radulović.

15.50 Direktor ‘Vodovoda’ podnio ostavku

Goran Pavić, direktor JKP “Vodovod” Bor podnio je neopozivu ostavku iz moralnih razloga. Pavić je najavio da će podnijeti i odgovarajuće kaznene i druge prijave protiv osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić, ali i drugih odgovornih osoba u preduzeću.

“Iz moralnih razloga podnosim neopozivu ostavku na mesto direkrora JKP ‘Vodovod’ Bor s obzirom na to da su osumnjičeni za ubojstvo djeteta zaposleni u ovom preduzeću i da postoji osnovana sumnja da su izvršili ovo gnjusno ubojstvo u tijeku radnog vremena, službenim vozilom tijekom obavljanja radnog zadatka”, navodi Pavić.

Kako je dodao, pokrenuti će se kaznene i sve druge zakonom propisane postupke protiv osumnjičenih osoba, ali i svih drugih zaposlenih odgovornih u poduzeću koji su svojim propustom činjenjem ili nečinjenjem doprinijeli da osumnjičeni ostanu na slobodi 10 dana.

“Napominjem da se JKP ‘Vodovod0 Bor i ja lično ograđujem u svakom pogledu kako kaznenom tako i materijalnom od postupaka i radnji osumnjičenih radnika”, naveo je Pavić u svojoj ostavci.

14.20 Na mjestu pretrage zapaljene svijeće

Na mjestu gdje je policija tražila tijelo ubijene Danke Ilić tokom jučerašnjeg dana, novinare je zatekla potresna scena. Zapaljene svijeće kod brane kod Lazareve pećine, koje jučer nisu bile tu, a koje su građani zapalili za pokoj duše ubijene djevojčice.

Prošlo je četiri dana od kada je Srbiju pogodila vijest da je Danka Ilić (2) ubijena u Banjskom polju, a njeno tijelo i dalje nije pronađeno. Iznenadna smrt brata ubojice djevojčice, Dalibora Dragijevića, koji je priznao da je pomogao bratu Dejanu da se riješi tijela, mogla bi utjecati na istragu, pošto je bio jedna od tri ključne osobe koje mogu pomoći u potrazi za tijelom Danke. Policija i danas nastavlja s pretraživanjem svih lokacija gdje bi moglo biti tijelo ubijene djevojčice.

Dalibor Dragijević (40) iz Bora, osumnjičen da je nakon ubistva Danke pomogao rođenom bratu koji se sumnjiči za ubistvo, preminuo je jučer u ranim jutarnjim satima u Policijskoj upravi u Boru, a kako je “Blic” ranije pisao uzrok smrti je bio infarkt.

U međuvremenu, u Više javno tužilaštvo u Zaječaru bio je doveden i otac osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić (2), Rade Dragijević, zbog sumnje da je pomogao sinu da se riješi tela djevojčice. Njemu je kasnije određen pritvor od 30 dana, a on se u tužilaštvu branio šutnjom.

12.30 Na ispitivanje vode i majku Dankinog ubojice

Majka Dejana Dragijevića, osumnjičenog za ubojstvo djevojčice Danke iz Banjskog Polja, bit će također saslušana u prostorijama Višeg javnog tužiteljstva, javlja Kurir.

Njezin suprug i sin navodno su pomagali Dejanu da sakrije tijelo. Dalibor Dragijević preminuo je u policiji, dok je ocu Radoslavu Dragijeviću određen istražni zatvor. Gdje je tijelo djevojčice, i dalje je nepoznanica.

Kako pišu srpski mediji, majka Dejana i Dalibora Dragijevića izašla je iz kuće nakon što su otišle ekipe Hitne pomoći. Prešla je ulicu i otišla kod susjede da joj javi da joj je sin umro. Susjedi iz ulice sada dolaze u dvorište obiteljske kuće i izražavaju joj sućut, piše Blic.

