Screenshot/White Masai

Napustila Švicarsku i otišla u jednu od najopasnijih država: ‘Živjela sam u kućici od izmeta’

Autor: Dnevno.hr

Nevjerojatna priča žene Corinne Hofmann zaprepastila je dio svijeta. Naime, ona je u Švicarskoj 1987. godine imala skoro pa savršen život. Imala je svoj butik i sređen ljubavni život, a s dečkom je odlučila da te godine turistički posjeti Keniju. U toj afričkoj zemlji njen život promijenio se iz korijena na potpuno nevjerojatan način. Na trajektu koji je išao prema gradu Mombasa u Keniji Corinne je primijetila Masai ratnika – opčinili su je njegova ispletena kosa obojena u crveno, gomila nakita i pojas oko međunožja.

Navodno je mnogo žena fascinirano ovim ratnicima, no ona je potpuno ‘izbubila glavu’ od zaljubljenosti. U knjizi White Massai koju je godinama kasnije napisala, ona je ovog ratnika opisala kao “fascinantno privlačnog muškarca”. Kada se ponovno susrela s pripadnicima plemena Masai koji su bili njeni vodiči kroz Mombasu, ona je to shvatila kao znak. Corinne, koja je tada imala 27 godina, vratila se kući, prodala svoj butik, prekinula s dečkom i odlučila napustiti bogatu Švicarsku

Otišla je u Keniju u potrazi za svojim ratnikom. “Ne znam što bi on mogao osjećati prema meni, ali sebi odmah kažem da postoji samo jedan odgovor: “On se osjeća potpuno isto kao ja”, piše ova žena u svojoj knjizi. “Imala sam najdublji osjećaj da moram pratiti tog čovjeka. Morala sam ga tražiti po cijeloj Keniji. Tri mjeseca sam ga pokušavala pronaći. Postala sam umorna i bez nade i mislila sam da ga više nikada neću vidjeti. Ali na kraju sam ga našla i bilo mi je drago da samo sjedim sa njim”, ispričala je svojevremeno u jednom intervjuu.

Pronašla ljubav pa požalila

Corinne je pronašla svog Masai ratnika – Lketingu, pripadnika plemena Samburu, u njegovom selu koje se nalazilo na tri dana vožnje autobusom od Mombase. Protiv svake logike i razumijevanja, iako je bila upozorena da su žene manje cijenjene od koza, preselila se kod njega i njegove majke.

Lketinga i Corinne nisu govorili istim jezikom, a tvrdi da im je i vođenje ljubavi bilo loše. No, ona je nastavila ustrajavati u svojoj namjeri da ostane pored ovog muškarca. Živjela je u kolibi njegove majke, a napravljena je od štapa i kravljeg izmeta. Jela je kozje meso i pila čaj sa šećerom i mlijeko pomiješano s krvlju.
Ona se na kraju i udala za ovog ratnika na tradicionalnoj ceremoniji u bijeloj vjenčanici, a izbjegla je predbračno obrezivanje zahvaljujući laži koju je njen muž rekao plemenu – da je bila obrezana kao beba. Ipak, sve je krenulo nizbrdo i pretvorilo se u noćnu moru.

Kupila je kombi i u njemu otvorila trgovinu u kojoj se cijelo selo snadbijevalo hranom. Ali, težak put u grad, česti kvarovi na vozilu, krađa i korupcija učinili su njeno poslovanje teškim i ispraznili račun u švicarskoj banci. Uz to, malarija, hepatitis i neuhranjenost oslabili su Corinnein organizam. Imala je 48 kilograma na visinu od 180 centimetara. Kada je rodila kćer Napirai, samo im je hitan let u bolnicu spasio živote.

Ni u krevetu nije bilo bajno

Intimni odnosi s Lketingom bili su površni, iako ga je ona naučila da vodi ljubav na zapadnjački način. No on je počeo zamjerati joj činjenicu da je neovisna i optuživao ju je za nevjeru. Ljubomoran i pomračene svijesti zbog miraa, lokalne biljke stimulativnog djelovanja, Masai ratnik postao je nasilan. Corinne je 1990. napustila Keniju sa svojom kćeri pod izgovorom da ide na odmor u Švicarsku.

‘Svi su me varali’ Alka Vuica prisjetila se bivših ljubavi, spomenula i Igora Štimca: ‘Sudbina nas je spojila na vrlo ružan način’

Međutim, ona je tu ostala zauvijek, a u Barsaloi, selo svog muža, vratila se nakon 15 godina, kada je sniman film o njenom životu, koji se kao i knjiga zove “White Massai”. Knjiga je inače prodana u više od četiri milijuna primjeraka i prevedena je na 26 jezika, a Corinne je napisala još dva nastavka – “Back from Africa” i “Reunion in Barsaloi”.

“Moja svekrva mi je kao majka. Lketinga ima dobar način života, ima dvije lokalne žene i kćerku. Bio je ponosan što nam je pokazao selo”, ispričala je Corinne 2006. kada je ponovno posjetila selo u kome je nekada živjela s ovim ratnikom. Život piše čudne priče, a iz toga mogu nastati prodavane knjige…

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.