Twitter/Mediation

POSTOJI ALTERNATIVA dugim sudskim procesima! Evo kako daleko brže možete ‘utjerati pravdu’!

Autor: Hina

Sudac Visokog trgovačkog suda RH i predsjednik Hrvatske udruge za mirenje (HUM) Srđan Šimac u utorak je izvijestio kako se najveći broj sporova u medijaciji okončava na jednom do najčešće tri sastanka koji traju najmanje po nekoliko sati: najkraći prvi sastanak u medijaciji u HUM-u na kojem je sklopljena nagodba trajao je sat i 40 minuta, a najduži 11 sati, s kojeg stranke nisu htjele otići dok ne riješe svoj problem – i riješile su ga.

Uz 15. godišnjicu osnutka Hrvatske udruge za medijaciju Šimac je podsjetio da je tu udrugu 19. rujna 2003. u Zagrebu osnovala skupina entuzijasta, mahom pravnika, koje je vodila želja za pozitivnim promjenama u tradicionalnom institucionalnom sustavu rješavanja sporova te načinu komuniciranja i rješavanja konflikata i sporova.

“U to vrijeme mirenje/medijacija bilo novost u Hrvatskoj. Riječ je o pregovorima između stranaka u sporu uz pomoć treće osobe od povjerenja – medijatora/ice”, rekao je Šimac.

Šimac u priopćenju ističe kako medijacija nije alternativa parnici, već neuspjelim pregovorima, a takvih je gotovo 50 posto slučajeva. Ona je utemeljena na ljudskoj tradiciji rješavanja konflikata i sporova izvaninstitucionalnim nepravnim metodama, dodaje.

“Moderna znanost potvrdila je da se iskustvo sudjelovanja u sudskom (parničnom) postupku svrstava među najgora ljudska iskustva. Sudska tužba se smatra najtežim stupnjem iskazivanja nepovjerenja, čak izdajom, objavom rata suprotnoj strani – sve je usmjereno na suprotstavljanje, povrjeđivanje, ponižavanje, pobjeđivanje i poražavanje ‘protivnika’. U medijaciji stranke sudjeluju dobrovoljno i same biraju medijatora. Iako stranke u medijaciju dolaze svaka sa svojim viđenjem istine i uvjerenjem da će baš njihovo prevladati, medijator/ica nije osoba koja odlučuje o sporu, već strankama pomaže pronaći rješenje. Rješenje spora je trajno, a dogovoreno dobrovoljno izvršavaju”, naglasio je Šimac.

Medijacijom riješeno više stotina sporova 

Najveći broj sporova u medijaciji okončava se na jednom do najčešće tri sastanka koji traju najmanje po nekoliko sati. Najkraći prvi sastanak u medijaciji u HUM-u na kojem je sklopljena nagodba trajao je sat i 40 minuta, a najduži 11 sati s kojeg stranke nisu htjele otići dok ne riješe svoj problem. I riješile su ga!

U medijaciji je, dodaje Šimac, moguće rješavati sve vrste konflikata i sporova između pravnih i fizičkih osoba – radne sporove, obiteljske sporove, susjedske sporove, gospodarske sporove svih vrsta i dr.

Kaže i da je medijacijom riješeno više stotina sporova različitih vrsta, a gotovo ni jedna stranka po okončanju medijacije nagodbom nije propustila reći: “Da sam barem za medijaciju saznao/la ranije!”

HUM broji više od 700 članova. Za provođenje medijacije i edukaciju medijatora akreditiran je od Ministarstva pravosuđa RH. Jedina je medijacijska institucija u Hrvatskoj koja se bavi isključivo medijacijom. Educirao je više tisuća polaznika čime širi pozitivan utjecaj u društvu, a to prepoznaju brojni građani, tvrtke, organizacije te državna tijela. HUM je ponosan na rad s mladima – u vrtićima, školama, fakultetima – a u njegovom sastavu djeluje izvrstan Klub mladih izmiritelja.

Posebno veseli što inicijative HUM-a predvode pretežno pravnici (suci, odvjetnici, korporativni pravnici) novog kova – moderni pravnici 21. stoljeća. Oni su prepoznali potencijal medijacije za boljitak građana i cijelog društva, ali i kao alat za promjenu negativne percepcije javnosti o pravnom sustavu i pravnoj profesiji, u pozitivnu, stoji u priopćenju HUM-a.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.