Foto: Damir Krajac / CROPIX

Čovjek koji je na Jakuševcu ostao bez ruke ima bolesnog sina: ‘Ne znamo kako će sada’

Autor: I.G.

U teškoj nesreći koja se jučer dogodila na odlagalištu smeća Jakuševec u Zagrebu, radnik Čistoće Josip Topolovec izgubio je lijevu ruku i zadobio niz drugih ozljeda.

Mario Topolovec, sin stradalog radnika, izrazio je šok i zabrinutost za zdravstveno stanje svog oca. “Gradonačelnik Zagreba pitao me smije li posjetiti tatu i može li kako pomoći. Odgovorio sam protupitanjem: ‘Možete li mu vratiti ruku? Ako ne možete, onda ne znam kako biste pomogli”, izjavio je Mario za Jutarnji list.

Obitelj Topolovec, uključujući suprugu preminulu od karcinoma prije tri godine, odgojila je troje sinova. Zoran, drugi sin Josipa, teško je bolestan i živi s ocem. Josip Topolovec već je 17 godina zaposlen u Čistoći, a nesreća na Jakuševcu nije prvi put da se našao u opasnosti.

Svašta se dolje moglo dogoditi’

Mnogi su muškarci iz toga kraja zaposleni u Holdingu, u Čistoći. Kod njih posla nema, na posao u 65 kilometara udaljeni Zagreb obično putuju zajedno, kombijem, za što im treba sat vremena. Prijevoz plaća Holding, a i s njim je plaća manja od 1000 eura.

I Mario je svojevremeno radio u Čistoći, ali nije volio taj posao i čim mu se pružila prilika napustio je Zagrebački Holding i danas za privatnika vozi kamion.

Nesreća u kojoj je stradao Josip Topolovec dogodila se oko 6.40 ujutro, kad je prvi put toga dana, od minimalno četiri puta koliko u smjeni dolaze na odlagalište, otišao istovariti smeće na Jakuševec.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

“Mislim da su vozili biootpad, ali znam da se on dolje kipa. Svašta se dolje moglo dogoditi, sasvim je nesigurno. I sve ono što vi odvajate kod kuće, gore se zajedno istovaruje na isti kup, tvrdi Mario. Jako smrdi, “ali čovjek se navikne”, kaže. – Prije nekoliko godina je nešto radioaktivno bilo u kontejneru, vozač i radnik iste su godine preminuli, ali sve se to zataškalo”, tvrdi Mario. U Čistoći je radio 12 godina.




Pucanj poput eksplozije

Josip je opisao trenutak nesreće, navodeći da je čuo pucanj poput eksplozije, nakon čega je odron smeća krenuo prema njemu. Vojska je intervenirala, a jedan vojnik mu je remenom privremeno podvezao ranjenu ruku dok nije stigla hitna pomoć.

Otac Josip u Čistoći radi 17 godina i ovo nije prvi put da se našao u opasnosti. Mario kaže da ovo nije prva nesreća na Jakuševcu, ali da se “puno toga sakrilo od javnosti”.

Sada i ministarstvo ima nezgodne tvrdnje o Tomaševiću: ‘Mora preuzeti odgovornost’




Josip je budan, ponedjeljak je proveo na Odjelu intenzivne njege na Rebru, no već danas će ga vjerojatno prebaciti na odjel. Ruka mu je odsječena iznad lakta, iako se prvo vjerovalo da su mu slomljena rebra, liječnici su, kaže nam Mario, kasnije konstatirali da su samo natučena. Dobre je volje kao i uvijek, ne žali se, najavljuje tužbu. Obitelj su već kontaktirali pojedini odvjetnici, no razmislit će kome će povjeriti slučaj.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.