11.50 Proširena potraga

Potraga za nestalom Dankom Ilić preselila se, nakon okolice Bora i Banjskog Polja, na sve moguće lokacije. Policajci i spasioci stigli su i to Lazarevog kanjona, jednog od najneprohodnijih u Srbiji. Dug je 4,5 kilometara, a dubok i do 500 metara.

“Dobro poznajem taj teren, jako je neprohodan. Atraktivan je za lovce i ima dosta životinja grabežljivica. Svi ljudi na terenu rade organizirano, ali vrijeme radi protiv svih nas”, rekao je odvjetnik Anđelković Slijepčević.

10.50 Otkriven uzrok smrti brata osimnjičenog

Dalibor Dragijević (40), brat Dejana Dragijevića osumnjičenog za ubojstvo Danke Ilić (2), umro je od infarkta, saznaje Blic.

10.10 Državni tajnik: Teško je otkriti motive

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Željko Brkić izjavio je da je više od 1.500 policijskih službenika u suradnji s više od 1000 građana iz različitih službi dalo svoj doprinos kako bi se pronašla ubijena Danka Ilić.

“Usmjerili smo pretragu terena na lokacije koje su nam osumnjičeni naveli kao mjesta gdje su ostavili tijelo Danke Ilić. Trenutno pregledavamo korito Zlotske rijeke”, rekao je.

Ponašanje osumnjičenih, za koje postoje dokazi da su počinili teško kazneno djelo ubojstva, Željko Brkić opisuje kao najmonstruozniji oblik ljudskog ponašanja. Dok je jedan detaljno opisao kako je ubio Danku Ilić, drugi je odlučio šutjeti.

“Teško je otkriti motive zašto ne želi surađivati. No, kod njih možete primijetiti nedostatak empatije i bezobzirnost, čak i sada kada su suočeni s istinom, osumnjičeni ne želi otkriti gdje je sakrio tijelo Danke Ilić. To govori o velikom nedostatku empatije. To dijete ima pravo na dostojanstveno pokop, da roditelji mogu posvetiti grobno mjesto. Lišeni su svakog ljudskog osjećaja”, izjavio je Brkić.

Brkić ističe da su do sada prikupljeni dovoljni dokazi na temelju kojih se može podnijeti optužnica te dodaje da će nadležni moći donijeti odgovarajuću presudu.

“Iako osumnjičeni za ubojstvo Danke Ilić pokušavaju izbjeći odgovornost, to neće spriječiti nadležne organe da donesu presudu”, zaključio je Brkić za “Pink TV”.

10.00 Ocu osumnjičenog određen pritvor

U popodnevnim satima, u Više javno tužiteljstvo u Zaječaru doveden je R.D. sa kaznenom prijavom Policijske uprave u Boru, za kazneno djelo Pomoć počinitelju poslije izvršenog kaznenog djela iz čl. 333. st. 3. u vezi st. 1. KZ. Osumnjičeni se branio šutnjom, piše Kurir.

Rješenjem suca za prethodni postupak Višeg suda u Zaječaru osumnjičenom je određen pritvor u trajanju do 30 dana, navodi se u priopćenju.

09.30 Odvjetnik: Ovo je jako teška situacija

Odvjetnik Anđelković Slijepčević je rekao: “Ovo je jako teška situacija za sve koji rade na ovom slučaju. S obzirom na životne situacije u Boru, vjerujem da su osumnjičenima odvjetnici dodijeljeni po službenoj dužnosti. Mi moramo u ovom poslu isključiti naše emocije i dati najbolji savjet za naše klijente. U interesu okrivljenih je da se ne nađe tijelo jer bi se svi materijalni dokazi povezali s posljedicama. Dok nema tijela, pravno gledajući, dijete nije mrtvo”, poručio je.

08.30 Oglasio se Dačić

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da bi referendum o vraćanju smrtne kazne u Srbiji možda i prošao, ali da je pitanje treba li zbog toga pokretati promjene Ustava.

