Guliver

Izraelci ušli u najveću bolnicu u Gazi: U dvorištu tenkovi, čuju se pucnjava i eksplozije

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Izrael kaže da njegove snage provode “preciznu i ciljanu operaciju” u bolnici Al-Shifa. Izrael je tvrdio da bolnica, najveća u Pojasu Gaze, uključuje Hamasov zapovjedni centar, što su bolnički dužnosnici i Hamas opovrgli.

Stotine osoblja i pacijenata nalazi se unutar Al-Shife, prema najnovijim izvješćima, zajedno s nekoliko tisuća ljudi koji su potražili zaklon od izraelske ofenzive. Ravnatelj bolnice rekao je da je situacija prije napada izraelskih snaga bila “katastrofalna”.

Očekuje se da će kamioni UN-a u srijedu dopremiti gorivo u Pojas Gaze prvi put od 7. listopada, rekao je američki dužnosnik. Američki predsjednik Joe Biden rekao je kako vjeruje da se može postići dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas, izražavajući optimizam dok su dužnosnici rekli CNN-u da se produljeni pregovori približavaju dogovoru.

Foto: Guliver Image/ AP Photo/Abed Khaled

Događaje pratimo uživo

09:00 Novi poziv stanovnicima Gaze da pobjegnu na jug

Glasnogovornik izraelske vojske na arapskom jeziku je uputio još jedan poziv palestinskim stanovnicima na sjeveru Pojasa Gaze da pobjegnu na jug, rekavši da je to zbog njihove sigurnosti.

IDF je rekao da će koridor biti otvoren danas do 16 sati. Također je najavio “privremenu taktičku obustavu vojnih aktivnosti danas tijekom dana” u ograničenom području Gaze između 10 ujutro i 14 sati, za koju kažu da je u “humanitarne svrhe” i da će se održati ” u četvrtima Al-Salam i Al-Nour u regiji Jabalia.
08:45 IDF o operacijama u bolnici

IDF je izdao dodatnu izjavu o onome što opisuje kao svoju “ciljanu operaciju” unutar bolnice al-Shifa, koja je najveća u Gazi i koja tjednima pruža utočište ljudima od izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze.

U poruci objavljenoj na Telegramu, IDF je rekao: “Prije ulaska, IDF trupe su se susrele s eksplozivnim napravama i terorističkim ćelijama, te je započeo sukob u kojem su teroristi ubijeni.”

Times of Israel izvješćuje da su “vojske ubile najmanje pet Hamasovih naoružanih pripadnika tijekom vatrenog okršaja ispred bolnice” i citira IDF koji tvrdi da “nije bilo sukoba između trupa, pacijenata i medicinskog osoblja” i  da “nema naznaka o taocima” na lokaciji.

IDF je rekao da je u bolnicu poslao “medicinske timove i vojnike koji govore arapski”. Tvrdnje nisu neovisno provjerene.

07:10 Izraelska vojska kaže da cilja militante u bolnici

Izraelska vojska rekla je da provodi raciju u najvećoj bolnici u Gazi Al-Shifa jer cilja na militante Hamasa za koje tvrdi da djeluju ispod bolnice. S druge strane, militanti i dužnosnici bolnice poriču te tvrdnje. Vjeruje se da se tisuće Palestinaca sklonilo u bolnici i oko nje, gdje su se uvjeti naglo pogoršali. Liječnici rade uz svijeće te umataju nedonoščad u foliju kako bi ih održali na životu.

U srijedu rano ujutro, po lokalnom vremenu, izraelska vojska je rekla da “provodi preciznu i ciljanu operaciju protiv Hamasa u određenom području u bolnici Shifa” u Gazi. Bolnice su zaštićene u vrijeme rata prema međunarodnom humanitarnom pravu, ali Izrael je u priopćenju rekao da Hamasova “kontinuirana vojna uporaba bolnice Shifa ugrožava njezin zaštićeni status”.

Izrael vjeruje da je Hamasovim operativcima dao dovoljno vremena da prekinu svoje navodne aktivnosti unutar zgrade, navodi se u priopćenju. Glasnogovornik izraelske vojske Peter Lerner rekao je za CNN da prisutnost civila u bolnici čini kopnenu operaciju tamo “izazovom”. Rekao je da izraelske snage pokušavaju “ublažiti” udar.

Khaled Abu Samra, liječnik u bolnici, rekao je za CNN da su dobili upozorenje 30 minuta prije početka izraelske operacije na kompleksu.

“Zamoljeni smo da se klonimo prozora i balkona. Čujemo oklopna vozila, vrlo su blizu ulaza u kompleks”, rekao je. Khader Al Za’anoun, novinar u bolnici, rekao je za CNN da su izraelski tenkovi ušli u bolnički kompleks, a da je došlo do razmjene vatre u dvorištu. Nije jasno ima li vojnika IDF-a unutar bolničkih zgrada, rekao je Al Za’anoun.

Palestinski ministar zdravstva dr. Mai Al-Kaila rekao je u srijedu da racija predstavlja “novi zločin protiv čovječnosti, medicinskog osoblja i pacijenata.”

07:05 Hamas okrivljuje Izrael i SAD za napad izraelske vojske na najveću bolnicu u Gazi

I Izrael i Sjedinjene Države su krivi za napad izraelske vojske na najveću bolnicu u Gazi, navodi se u priopćenju Hamasa. Upad u bolnicu Al-Shifa također predstavlja neuspjeh Ujedinjenih naroda u obrani Palestinaca, rekao je Hamas.

Hamas je tvrdio da je SAD dao Izraelu “zeleno svjetlo… da počini nove masakre protiv civila” podupirući ono što je nazvao “lažnim narativom” Izraela – da Hamas koristi bolnicu Al-Shifa kao zapovjednu i kontrolnu bazu.

U utorak su Bijela kuća i Pentagon rekli da Hamas skladišti oružje i upravlja zapovjednim centrom iz bolnice Al-Shifa, pozivajući se na nedavno deklasificirane obavještajne podatke.

07:00 Izraelski tenkovi ušli su u bolnički kompleks Al-Shifa, javlja novinar

Izraelski tenkovi probili su najveći bolnički kompleks u Gazi, prema novinaru iz Al-Shife.

“Možemo ih vidjeti kako usmjeravaju topove tenkova prema bolnici. Nismo sigurni jesu li vojnici unutar zgrade, ali su unutar kompleksa s tenkovima”, rekao je Khader Al Za’anoun, izvjestitelj palestinske novinske agencije Wafa, za CNN. Došlo je do razmjene pucnjave po cijelom dvorištu, a neki od prozora na jednoj od zgrada bili su otvoreni, dodao je Al Za’anoun.

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.