VIDEO: Ivan Pernar: Uhićen sam 17 puta, ovo je prvi put da su me skinuli do gola

Autor: Marko

'Oni znaju da nikad nisam bio naoružan i nikad nisam prijetio policajcima. Mi smo bili u obrani obitelji, policija je bila ta koja je napadala nas. Cilj je da pokažu da imaju dominaciju nad tobom. A jednom mladom dečku kojeg su s nama uhitili, njemu su rekli da će 'pušit kura*', priča Ivan Pernar.

Prošlog smo tjedna bili svjedoci dramatičnim scenama koje su se odvijali ispred doma obitelji Frlan u zagrebačkom Rudešu. Zatvoreni prilazi kući, policijske barikade, vapaji članova obitelji koji su trebali biti izbačeni iz vlastitog doma. Deložacija je ipak odgođena, a pri tom najveću zaslugu možemo pripisati Udruzi Živi zid.

Do odgode deložacije obitelji Frlan aktivisti Udruge Živi zid došli su teškom mukom. Policija je prije deložacije pokušala uhititi Ivana Pernara; držeći ga nekoliko minuta pribijenog na ogradu, pokušavali su ga odvući od ostalih aktivista usput mu raskrvarivši nos. Nakon nekog vremena su odustali, a Živi zid je uspio u svojoj namjeri da obrani kuću obitelji Frlan. Barem privremeno. No, nakon deložacije četvorica aktivista su uhićena.

– Nakon uhićenja oko 13 sati privedeni smo u 7. policijsku postaju Nehajska. Zatim smo oko 18 odvedeni na Oranice, u zatvor za 'prekršajce'. Tamo je katastrofa, ne možete spavati, svjetla se ne gase. Tamo smo bili do podne kad su nas ponovo odveli u 7. policijsku postaju gdje su nas držali par sati. Zatim smo odvedeni na Prekršajni sud. Od 13:30 do 15 smo u ćeliji čekali da nas sudac pozove. Na slobodu smo pušteni tek oko 15:45. Imajte na umu da smo zadržani dulje od 24 sata – priča nam Ivan Pernar, jedan od uhićenih.

'Policija je napadala nas'

– Prvi put u životu, a dosad sam 17 puta uhićen, su me u policijskoj postaji skinuli do gola. Oni znaju da nikad nisam bio naoružan i nikad nisam prijetio policajcima. Mi smo bili u obrani obitelji, policija je bila ta koja je napadala nas. Cilj je da pokažu da imaju dominaciju nad tobom. A jednom mladom dečku kojeg su s nama uhitili, njemu su rekli da će 'pušit kura*' – priča svoje iskustvo poznati aktivist i predsjednik političke stranke Savez za promjene.

Na upit našeg portala zbog čega su aktivisti uhićeni, iz Policijske uprave Zagrebačke odgovoreno nam je da je razlog tome počinjenje prekršaja iz članka 6. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Konkretno, aktivisti su optuženi da su 'na naročito drzak i nepristojan način vrijeđali građane ili narušavali njihov mir' (čl. 6.) i da su 'omalovažavali ili vrijeđali državne organe odnosno službene osobe prilikom vršenja službe' (čl. 17.)

'Jasno im je da to nisu čista posla'




– Optužnica za mene je to što sam vikao 'Nema oprosta, bando lopovska', što uopće nije bilo usmjereno na policiju. A drugo je da smo im vikali 'Moralne nakaze'. Oni pokušavaju izražavanje mišljenja prikazati kao vrijeđanje. To nije bilo vrijeđanje, to nije bilo psovanje. To je bilo u kontekstu njihovog postupka. Svi su se maskirali uoči akcije. Nijedna osoba koja postupa po savjesti se ne bi trebala maskirati. Očito je da je i njima jasno da to nisu čista posla – priča Pernar.

Suđenje aktivistima nastavit će se u četvrtak na Prekršajnom sudu u Zagrebu. U međuvremenu pogledajte novi video koji izbliza prikazuje dramatične scene s odgođene deložacije.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.