“Ja jesam zbilja za smrtnu kaznu, ali mislim da je teško do toga doći. Jedino ako idemo na promjenu Ustava… Je li to realno ili ne, za to je potrebna promjena Ustava”, rekao je Ivica Dačić komentirajući prijedlog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se ta kazna ponovno uvede za najteža kaznena djela.

Govoreći o osumnjičenima za ubojstvo dvogodišnje Danke Ilić, naveo je da “takvim monstrumima i zločincima neko treba presuditi”, prenosi Nova.rs.

“Mislim da bi ih obični ljudi golim rukama zadavili. Ovdje je sad pitanje, ako hoćemo ići na smrtnu kaznu, prvo moramo krenuti od Ustava, promijeniti Ustav. Da bi se promijenio Ustav, zna se kako se to radi”, dodao je Dačić.

Prema njegovim riječima posljednja smrtna kazna u Srbiji izvršena je 1992. godine.

08.15 Smrt u policijskoj postaji

Brat osumnjičenog za ubojstvo dvogodišnje djevojčice Danke Ilić, koji je uhićen zbog sumnje da je pomogao bratu, umro je jučer u Policijskoj upravi u Boru, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije, prenosi Tanjug.

MUP Srbije navodi da je osumnjičenom pozlilo u ranim jutarnjim satima te je u 3:10 umro usprkos pravovremenoj reakciji liječnika iz Doma zdravlja u Boru, koji su ga pokušali reanimirati.

Mrtvozornik je ustvrdio da je riječ o prirodnoj smrti.

Srpski mediji, pozivajući se na neslužbene izvore, navode da je uzrok smrti srčani udar.

08.00 Otac je sada ključni svjedok? ‘Ja ne znam ništa’

Osumnjičeni Dejan je na saslušanju u Tužiteljstvu priznao da je ubio Danku i da se riješio tijela djevojčice. Potom je, dva dana kasnije, prema vlastitom priznanju, uz pomoć brata Dalibora i oca Radeta tijelo Danke Ilić prebacio na drugu lokaciju.

Sada je možda i najvažniji svjedok upravo otac dvojice braće čije bi svjedočenje moglo biti ključno za pronalazak Dankinog tijela, s obzirom na to da ga je Dejan optužio da mu je pomogao. Neposredno prije uhićenja, novinari Blica razgovarali su s ocem Radetom D. koji je rekao da mu je policija ‘odvela suprugu i drugog sina’.

“Što da kažem kad ne znam ništa. Da imam dobre informacije, pa da kažem nešto, ali nemam. Trebali su sinoć i mene saslušati, ali nisu. Sada su došli samo po ženu. Dva policajca došla su službenim automobilom oko 18 sati i odveli je kako bi dala izjavu. Sada su svi tamo, jedini sam ja ostao kući”, rekao je prije dva dana Rade D. za Blic.

Psihologinja primijetila zlokobnu crtu osobnosti kod Dankinih ubojica: Jedna stvar ju jako čudi

07.30 ‘Ni Dejan ni Dalibor nikada nisu bili agresivni’

Tvrdio je da je u šoku i da ne zna što se događa, a za oba sina je tvrdio da ‘oni nisu takvi’.

“Slušam na TV-u, ima manipulacija za sve i svašta. Ja ne znam što se događalo, ali ne vjerujem da je točno to što se priča. Dejan nije bio takav nikada. Ja ga ne znam kao takvog. Kod mene nije bio ni agresivan ni bilo šta. Ni on, ni drugi sin Dalibor”, govorio je Rade o svojim sinovima. Dejan D. je u subotu u pratnji policije doveden ispred kuće u kojoj živi u selu Zlot, dok je cisterna ispumpavala septičku jamu oko kuće u potrazi za tijelom Danke Ilić, ali ništa nije pronađeno.

Policija je iz kuće iznijela vreće s dokazima, a iz jednog od njih virila je drška nalik drški lopate ili štihače. Taj predmet bit će poslan na vještačenje kako bi se utvrdilo je li korišten u zločinu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.