Foto: Goran Mehkek / CROPIX

NERVOZAN, SJED I NEZADOVOLJAN! Plenković odustaje od Hrvatske: Slijedi nam nezapamćena kriza

Autor: Iva Međugorac

Cilj premijera Andreja Plenkovića i njegova ministra financija Primorca u godini koja je pred nama jest zadržati socijalnu stabilnost, politički mir i minimalan rast ekonomije, otkriva to jedan od premijerovih suradnika iz Vlade te dodaje da će to biti poprilično teško postići s obzirom na globalne okolnosti koje se odnose na rat u Ukrajini, ali i na inflaciju te recesiju koja nam stiže kroz narednih nekoliko mjeseci. Posljedice gospodarstvo još uvijek trpi i zbog pandemije korona virusa, i lockdowna, a kako za sada stvari stoje Hrvatska bi prema procjeni analitičkog tima HNB-a godinu trebala završiti s rastom BDP-a od 6,3 posto, dok za godinu koja je pred nama stručnjaci Hrvatske narodne banke previđaju skroman rast od 1,4 posto, inflacija bi u idućoj godini u usporedbi s ovogodišnjih 10,5 posto trebala usporiti na 7,5 posto, no unatoč tome u Plenkovićevom timu svjesni su da će se teško živjeti pa stabilnost nastoje kupiti time što premijer Hrvatsku uvodi u Schengen, ali i time što nam stiže euro.

Reforme nema tko provesti 

”Plenković je svjestan da nam s eurom stižu potencijalna nova poskupljenja, za njega je to uz obnovu Banovine najveća opasnost posebno kada se zna da je Hrvatska jedna od najsiromašnijih članica Europske unije, a da bi se to promijenilo Plenkoviću su potrebne reforme koje nema s kime provesti. To što je rekonstruirao Vladu nije dalo rezultata, u stranci se već polako počinju buniti, a pitanje je kada će i građani krenuti u ozbiljne pobune i demonstracije”, kaže naš sugovornik iz Vlade te dodaje da Vlada socijalni mir kupuje potporama ugroženim sektorima, no to nije dovoljno sve dok se ne osigura rast plaća.

”Od proljeća se kreće s ukidanjem socijalnih mjera i raznih potpora za gospodarstvo, ništa od toga nije vječno, novca nema i sa time treba balansirati, a kada Plenković krene u to moglo bi se i to preliti u nezadovoljstvo građana, upitno je kako će se takvi rezovi odraziti na broj zaposlenih”, kaže naš sugovornik te napominje da nije nemoguće da Plenković na koncu suočen s problemima u državi ipak odustane od utrke za treći premijerski mandat te da se okrene svojoj europskoj karijeri.

Sve se teže nosi s krizama

”Svaka afera u Vladi i svaka kriza u Vladi posljednjih su godina pale na Plenkovićeva leđa, on se s time do sada korektno nosio, ali je premijer posjedio, narušeno mu je zdravstveno stanje, sve je nervozniji, a reformi nema, niti ima ekipa s kojom je on to u stanju provesti. Beroševa reforma zdravstva je dočekana na nož među liječnicima obiteljske medicine, pacijenti nisu ni svjesni što ih je snašlo niti se u praksi vide bilo kakvi iskoraci tih njegovih mjera, obnova Banovine se ne miče s mrtve točke, poljoprivreda se spominje samo zbog upitno isplaćenih sredstava iz europskih fondova, a ona ne postoji kao grana koja bi nešto proizvodila i koja bi bila osovina razvoja zemlje, u pravosuđu vlada potpuni kaos, u školstvu je također ogromno nezadovoljstvo, moglo bi se tako nabrajati do u nedogled. I to što je promijenio tolike ministre jasno pokazuje da Plenković nema kadrove, a pitanje je i koliko će mu kadrova otpasti zbog novih potencijalnih afera”, govori naš sugovornik te podsjeća da je Plenković jedinog konkretnog partnera i saveznika imao u ministru financija Zdravku Mariću.

”Marić je znao voditi državnu blagajnu, Marko Primorac je korektan ministar, ali je pitanje koliko on zna i umije upravljati državnim financijama u ovim kriznim vremenima, u kojima se on bavi uvođenjem poreza na ekstra profit što je čisti populizam, baš kao i ratovanje ministra Filipovića s Petrolom”, komentira naš sugovornik te navodi da je pred nama najvjerojatnije još jedna godina stagnacije.




”Nema dvojbe Plenković je Hrvatsku u potpunosti integrirao u Europsku uniju, ali sve dok naši građani ne žive europskim standardom to mu nije i neće biti dovoljno, ovo može koristiti samo njegovoj europskoj karijeri, a građani to baš tako i percipiraju. mi moramo krenuti u korak s Europom da bi građani uvidjeli prednosti uvođenja eura ili ulaska u Schengen”, smatra naš sugovornik koji ne vjeruje da će se Plenković u ovakvim okolnostima u godini pred nama odlučiti za nove izbore. ‘

‘On je zadnjih dana, odnosno tjedana puno toga obećao, ali ne vide se iskoraci niti se vidi da se išta od njegovih obećanja počelo realizirati, zato ta obećanja za Plenkovića također predstavljaju prijetnju, premijer mora krenuti u realan život i početi osluškivati narod, posebice sada kada nam stižu teška vremena i kada se od njega puno očekuje”, zaključuje na koncu naš sugovornik.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.