Foto: Damir Krajac / CROPIX

Medved podivljao na Matića, sve mu je sasuo u lice

Autor: Dnevno.hr

Ministar branitelja Tomislav Medved (HDZ) demantirao je medijske navode oko donošenja izmjena Zakona o hrvatskim braniteljima, rekavši kako je netočno da će novi ratni vojni invalidi državni proračun stajati milijardu eura i da su neutemeljene tvrdnje bivšeg SDP-ovog ministra Predraga Freda Matića.

Potpredsjednik vlade i ministar poručio je da “najoštrije osuđuje takav tendenciozan napis u jednom dnevnom listu, kojim se neutemeljeno dezinformira javnost i pokušava stvoriti dojam napada hrvatskih ratnih vojnih invalida na državni proračun”.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

“Članak se bavi problematikom tužbi određenog broja pripadnika HVO-a koji imaju status ratnih vojnih invalida (RVI) u BiH te, u skladu s odlukama iz 90-ih godina, ostvaruju u Republici Hrvatskoj pravo na mirovine, ali ne ostvaruju prava koja u RH imaju hrvatski ratni vojni invalidi (HRVI). Dio njih pokrenuo je tužbe prema RH za ostvarivanje ostalih prava koje imaju HRVI u Hrvatskoj”, rekao je ministar na konferenciji za novinare.

Sve oko penzija?

Podsjetio je kako je ugovorom s BiH iz 2006. ranjenim i zatočenim pripadnicima HVO-a koji imaju status RVI u BiH podnošenje zahtjeva i ostvarivanje prava isključivo na invalidsku mirovinu u RH u roku do 30 dana.

“Zakonom o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji iz 2017. omogućili smo to i onima koji u tom roku nisu uspjeli podnijeti zahtjev”, pojasnio je Medved. “Time se ne stvaraju pretpostavke da bi pripadnici HVO-a ostvarili ista prava kao HRVI, kako se u članku želi prikazati”, dodao je.

Izmjenama zakona u saborskoj proceduri daje se mogućnost ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu za sve RVI iz reda HVO-a, po osnovi bolesti i ozljede kojima se u postupku vještačenja u Republici Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti, pojasnio je ministar hrvatskih branitelja Medved.

“Osobe koje su tužile RH primaju mirovinu u Hrvatskoj, a sva ostala prava ostvaruju temeljem invalidnosti u BiH”
Naglasio je da sve osobe koje su tužile RH primaju mirovinu u RH, a sva ostala prava ostvaruju na temelju invalidnosti u BiH te ih ne mogu konzumirati u dvije države i ne mogu ostvari prava koja ostvaruju HRVI u RH.




Đokovićeva mama je iz hrvatske vojne obitelji: ‘Ma ja sam Hrvat, nikad nisam bio Srbin’

Dodao je kako je stoga Ministarstvo u stalnom kontaktu i razmjenjuje podatke s nadležnim tijelima u BiH. Također je rekao kako je Ministarstvo podnijelo zahtjev Vrhovnom sudu za izvanredno preispitivanje pravomoćnosti presude Visokog upravnog suda koja je donesena na temelju presude Ustavnog suda.




Podsjećamo, Predrag Matić Fred bio je ministar branitelja u vladi tadašnjeg premijera i šefa SDP-a Zorana Milanovića.

Brojne kontroverze pratile su taj mandat, a sve je kulminiralo prosvjedima u Savskoj gdje su pojedini branitelji donijeli i plinske boce te se zatvorili u crkvi Svetog Marka.

Matić je inače bivši zatvorenik srpskog logora.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.