Screenshot Facebook

Hrvati, pripremite se na promjenu koja stiže sa zapada: Već šalju upozorenja što nas čeka

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Danas će biti umjereno i pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, lokalno moguće i grmljavinom, dok nas navečer sa zapada očekuje postupno razvedravanje. Vjetar će uglavnom biti slab, dok nas poslijepodne očekuje mjestimice umjeren sjeverozapadni ili lokalno uz poneki pljusak kratkotrajno pojačan. Prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) kaže da će najviša dnevna temperatura biti od 13 do 18 °C, u gorju ponegdje malo niža.

Sutra će biti djelomice sunčano, ponegdje promjenljiva naoblaka. Ujutro u unutrašnjosti moguće kratkotrajna magla, na istoku i slaba kiša, a poneki pljusak u toku dana na krajnjem jugu.

“U Slavoniji, Baranji i Srijemu te u Dalmaciji puhati će umjeren sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka će biti od 5 do 9, u gorju između 1 i 4, a duž obale i na otocima od 8 do 12 °C. Najviša dnevna temperatura će biti od 15 do 20 °C”, izvještava DHMZ. Sutra je na snazi žuti meteoalarm za Velebitski kanal zbog jakog vjetra koji bi mogao puhati do 75 km/h. Za ostatak zemlje nema upozorenja.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Pogoršanje vremena

U međuvremenu talijanski meteorolozi upozoravaju na promjenu vremena ovog vikenda. Meteogiornale piše da se već početkom ovog vikenda očekuju pljuskovi i grmljavina zbog prodora hladnijeg zraka koji dolazi sa sjevernog Atlantika, što će oslabiti anticiklonu.

“Vremenske će se prilike postupno pogoršavati, iako se ne očekuju osobito intenzivni poremećaji ili ciklone poput onih koje su zemlju pogodile posljednjih tjedana. Od 20. ožujka Italiju očekuje sasvim drugačiji i potencijalno ekstremniji scenarij. Prema najnovijim prognozama, zapravo je vjerojatno da će toplija suptropska strujanja doći do Italije, uzrokujući porast temperatura znatno iznad +25 °C na jugu i na dva velika otoka. Stoga bismo mogli vidjeti rano proljeće s temperaturama koje su gotovo ljetne ili, barem, tipični za kasno proljeće”, izvještava Meteogiornale.

Zagrepčane uzdrmao novi potres: Opasno je zatreslo, ovaj nije bio blag




“Postoji i druga mogućnost, iako manje vjerojatna, koju predlaže američki GFS model: prodor hladnog arktičkog zraka mogao bi krenuti prema Italiji oko vikenda Cvjetnice od 23. do 24. ožujka, vraćajući nas u sredinu zime, s temperaturama ispod sezonskih prosjeka i mogućim snježnim padalinama na niskim nadmorskim visinama. To bi bio klasični završni udar zime, s povratkom hladnoće koji se lako može dogoditi kasnije, čak i sredinom travnja”, stoji u njihovoj prognozi za Italiju.

U Hrvatskoj se hladniji prodor zraka očekuje početkom sljedećeg tjedna. U ponedjeljak i utorak moglo bi biti kiše, a temperature će se kretati od 6 do 14 stupnjeva Celzijevih.




Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.