Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

AUSTRIJANCI POKAZALI ŠTO ĆE S GRBOM I HRVATSKIM TEKSTOM! ‘Ovo je skandal’, Bujanec konsterniran: Uručeno im je rješenje o zaplijeni prije dva dana

Autor: N.K

Austrijske vlasti uklonile su su grb sa spomenika na Bleiburgu, javlja Bujica uz poruku da je riječ o užasnom skandalu.

Rješenje o zaplijeni grba Počasnom bleiburškom vodu prije dva dana je poslao kotarski namjesnik, Gert Andre Klösch, a sa spomenika je još ranije uklonjen i dio teksta na hrvatskom jeziku: “U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci”.

Spomenik je u izvornom obliku postavljen 1987. godine, ali kroz godine, priroda komemoracije u Bleiburgu počela je smetati tamošnjim vlastima, a niz kritika dolazio je i iz Hrvatske.

Zabrana se ne odnosi na služenje mise

Podsjetimo, Odbor za unutarnje poslove austrijskog parlamenta zatražio je sredinom ožujka od ministra unutarnjih poslova službenu zabranu održavanja komemoracije u Bleiburgu, no zabrana se ne odnosi na služenje mise.

 

Tako će se ove godine, kako je priopćio Sabor, komemoracija održati u petak i subotu 13. i 14. svibnja na zagrebačkom Mirogoju i u svetištu hrvatskih mučenika u Udbini.




U župnoj crkvi u Bleiburgu ipak će se služiti sveta misa, dok će hrvatski veleposlanik u Austriji položiti vijenac.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.