fbpx
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

(VIDEO) MINISTARSTVO NIŠTA NE ZNA: Crnogorska policija pregledava ribare u hrvatskom moru?!

Autor: Dnevno.hr

Stipu Frančića iz Kaštela u četvrtak, 7. rujna, kada je oko 18h ribario kod Prevlake odjednom ga je u moru zaustavila crnogorska policija koja se brzo ukrcala kako bi pregledali papire i upozorili ga na nedozvoljen ribolov. Ta informacija je jako iznenadila ribara s obzirom da ima sve potrebne papire, kao drugo riječ je o ribolovnoj zoni u hrvatskom teritorijalnom moru, piše Morski.hr.

Njegovu izjavu Stipe Frančića prenosimo u cjelosti:

“Hrvatska policija s brodom “Željko Raguž” dojurila je na poziv crnogorskih kolega jer Crnogorci ne smiju samostalno ulaziti u naše teritorijalne vode i tada nastaje problem. Dva naša policajca na crnogorskom gliseru prilaze meni koji legalno ribarim u hrvatskim teritorijalnim vodama i ukrcavaju mi se na brod! Bio sam dalje od obale 300 metara i u našim vodama, dakle sve je bilo ispravno.


Točnije, udaljeni smo bili 500 metara od obale i 700 metara od Crnogorske granice, što sam sve lijepo i snimio. Crnogorski policajci su išli pogledati naše papire. Dao sam im sve što sam imao, a na pitanje hrvatskim policajcima o razlogu njihova dolaska na moj brod, rečeno mi je da će poslati ribarskom inspektoru zapisnik i “vidjet ćemo što će biti”. Jučer sam kontaktirao Upravu ribarstva i monitoring centar i oni su utvrdili da nije bilo prekršaja i da smo se nalazili unutar naših voda, odnosno u ribolovnoj zoni Republike Hrvatske. Crnogorska policija je došla iz Herceg Novog do naše granice i čekala dok se nije pojavila naša policija. Onda su se dva hrvatska policajca ukrcala na manji crnogorski gliser i krenuli na mene. Rekli su da se maknem da ne bi bilo problema. Kad sam pitao čije je more, rekli su „a naše more, ali da imaju dogovor s Crnom Gorom kako to oni mogu skupa kontrolirati. Spomenuli su da taj dogovor datira iz 2002.“

Taj dio mora neparnim mjesecom kontroliraju Crnogorci, a parnim mjesecom hrvatska policija. Ja sam pitao kako je moguće kad ministarstvo to ne zna? U očevidniku je zapisano da je to ribolovna zona D4. Oni sliježu ramenima i samo su mi rekli da ne žele probleme”.

Frančić dalje navodi da crnogorski ribari bez problema dolaze u naše vode i ribaju na štap i udicu, skroz do Molunta u Konavlima i nikome ništa.

“Lovio sam palamidarom s propisnim okom, a policajac je rekao da se tamo ne može obavljati ribolov osim udičarskim alatima, međutim to u nijednom pravilniku nema. Zato ću i opet ići tamo loviti. Interesirao sam se u Upravi za ribarstvo i miran sam jer su mi i oni potvrdili da ribariti možemo. Crnogorci su se samo smijali i snimali mobitelom. Kad su već snimali, izvadio sam mobitel pa sam snimao i ja zato i rekao im da ću dati ovo u medije. Zna se crta granice – 500 metara rta Oštro do rt Kobila, to se zna da je naše. Upisano je u elektronskom očevidniku i u kartama. Iznenađen sam, nije mi ugodno bilo. Što njih dira naše more i što se oni diraju u nas?” , pita se ribar Frančić.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.