Foto: X

Dramatična utrka na bojnom polju u Ukrajini: Pogledajte kako izgleda borba za oštećene tenkove

Autor: B. D.

U Donjecku na istoku Ukrajine traje nesvakidašnja “utrka”. Riječ je o četiri kvadratna kilometara polja i šumaraka na kojima 21. mehanizirana brigada ukrajinske vojske drži liniju obrane protiv ruskih snaga. Situaciju je detaljno proučio analitičar Forbesa David Axe.

Inače, 21. brigada nosi nadimak “švedska” brigada jer od tamo došla njihova vozila. Do sad je izgubila 7 od 10 Strv 122 tenkova kojima raspolažu. To je model sličan njemačkim Leopardima 2A5.

Analitičari instituta Oryx smatraju da je u stvari samo jedan od tih tenkova doista uništen. Druge su vojnici morali napustiti nakon što su napadnuti protutenkovskim projektilima i FPV dronovima.

Potraga za tenkovima

Ako je vjerovati institutu Oryx još je šest tenkova negdje na poljima u blizini naselja Terni u ničijoj zemlji. Rusi i Ukrajinci sad se natječu koja strana će doći do više ostavljenih vozila. Ukrajinci oštećene tenkove planiraju poslati na popravke u Litvu, a Rusi ih žele proučiti kako bi saznali kakvu točno tehnologiju koriste neprijatelji. Osim toga žele ih predstaviti kao ratni plijen.




Ukrajinci za sad pobjeđuju u toj “utrci”. Iz satelitskih snimki analitičar Andrew Perpetua zaključio je da su tri izgubljena tenka pronađena i da ih je vjerojatno pronašla Ukrajina.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše




Situacija je napeta

Poznato je da se jedan od napuštenih tenkova nalazi na cesti kod naselja Terni. Njega će vjerojatno pokupiti Ukrajinci. Rusi su jedan od tenkova pokušali odvući dvama oklopnim vozilima. Međutim u tom pokušaju ih je zaustavila 12. ukrajinska azovska brigada.

Tjedan dana nakon toga tenk se i dalje nalazi na istom mjestu, na pola puta od prijašnje pozicije i ruskog položaja. Oklopna vozila više nisu tamo. Vjerojatno je jedno vozilo bilo oštećeno u napadu, a drugo ga nakon toga uspješno odvuklo na sigurno.

Vrijeme će pokazati hoće li inženjeri u Litvi uspjeti popraviti oštećene tenkove koje su Ukrajinci “spasili” s bojišta. Vlada nestašica rezervnnih dijelova, što znači da će trebati dugo vremena da se tenkovi vrate na bojište.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.