Foto: Europol

Interpol na meti svirepih hakera: Napadač navodno prodaje povjerljive podatke

Autor: I.G.

Europol je nedavno postao meta hakera koji tvrde da su provalili u Europolovu platformu za stručnjake (EPE) i ukrali vrijedne povjerljive podatke iz istraga. Ovaj incident izazvao je zabrinutost u krugovima provođenja zakona, budući da su takvi podaci od ključne važnosti za borbu protiv kriminala.

Prema potvrđenim izvješćima Europolove agencije, incident je trenutno pod istragom. Hackerska skupina poznata kao IntelBroker tvrdi da su uspjeli provaliti u EPE i da sada prodaju ukradene podatke. Europol je osigurao javnosti da ne postoji prijetnja osnovnim sustavima agencije i da su poduzete početne mjere kako bi se riješio ovaj problem.

Važno je napomenuti da Europol tvrdi kako EPE ne obrađuje operativne informacije, što sugerira da su osnovni sustavi Europolove agencije ostali netaknuti. Međutim, ovo nije prvi put da su se podaci Europolovih istraga našli na meti hakera. Prošle godine, u rujnu, Politico je izvijestio o procurivanju dosjea nekoliko članova osoblja Europolove agencije.

Foto: Europol

‘Šaljite ponude’

Web stranica Europolove platforme za stručnjake trenutno nije dostupna, a korisnici se suočavaju s porukom o održavanju. IntelBroker tvrdi da su uspjeli provaliti i u platformu SIRIUS, koja se koristi za pristup elektroničkim dokazima u kaznenim istragama širom svijeta.

Hakiranje EPE-a predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti, posebno s obzirom na to da su ukradeni podaci navodno povezani s kibernetičkim kriminalom. IntelBroker je čak objavio uzorak baze podataka EC3 SPACE-a, koja sadrži osobne informacije agenata za provođenje zakona i stručnjaka za kibernetički kriminal.

Putin se baš namjerio na njih: Tužna sudbina naroda koji ‘prkosi’ Vladimiru




“Cijena: Šaljite ponude. Samo XMR. Pošaljite mi poruku na forumu. Potreban je dokaz sredstava. Prodajem samo renomiranim članovima”, stoji u objavi korisnika IntelBroker na jednom hakerskom forumu.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.