Foto: Davor Pongracic / Cropix, Franjo Tuđman

HDZ-u prijeti crni scenarij kao iz doba Tuđmana: Povlače dramatičan potez u strahu od prosvjeda

Autor: Tomislav Fumić/7dnevno

Radio 101 neće se ponoviti, duboko su uvjereni u vrhu HDZ-a. Dok tragikomični Vili Beroš poručuje da je skup lijevih stranaka bio tragikomičan, visoki dužnosnici stranke koji imaju više utakmica u nogama smatraju da nije bio tragičan, a nije ni komičan. Dobro je da nije “napunio” glavni zagrebački trg, kao u slučaju prosvjeda zbog “stojedinice” koji je poljuljao Tuđmanovu vlast, a loše je to što bi nakon ovog u Zagrebu mogli uslijediti drugi u hrvatskim gradovima.

Dok većina u HDZ-u smatra da je brza premijerova reakcija bila odlična, ima i mišljenja da usporedba s rusofilima baš nije bila primjerena. Izazvala je dodatno ogorčenje među onima koji nisu ni ljevica ni desnica, a koji su u zagrebačkom prosvjedu prije svega vidjeli nezadovoljstvo sadašnjom situacijom u zemlji. U razgovoru s nekoliko istaknutih hadezeovaca čuli smo da je okupljanje u Zagrebu uslijedilo nakon dviju problematičnih odluka šefa stranke, one o Turudiću i one o koeficijentima za plaće, koja je izazvala veću političku štetu nego korist.

“To nam sada nije trebalo”, kaže nam jedan viđeni hadezeovac koji ni sam ne zna tko je Andreja Plenkovića nagovorio da se “igra” koeficijentima u izbornoj godini. “Jest da smo većini povisili plaće, ali su usporedbe sada dovele do vala nezadovoljstva, a ti koji su nezadovoljni tražit će način da to pokažu i na ulici. Zato postoji realan strah da će ljevičarski skup dobiti nastavak, a i simpatizere koji možda nisu za ljevicu.”

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Stara priča

U HDZ-u ipak prevladava optimizam jer je zagrebački skup ogolio mnoge stvari. Na Markovu trgu nije bilo hrvatskih zastava, što je za HDZ potvrda da ljevica, ovakva kakva jest, “ne voli Hrvatsku”. Ta teza proteže se još iz vremena Ivice Račana preko Milanovića i sada do Grbina i Sandre Benčić. Drugo, hadezeovci smatraju da je promašeno što oporba trubi o korupciji, ponavlja staru priču koja treba pokazati kako je Hrvatska uništena, a činjenica je da sada ljudi u zemlji žive kvalitetnije nego prije koju godinu.

Treće, u Zagrebu se nije čula ni jedna nova ideja koju bi ponudila ljevica, osim starih fraza i frazetina. I četvrto, vidjelo se da su razjedinjeni jer je Grbin ekspresno dobio “nogu” od Možemo kada im je, u euforiji, ponovno ponudio koaliciju sa SDP-om. “Mi smo svjesni da je izašlo puno ljudi, zapravo više nego što su sami organizatori očekivali. Za nas bi bilo loše kada bi se nastavilo s tim okupljanjima u Rijeci, Splitu i drugdje, ali mislimo da za to nema još puno vremena. Kada oni počnu sa sličnim skupovima, i mi ćemo organizirati svoje pa će efekt biti slabiji.”

Optimizam, dakle, nije napustio vrh HDZ-a, a i premijer je izjavio da je spreman na “fajt”. Već je dokazao da masku uljuđenog europejca lako može zamijeniti borbenim, jezičavim liderom koji pogađa “u sridu”. Naši sugovornici, svi do jednoga, smatraju da konce i u slučaju zagrebačkog prosvjeda vuče Zoran Milanović, a tek se očekuje pravi obračun. Možda je to i tajna izbora Ivana Turudića, koji bi mogao iskopati neke Milanovićeve grijehe, što bi olakšalo put do HDZ-ove pobjede na izborima. U HDZ-u su zadovoljni što se desne stranke nisu odazvale na prosvjed pa je ispao isključivo ljevičarski. Čak ni HDZ-u mrski Most nije pozvao svoje simpatizere da prosvjeduju protiv Vlade i premijera, a Domovinski pokret ostao je potpuno po strani.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Najbolji gromobran

“Koliko god se ljevica trudila organizirati slična okupljanja, naboj će polako slabjeti jer građani nisu baš toliko borbeni kao što Grbin misli. Uskoro će mnogi u Hrvatskoj osjetiti i nove mjere, daljnje zamrzavanje cijena struje i plina, veće plaće i mirovine, a onda će biti još teže mobilizirati ljude da izađu na ulice. Pogotovo zato što mnogi vjeruju da smo svi isti, da želimo vlast, a nitko zapravo ne misli o dobrobiti građana. HDZ će idućih dana dokazati da misli i to će biti najbolji gromobran od novih prosvjeda”, govori naš sugovornik.
Koliko god se ponavljalo, što SDP, Možemo i društvo radi, da je Hrvatska premrežena korupcijom, malo tko je samo na toj tvrdnji da caruje korupcija dobio izbore. Uostalom, ta priča o korupciji bila je prisutna i prije izbora na kojima je Plenković prvi put pobijedio, kao i na prošlim izborima, i nije, za oporbu, “upalila”. Mnogi hadezeovci smatraju da neće ni ovaj put, a ne vjeruju da stranke ljevice mogu građanima predložiti nešto spektakularno što bi presudilo izbore. Vrh HDZ-a ima u pričuvi i strategiju koja će lako dokazati kako je Možemo razočarao Zagrepčane praznim obećanjima. SDP već dugo nije stranka koja nudi nešto novo, nema uza se intelektualce koji bi mogli osmisliti program, a još manje operativce na terenu koji bi mogli mobilizirati članstvo i simpatizere. Nema ni novca, za razliku od HDZ-a, koji će “odriješiti kesu” više nego inače.

