Foto: Goran Mehkek / Cropix/Facebook

Lazarević nakon nestanka malene Danke: ‘Jako je važno da roditelji usvoje ovo što ću sada reći’

Autor: Snježana Vučković

Umirovljeni kriminalist Branko Lazarević koji je kao šef ekipe za očevid u PU Đorđićeva kroz svoju dugogodišnju karijeru bilježio samo pozitivne rezultate, na temu dvogodišnje Danke koja je nestala u Srbiji manje više kazao je sve. Ipak, sa nama je po prvi puta podijelio neke svoje zaključke, a i roditeljima male djece dao savjete koji zlata vrijede:

“Dojava majke o nestaloj Danki je kasnila sat i 15 minuta. To je jako teško za objasniti, no ukoliko se nećkala zvati policiju jer je smatrala da je ‘mala tu negdje’ i da je za tako kratko vrijeme glupo alarmirati policiju – jako je pogriješila. Zato je jako važno da roditelji usvoje ovo što ću sada reći: U slučaju nestanka malog djeteta, maksimum čekanja je pet minuta. Zapravo, i to je previše! Čim se vidi da djeteta nema, odmah se zove policija.”

Lazarević kaže da ukoliko policija izađe na dojavu, a dijete se u kratkom roku pojavi, to policiji uopće nije problem: “Dapače, svima to bude sreća. Ako bi se i našao koji policajac koji bi prigovorio zbog tako brzog alarmiranja, takav ne bi niti smio biti policijski službenik niti raditi taj posao.”

Danka i roditelji/Foto: Facebook

‘Nitko nije smio na teren prije pasa tragača’

Na dosadašnju istragu Branko Lazarević ima brojne primjedbe, a na pitanje kako bi on rješavao slučaj, kaže nam: “Ne bi smetalo da se našao koji pametan čovjek u tamošnjoj policiji koji bi svima koji su krenuli u potragu za Dankom, rekao – stop. Ja shvaćam želju policije i civila koji su htjeli što prije pronaći dijete, ali to se tako ne radi. Prvo se na teren šalju psi tragači koji bi po njuhu osjetili gdje se djevojčica zaustavila, gdje je eventualno ubačena u automobil ili ono najgore, ukoliko je ubijena i zakopana, pronašli bi njezino tijelo. Dakle, nitko ne bi smio hodati tim terenom prije pasa tragača koji su dokazano učinkoviti.”

Također, dodaje, istog trenutka po dojavi blokirao granice i provjerio baš svaki automobil koji bi se kretao tim područjem.

“U toj provjeri ne bih tražio nikakve dokumente, vozačku ili prometnu. Dovoljno bi bilo samo pretražiti auto uključujući i prtljažni prostor i vidjeti je li u njemu sakrivena djevojčica”, rekao nam je Lazarević.

Foto: Facebook

“Majku treba jače pritisnuti”

Osim toga, priča Lazarević, odmah nakon dojave trebalo je iz kaznene evidencije izvući sve registrirane pedofile, pa raditi selekciju.




“Sve se to radi odmah. Sastavlja se plan rada i sve policijske službe odrađuju svoj dio, a onda se na sastanku sastavljaju verzije i mogućnosti. Sve se uzima u obzir i shodno tome se i djeluje. Odmah se mora pretpostaviti ne samo da se dijete izgubilo, nego da je možda oteto, silovano ili ubijeno. Svakako, ja bih osobno uključio sve službe, ‘proroštao’ sve kaznene evidencije, naložio da svaka grupa radi svoje, a na sastanku se onda spajaju informacije”, govori Lazarević za Dnevno.hr.

https://www.dnevno.hr/vijesti/srpski-mediji-iznose-sokantne-tvrdnje-evo-sto-je-majka-guglala-prije-nestanka-danke-2375174/

Sve to, kaže ovaj hrvatski kriminalist, srpska je policija manje – više propustila.




“Koliko vidim, još uvijek nisu odredili smijer istrage i uporno se vrte u krug. Ja osobno u izjavama majke primjećujem dosta nelogičnosti. Primjerice, još uvijek nije objasnila zbog čega je tako dugo čekala s prijavom nestanka. Da se mene pita, ja bih je malo jače ‘pritisnuo’ na ispitivanju. Shvaćam da je u drugom stanju, ali u pitanju je nestanak djeteta.”

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.