Pixabay

EU NAGAZILA POLJSKU! SVAKI DAN ĆE PLAĆATI MILIJUNE! Nema više zafrkancije: Ovo je kazna za neposluh!

Autor: N.K

Poljska će morati plaćati milijun eura na dan jer nije suspendirala vijeće Vrhovnog suda, stoji u najnovijoj presudi Suda Europske unije.

Riječ je o dugogodišnjem sporu s Bruxellesom zbog pravosudnih reformi koje prema mišljenju EU, potkopavaju neovisnost sudova.

Poljskoj je naređeno da suspendira Disciplinsko vijeće, ali oni su to odbili. Tako će od sada plaćati kaznu.

“U presudi objavljenoj danas, potpredsjednik Suda naredio je Poljskoj da plaća… kaznu od milijun eura na dan, počevši od datuma dostave ove presude Poljskoj” pa dok ne ispuni naredbu suda od 14. srpnja”, navodi se u priopćenju Suda.

Inače, poljska je pristala ukinuti Vijeće ali u sklopu širih reformi pravosuđa za koje još nije iznijela planova.

Zamjenik ministra pravosuđa Sebastian Kaleta ocijenio je na Twittru da je zahtjev Suda “uzurpacija i ucjena”.

Podsjetimo, Poljska je još 2017. usvojila nova pravila o disciplinskom postupku za suce Vrhovnog suda i redovnih sudova, uključujući osnivanje Disciplinskog vijeća koje je zaduženo za disciplinske postupke protiv sudaca Vrhovnog suda i za žalbene postupke protiv sudaca redovnih sudova.




EU smatra da takav režim ne jamči neovisnost i nepristranost budući da članove vijeća bira donji dom poljskog parlamenta.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.