Kako prolaze oni koji govore istinu

Autor: Braniteljski portal

Tijekom 436. obljetnice i komemoracije u Gvozdanskom kod Dvora 12. siječnja, ističući junaštvo svih branitelja Gvozdanskog,Marić je ustvrdio da su branitelji Gvozdanskog ondje junački odolijevali u tri događaja – 1578., 1941. i 1991. godine – i to Turcima, Vlasima, velikosrbima, četnicima, tizanima i drugima',što je povijesno utemeljeno.

Hrvatski branitelji i savjetnici ministra Matića osudili istup partizana -SABA

Braniteljski portal kontaktirao je predsjednike koordinacija hrvatskih branitelja kao i gardijaskih brigada i specijalne policije koji su svi redom osudili smišljen i neutemeljen napad (SABA) na Vladu Marića.

Također je Braniteljski portal kontaktirao i neke od savjetnika ministra hrvatskih branitelja, koji su nam potvrdili da je ovo preočit primjer pokušaja diskreditiranja Marića jednako kao što se diskreditirao i savjet MINISTARSTVA BRANITELJA sve redom priznatih boraca u domovinskom ratu.Nećemo dozvoliti da SABA manipulira sa hrvatskom poviješću koja se u Gvozdanskom dogodila, rekli su nam.

Tijekom 436. obljetnice i komemoracije u Gvozdanskom kod Dvora 12. siječnja, ističući junaštvo svih branitelja Gvozdanskog, Marić je ustvrdio da su branitelji Gvozdanskog  ondje junački odolijevali u tri događaja – 1578., 1941. i 1991. godine – i to Turcima, Vlasima, velikosrbima, četnicima,  tizanima i drugima’,što je povijesno utemeljeno.

Vlado Marić istaknuti hrvatski branitelj kao i vrlo odmjeren čovjek koji nikada ne veliča nešto što povijesno nije utemeljeno i dokazano, potvrdio je samo povijesne činjenice koje govore i o tom da su u Gvozdanskom u drugom sv. ratu na svirep način nestale i pobijene cijele obitelji.

Pojašnjenje: Partizani i četnici učestvovali su u pokoljima u Gvozdanskom

Mještani Gvozdanskog oduvijek su bili čvrsti u katoličkoj vjeri. Iz prvoga poznatoga popisa župa Zagrebačke biskupije 1334. godine, vidi se pripadnost Gvozdanskog župi u Žirovcu. Popis župa iz 1501. spominje već tada katoličku župu u Gvozdanskom.




Prije Drugog svjetskog rata, živjelo je u Gvozdanskom preko 300 stanovnika.

Nasljednici Vlaha iz turskih vremena, početkom Drugog svjetskog rata počinju opet harati, tada kao srpski četnici. Nastavlja se tako kolo zla po Lici, Bosni i Pounju.

Zapamćen je jezoviti gencidni pokolj Hrvata na katolički Božić 1941.u Gvozdanskom.[9] Na sam Božić selo napadaju PARTIZANI, upravo za vrijeme podnevne mise.




Pedesetak hrvatskih stanovnika na okrutan način je pobijeno, žene i djevojke silovane, kuće opljačkane, selo i crkva uništeni i zatim spaljeni.

Povjesničar Ante Milinović u svom opisu tih događaja donosi i cijelokupan popis ubijenih stanovnika Gvozdanskog, s opisom njihove smrti.[10] Preživjeli su neke detalje tih zločina u Gvozdanskom vidjeli i prepričali, pa je tako i Martin Grabarević doznao kako su mu okrutno i mučenički stradali otac, majka i drugi članovi njegove obitelji.

Opisao je ta sjećanja u svojoj knjizi.[11] Danas je u Gvozdanskom podignut spomenik upravo na temeljima rodne kuće Martina Grabarevića, a na spomeniku se nalaze 55 imena osoba koje su stradale na Božić 1941. Spomenik svjedoči kako su nestale cijele obitelji, primjerice iz obitelji Grabarević 13 osoba, iz obitelji Vukorep 9 osoba, iz obitelji Borić 8 osoba… I tu nije bio kraj zločinima. Ponovilo se još jednom godine 1991.

Zbog osvete svog poginulog druga pri napadu na Vukovar, pijani četnici upadaju u Gvozdansko. Na spomeniku, koji je podiglo Društvo Zrin, slijede imena troje starijih osoba ubijenih 1991. zbog osvete za nekog lokalnog četnika, stradalog u Vukovaru. Ubijeni su opet iz obitelji Grabarević, bračni par Mato i Ane, iz kuće preko puta spomenika. Zaklani su u podrumu kuće s još jednim rođakom, a kuća je potom opljačkana i zapaljena. Također 1991., ponovno je stradala i zapaljena župna crkva sv. Filipa i Jakova.

Marić je kao izaslanik Predsjednika Republike sudjelovao na obilježavanju 436. obljetnice dvoipolmjesečne junačke obrane utvrde Zrinskih od turskih osvajanja. Podsjetimo, Vlado Marić dopredsjednik je kluba navijača Uvijek vjerni.

Riječ je o diplomiranom inženjeru prometa, branitelju i umirovljenom časniku HV-a, koji zadnjih nekoliko godina djeluje i u savjetu predsjednika RH Ive Josipovića za pitanja branitelja a sada je i  predsjednikom istog savjeta.

U Domovinskom ratu teško je ranjavan, a članom je i  braniteljskih, civilnih i sportskih udruga, te izričito ustrajan na poštivanju svih žrtava, kao i na istinitim i argumentiranim povijesnim činjenicama na što su antifašisti pišući pismo predsjedniku Josipoviću očito zaboravili, jer je njima izgleda samo za cilj da se diskreditira predsjednik savjeta za branitelje u uredu predsjednika RH.

Sve braniteljske udruge ogorčene manipulacijama SABA

Koordinacije hrvatskih branitelja RH naglasile su kao i gardijske brigade da će ukoliko za to bude potrebe sve redom izići sa svojim priopćenjima i napokon osuditi i zaustaviti uporno diskreditiranje istaknutih hrvatskih branitelja koji se zalažu jedino za istinu o stradanjima hrvata kako kroz stoljeća jednako tako u drugom svjetskom ratu kao i u obrambenom domovinskom ratu.

Predsjednik RH treba biti i nadamo se da je ponosan na to da njegov savjet za hrvatske branitelja vodi upravo Vlado Marić, koji je ne samo istaknut hrvatski branitelj već je i čovjek koji je vrlo tolerantan i častan kao i  uporan u isticanju nepobitnih povijesnih činjenica.

Članak u cijelosti preuzet sa Braniteljskog portala.

 

Autor:Braniteljski portal
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.