Photo: Robert Anic/PIXSELL

GRLIĆ RADMAN ŠALJE PORUKU SRBIJI! Za daljnji put prema EU traži se sljedeće: Procesuiranje ratnih zločina, istraga o nestalima i osiguranje manjinskih prava!

Autor: N.K

Srbija i dalje nastavlja svoj put prema Europskoj uniji unatoč koketiranju Vučića s Rusijom. Tako će u utorak na međuvladinoj konferenciji o pristupanju EU-u otvoriti pregovore u četvrtom klasteru koji obuhvaća poglavlja o prometnoj politici, energetici i zaštiti okoliša.

Hrvatski ministar vanjskih poslova podržao je otvaranje tog poglavlja, ali poručio je kako će za daljnji napredak morati ispuniti obveze iz ključnih poglavlja koja uključuju pravosuđe i temeljna prava, pravdu, sloboda i sigurnost.

“Otvaranje tih poglavlja moglo bi biti poticaj, ali i obveza Srbije da ispuni uvjete i za sljedeće klastere, odnosno poglavlja”, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Grlić Radman.

“Krajnje je vrijeme da Srbija procesuira ratne zločine”

Ipak, da bi išli dalje, Grlić Radman kaže kako se morati riješiti pitanja procesuiranja ratnih zločina, pitanje nestalih i položaj manjina.

“Krajnje je vrijeme da Srbija krene s procesuiranjem ratnih zločina, da započne istragu o nestalima, kojih je još 1858 i da osigura manjinska prava”, rekao je Grlić Radman.

“To su temeljna područja i to nije samo bilateralno pitanje nego je to i europska pravna stečevina. Nismo zadovoljni s položajem hrvatske zajednice u Srbiji”, dodao je ministar.

Podrška Crnoj Gori

Ovaj put Crna Gora ne otvara i ne zatvara nijedan klaster, ali Grlić Radman je poručio kako ta zemlja uživa potpunu potporu Hrvatske.




“Svakako da nam je u interesu da Crna Gora ide prema Europskoj uniji. Mislim da ispunjavanje kriterija iz poglavlja 23 i 24 (pravosuđe i temeljna prava) ne bi trebalo biti upitno za Crnu Goru”, rekao je Grlić Radman.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.