Severina se rasula nasred pozornice: Učinila nezgodan korak i izgubila ravnotežu, publika vrištala
Ipak, opreza nikad dosta. Za vrh HDZ-a u ovom je trenutku mnogo važnija tema hoće li biti vremena do izbora da se neutralizira Zoran Milanović i kako će se pojačati koalicijski potencijal. Svi, ali doslovno svi iz HDZ-a s kojima smo u posljednje vrijeme razgovarali, uvjereni su u pobjedu na izborima, usprkos tomu što se mnogo toga uprskalo u posljednje vrijeme, ali ne znaju hoće li imati dovoljno ruku za sastavljanje nove vlade.

Foto: Ivana Grgic / CROPIX

Defenzivna strategija

“Lako je moguće da će ljevica nakon zagrebačkog prosvjeda dobiti krila, ali predstoji joj još puno posla ako nas želi stvarno ugroziti. Do jučer smo ih bili potpuno otpisali, odsad ćemo morati jedno oko uperiti i u ono što rade i u ono što planiraju. Pogotovo ako nastave sa sličnim prosvjedima po cijeloj Hrvatskoj, osobito u sredinama u kojima više ne stojimo briljantno”, čuli smo s nekoliko strana.

A viđenije hadezeovce ponovno muče stare priče, prije svega može li ovaj prosvjed i moguća najava novih poremetiti ritam koji je HDZ zacrtao prije izbora. Sada je tu i afera s Geodetskim fakultetom i Ministarstvom kulture i medija, a navodno je u pričuvi i nova “municija” koja bi mogla uzdrmati stranku. HDZ nikako ne uzvraća udarac, a u posljednje vrijeme samo ih prima. Defenzivna strategija isto tako nije dobra jer su otpali mnogi argumenti koji su trebali dovesti do pobjede na izborima, ali takve pobjede da sastavljanje Vlade ne bude problem.
Sada je i potpuno jasno da s Milanovićem nema nikakvog tihog sporazuma o tome da se otvoreno ne miješa u parlamentarne izbore, a da se HDZ zauzvrat neće pretjerano miješati u predsjedničke. Šef države i dalje je glavni protivnik i kočničar HDZ-u na putu da treći put trijumfira na izborima, a idućih dana može biti samo gore, nikako bolje. Nije dobro primljeno u HDZ-u ni to što premijera više ne podržavaju mediji koji su prije prošlih izbora većinom benevolentno ostali po strani. Plenković ima sve manje onih koji mu drže ljestve u medijskom prostoru, a i “lex AP” je tomu dao obol.

‘RATNICA’ POLITIČARIMA KRADE BOŽIĆ! Mnogima je poslala Uskok na vrata, HDZ-ovci zbog nje ne spavaju: Tko je Plenkovićeva noćna mora?

“Mnogo je autogolova u posljednje vrijeme i nikako da prijeđemo u ofenzivu. Zapravo nitko nije računao da će tako biti, ali još nije dan signal za uzbunu. Prosvjed u Zagrebu nismo doživjeli kao katastrofu, potres od sedam stupnjeva, ali da je podrhtavanje od 2 do 3, to moramo priznati. Sada je zadnji čas da i mi na nečemu poentiramo, jer ako se tako nastavi, i ovakva oporba, nesložna i ne previše maštovita, dobit će simpatizere među onima koji su redovito ostajali doma u vrijeme izbora. A borba za svaki glas bit će presudna i počet će vrlo brzo, bez obzira na to kada će biti izbori.”

Foto: Ivana Grgic / CROPIX

Otežavajuća okolnost

A kada će biti, sada je tek nejasno. Za istaknute hadezeovce s kojima smo razgovarali datum u svibnju ostaje kao varijanta ako se želi da izbori budu prije europskih na kojima HDZ možda neće dobro proći. Neki opet smatraju da je bolje da budu u ljeto, u kolovozu ili rujnu, nakon uspješne turističke sezone koja uvijek poboljša raspoloženje u državi. Nitko ne zna, ili barem ne može javno govoriti, dok se Plenković ne odluči.

Svi naši sugovornici misle da će biti teže nego ikada dosad. Sve su opcije otvorene, a to nije dobro za HDZ. Sada je otežavajuća okolnost i to što će krajnje desne stranke izuzetno dobro proći na europskim izborima, što se može odraziti i na Hrvatsku. Nakon lijevog prosvjeda nije isključen ni desni. A to bi još više zakompliciralo ionako kompliciranu situaciju za HDZ.

Autor:Tomislav Fumić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.