Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

MEĐUNARODNI SKANDAL U PLENKOVIĆEVOJ VLADI: Što skriva ministrica poljoprivrede?

Autor: Iva Međugorac

Mlada nada vlade kojom rukovodi Andrej Plenković svakako je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja se te fotelje domogla nakon što je ljetos smijenjen ministar Tomislav Tolušić. No, čini se da i nakon Tolušićeva odlaska iz ovog resora, u Ministarstvu poljoprivrede situacija nije optimistična.

Naime, premda se Vučković ovih dana obratila cijeloj Europi držeći govor pred Odborom za poljoprivredu i ruralni razvoj, u kojem je naglasila kako bi cijeloj Europi poželjela rast broja mladih poljoprivrednika kakvog ima Hrvatska. No, problem s mladim hrvatskim poljoprivrednicima ni izbliza nije nešto čime bi se trebali hvaliti pred bijelim svijetom. Potrebno je u tom kontekstu podsjetiti na istragu Olafa, ali i Europske komisije koja se provodi zbog povećanja broja mladih poljoprivrednih gospodarstava. Sumnja se da se OPG-ovi cjepkaju i raslojavaju kako bi se manipuliralo europskim novcem, a zbog čega bi Hrvatsko u dogledno vrijeme mogla platiti i skupu cijenu u penalima Europskoj komisiji.

Ovu neugodnost zakuhala je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na čijem je čelu samozatajna, ali prilično kontroverzna Matilda Copić. Mediji su ljetos o njoj izvještavali zbog nabave novih vozila za Agenciju, koju su pravdali dotrajalošću postojećih službenih automobila, odbijajući prezentirati javnosti luksuznija vozila koja nabavljaju. Spekuliralo se kako je riječ o nabavi vozila u iznosu od 3,2 milijuna kuna bez PDV-a. Inače, šefica Agencije Matilda Copić i bez ove nabavke automobila prilično je zanimljiva osoba.

Prema podacima u njezinoj imovinskoj kartici ona osobni automobil ne posjeduje, a neposjedovanje vlastitog auta riješavala je tako da vozi službeni od 0-24 sata, što je pravo koje joj ne pripada, pa je tako svojedobno njezin službeni Audi snimljen u dvorištu obiteljske kuće njezina oca. Kada je o Copić riječ, valja naglasiti kako se Vučković s njenim repovima susrela u početku mandata, nastojeći priču koja sve intezivnije cirkulira Ministarstvom gurnuti pod tepih.

No europski eksperti su neumoljivi, a ova priča, po svemu sudeći, poprima međunarodne razmjere budući da se za nju zainteresirao Olaf koji je ujedno i ključni ured Europske komisije za suzbijanje korupcije i nelegalno korištenje europskih fondova. U ovoj europskoj instituciji postoji sumnja da je zlorabljen fond EU-a te da su se u Ministarstvu poljoprivrede preko ove Agencije na prevaru domogli dva milijuna eura koji su bili namijenjeni poljoprivrednim proizvođačima. Olaf se navodno posebno zainteresirao upravo za ravnateljicu Coprić zbog sumnje da su preko nje, mimo pravila, isplaćivana sredstva iz fondova na njezin OPG.

Inače, Coprić je na čelu Agencije još od Tolušićeve ere, ona je slovila za jednu od njegovih najbližih suradnica, a on ju je ujedno i postavio na ovu rukovodeću poziciju te se tijekom cijelog mandata za nju zauzimao.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.