fbpx
Dubravka SUICA

ŠUICA IM ODBRUSILA: ‘Nastavljamo se boriti za prava hrvatskih radnika u inozemstvu’

Autor: dnevno.hr

“Nastavljamo se boriti za prava hrvatskih radnika u inozemstvu. Izvješće o EU i Švicarskoj još je jedan dokaz da ne želimo Europu dviju brzina” – izjavila je jutros potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu Dubravka Šuica na raspravi o preporuci Europskog parlamenta Vijeću, Komisiji i potpredsjednici Komisije/Visokoj predstavnici Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku o Sporazumu o institucijskom okviru između Europske unije i Švicarske Konfederacije.

“Iako Švicarska nije članica Europske unije, njen je ključan saveznik i trgovinski partner, a hrvatski radnici u Švicarskoj trebaju uživati jednaka prava kao i građani svih drugih članica Europske unije. Uvijek se borimo za jednakost naših državljana u inozemstvu i ovo je jedan od načina kako u Europskom parlamentu djelujemo za njihova prava” izjavila je Šuica.

Naime, švicarsko Savezno vijeće je 7. prosinca 2018. donijelo odluku o produljenju prijelaznih razdoblja za hrvatske državljane za naredne tri godine, sukladno dosadašnjoj praksi vezano uz pristup državljana drugih država članica švicarskom tržištu rada te kao odgovor na pritisak javnosti protiv masovne imigracije. Zastupnica Dubravka Šuica, zajedno sa zastupnikom Jozom Radošem uložila je amandman na izvješće o Švicarskoj kojim se izražava žaljenje “zbog toga što je Švicarska 7. prosinca 2018. odlučila i dalje primjenjivati prijelazne mjere za hrvatske radnike i poslije inicijalnog razdoblja od dvije godine te u skladu s time poziva Švicarsku da razmotri skraćivanje razdoblja primjene tih prijelaznih mjera imajući na umu prednosti slobodnog kretanja osoba između EU-a i Švicarske”.


Velika je vijest da je izjava o pravima hrvatskih radnika uvrštena u zaključke Vijeća o odnosima EU i Švicarske te usvojena na jučerašnjoj sjednici Vijeća. EU i Švicarska bliski su saveznici i ključni gospodarski partneri. Gospodarska međuovisnost EU-a i Švicarske je značajna, i u pogledu trgovine robom i uslugama i u pogledu izravnih ulaganja.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.