Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Sada i ministarstvo ima nezgodne tvrdnje o Tomaševiću: ‘Mora preuzeti odgovornost’

Autor: Dnevno.hr

Zbog odrona smeća koji se jutros ponovno dogodio na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec, pri čemu su ozlijeđena trojica radnika, oglasilo se i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Izražavaju žaljenje uime ministra Davora Filipovića, ali i ističu da jutrošnja izjava gradonačelnika Tomislava Tomaševića u kojoj od prebacuje odgovornost za gospodarenje otpadom na Vladu, ministarstvo i Državni inspektorat, govori o “nepreuzimanju odgovornosti gradskih vlasti za obavljanje poslova i dužnosti koje su im zakonima propisane.”

“Naime, nadležnost nad gospodarenjem komunalnim otpadom što uključuje i operativno vođenje postojećih odlagališta i pripremu infrastrukturnih projekata za gospodarenje komunalnim otpadom jasno je propisana i Zakonom o gospodarenju otpadom i Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske (PGO) već dugi niz godina, a te se nadležnosti Zakonom iz 2021. i PGO-om iz 2023. nisu mijenjale.

Nadležnosti su jasno definirane te uzimajući u obzir da Grad Zagreb svojom veličinom i količinama otpada značajno doprinosi ostvarenju ciljeva u gospodarenju otpadom, Vlada RH putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvija kao i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kontinuirano pruža i stručnu i financijsku podršku kako bi se gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu unaprijedilo”, poručuju iz Ministarstva.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

26,8 milijuna € za otpad u Zagrebu

Dodaju kako je ministar Filipović u proteklih godinu dana čak četiri puta održao sastanak s Tomaševićem, upravo na temu gospodarenja otpadom u Zagrebu. Ističu da su na raspolaganje gradskim vlastima stavili sve svoje stručne službe.

Dosad su s nešto više od četiri milijuna eura iz državnog proračuna financirali nabavu spremnika, biostabilizatora, vozila, izgradnju reciklažnih dvorišta te aktivnosti edukacije i informiranja. Iz fondova Europske unije, naveli su, stiglo je 3.384.431,61 eura za izradu studijsko-projektne dokumentacije za centar za gospodarenje otpadom Zagreb, 10.044.276,19 eura za interventnu mjeru za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u Zagrebu, 460.263,12 eura za obradu građevnog i/ili krupnog (glomaznog) komunalnog otpada, 7.207.161,23 eura za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada…

Uz to, u gradski proračun je iz fondova stiglo 1.183.848,89 eura za izgradnju reciklažnih dvorišta te 477.802,11 za izobrazno-informativne aktivnosti. Tako je ukupno preko Vlade za gospodarenje otpadom u metropoli isplaćeno 26.805.055,42 eura.

Tomaševića pitali gdje će sada odlagati otpad: ‘Nigdje’
‘Nisu prijavili projekt za CGO’

“Gradonačelnik Tomašević mora preuzeti odgovornost za operativno vođenje sustava gospodarenja otpadom kako je definirano zakonom, kao što to preuzimaju svi gradonačelnici i općinski načelnici u Republici Hrvatskoj.

Događaji na odlagalištu Jakuševec u potpunosti su u nadležnosti pravne osobe koja upravlja odlagalištem, a to je u ovom slučaju gradsko poduzeće za gospodarenje otpadom Čistoća. Zatvaranje odlagališta Jakuševec ovisi o izgradnji infrastrukture za miješani- komunalni otpad”, poručili su iz Ministarstva.
Pritom su otkrili jednu neugodnu vijest. Jedino Grad Zagreb nije prijavio projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom na svom području. Doduše, gradonačelnik Tomašević je na konferenciji za medije poručio da od toga neće biti ništa dok s Vladom i Ministarstvom ne riješi pitanje financiranja, lokacije budućeg centra i statusa Zagrebačke županije.

“Zaključno Vlada RH je bila i bit će na raspolaganju Gradu Zagrebu za stručnu i financijsku pomoć za uspostavu održivog sustava gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu, međutim važno je naglasiti da je uspostava sustava i razvoj potrebnih projekata u nadležnosti Grada i gradonačelnika”, poručili su iz resornog ministarstva.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.