Foto: Instagram/Budućnost Srbije/Aleksandar Vučić

Vučić objavio sliku s Plenkovićem: Ovdje se dogodio susret o kojem još ništa ne znamo

Autor: Dnevno.hr/M.P.

U Bruxellesu se odvija prvi globalni nuklearni sammit na kojem sudjeluje 20-tak predsjednika vlada, brojna izaslanstva, stručnjaci i čelnici nuklearnih elektrana. To je do sada najveći samit posvećen isključivo nuklearnoj energiji. Cilj je istaknuti ulogu nuklearne energije u smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Globalni samit o nuklearnoj energiji prigoda je da se razmijene iskustva o korištenju te energije u kontekstu dekarbonizacije i vidjeti može li se financirati europskim sredstvima, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Bitno je kako ćemo koristiti nuklearnu energiju u budućnosti. Za Hrvatsku je to posebno bitno kao 50-postotnoj suvlasnici nuklearne energije Krško, iz koje pokrivamo 15 do 20 posto svojih potreba za električnom energijom i sigurno je da moramo vidjeti u budućnosti kako što bolje i što lakše financirati nuklearnu energiju europskim sredstvima”, rekao je Plenković, koji sudjeluje na prvom globalnom nuklearnom samitu u Bruxellesu. Na pitanje može li se nuklearnu energiju smatrati obnovljivim izvorom energije, Plenković je rekao da su “kompatibilne”.

Na samitu i Vučić, susreo se s Plenkovićem

Na samitu sudjeluje i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je rekla da nuklearna energija može pomoći u energetskoj tranziciji. “Kao što svi znamo, postoje različita stajališta diljem Europe o nuklearnoj energiji. Ali ovdje sam zato što vjerujem da zemlje koje su otvorene za tu tehnologiju mogu igrati važnu ulogu u čistoj energetskoj tranziciji”, rekla je von der Leyen.




Na samitu je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u izjavi za medije istaknuo koliko je važno što Srbija sudjeluje. “Nuklearna energija je najbolja, a za samo četiri reaktora moramo platiti oko 7,5 milijardi”, rekao je pa dodao kako je razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, šeficom Europske Komisije Ursulom von der Leyen kao i mnogim drugim liderima.

Foto: Instagram/Budućnost Srbije/Aleksandar Vučić

No, nije se pohvalio i da se susreo s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, o čemu svjedoči fotografija objavljena na njegovom Instagram profilu. S njima su u društvu mađarski premijer Viktor Orban te premijer Slovačke Robert Fico.

Vučić je rekao da je na samitu postavio važna pitanja kako financirati ulaganja u nuklearnu energiju. “I kako da napravimo veći rast, jer ako tražite povećanje vojne proizvodnje, ne može onda ništa drugo rasti da ulažete u druge grane privrede. Ima tu mnogo problema koje moramo zajednički riješiti”, rekao je.




 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Kolinda uhvaćena u zanimljivom društvu: Pogledajte s kim je dok ju Milanović proziva

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.