Foto: Tom Dubravec / CROPIX

ZBOG LOVRENA SU SE HRVATI OPET PODIJELILI, A TO NEKI PRIŽELJKUJU! Razumljiv je bijes ovog popularnog Vatrenog, to mu nikako nije leglo…

Autor: Andrija Kačić Karlin

A jesmo podijeljeni. Ideološki, politički, kulturno, nogometno, emotivno, svakako! A svježi dokaz naših posvemašnjih podjela jest – Dejan Lovren. Taj nesumnjivo sjajni nogometaš, s impresivnom i klupskom karijerom, ali i oštrim i britkim jezikom. Kada se sagleda ta njegova nogometna kvaliteta, temperament, iskrenost, bezobrazluk i sjajno prebacivanja s obrambenog na napadači stav možemo samo zamisliti kako li je tek igraču kojeg čuva na nogometnom terenu…

Podjele koje osjećamo – jer se nađe društvo podijelilo na one koji su za Lovrena, potom i na one koji su protiv – gotovo su svakodnevne i u svom ostalim poljima života. Samo, Lovren nije tip koji će se povući ili uvući nekome u onu stvar. Govori što misli, nije ga briga za posljedice.

Čak je i za shvatiti njegovu frustraciju. Kada se na startu svjetske smotre vidjelo da ga izbornik Dalić smatra za prvom opcijom na mjestu stopera u paru s mladim Joškom Gvardiolom – počela je kanonada i prema onome tko je tako odlučio i prema samom Lovrenu.

Na meti kritika

Nije to bilo ugodno ni čitati, a kako li je bilo tek Lovrenu. Srećom, zadržao je svoju usredotočenost i odigrao je izvanredni turnir, bio je jedan od naših najboljih ljudi. Nema u taj zaključak nikakve sumnje.

A za vrijeme cijele svjetske smotre sumnje su se rojile i rojile. I osvojena je brončana medalja, Lovren je jedan od najzaslužnijih za nju, te je nakon utakmice za treće mjesto „Pukao”: Ne, nije se obrušio na novinare, nego na jednog novinara. I nije mu to trebalo, makar pitanje jest je li i novinarima trebala takva izrazita, nametnuta sumnja u Lovrenove igračke sposobnosti.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

A Lovren vam nije čovjek koji će šutjeti ii otrpjeti. Odrastao u izbjegličkoj obitelji, njegovi su iz srednjobosanske Kraljeve Sutjeske, navikao je na borbu i prijepor, svake sekunde. On se ne libi napasti ni mlađe suigrače u nacionalnoj vrti kada vidi da ne poštuju starije, ili kada osjeti da ne daju sve od sebe na treninzima.

Nakon što se obračunao s novinarom nakon osvajanja brončane medalje evo nam Lovrena opet u prvome planu. Što je ispao problem? Izgleda onaj trenutak kada je na dočeku počeo pjevati pjesmu „Lijepa li si” od Marka Perkovića, pjesmu koja je i na prošlom dočeku, nakon srebra iz Rusije bila politički problem. Tada su na pozornici zbog te pjesme isključivali – elektriku!




Pa je onda Lovren nakon dočeka uzvikivao pokliče iz Perkovićeve pjesme „Čavoglave” koju inače pjeva cijela reprezentacija, a kako smo društvo koje svaku pjesmu promatra kao „prihvatljivu” ili „neprihvatljivu” to je Lovren opet bio na križu. Makar, očito, njega tone dira. Lakonski uzvraća:

„Oni su ljubomorni na moje pjevačke sposobnosti”.

Ali, kada želi biti seriozniji hrabro uzvrati: „Moji kritičari mrze sve što je hrvatsko”. I nije da nije u pravu. A u svemu je najviše čudno da se njegove sjajne igre u Kataru uopće nisu percipirale. Lovren je to vidio i osjetio, a nakon što je odigrao besprijekorne utakmice dobio je na elanu.




I nije to nikakva novost, Lovren je odavno takav, njegove rečenice i odgovori s visoka više i nisu iznenađujuće. Kao i njegove učestale objave na društvenim mrežama koje nerijetko sve nas i zbunjuju.

Sjećamo se i trenutaka prije svjetske smotre. Mnogi su mislili da Lovren neće na SP u Kataru odigrati ni minute. Neke druge su vidjeli na njegovoj poziciji. Pa smo imali cirkus već na početnim press konferencijama:

Priupitan je bio Lovren može li u Kataru odigrati ulogu Vedrana Čorluke iz Rusije? Što je značilo da će kod Dalića tijekom cijele svjetske smotre biti pričuva. Kao Ćorluka 2018. godine po ruskim prostranstvima.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Unaprijed se, eto, tražio problem za potrebe svakodnevnog informiranja. Sve u cilju da bude što zanimljivije. Lovren je i tada bio odrješit, pa i ljutit:

“Nastavit ću dok sumnjate u mene, koliko me god otpisivali samo ću još jače dalje”!

To je bio odgovor Dejana Lovrena na pitanje novinara hoće li mu svjetska smotra biti zadnja u karijeri i bi li mu pad u drugi plan na ovome turniru ubrzao odluku o odlasku iz reprezentacije.

I tada su mnogi su u tom odgovoru protumačili da se kod Lovrena pojavio „Kalinićev sindrom”. No, ako pažljivije iščitamo i pitanje i odgovor nismo dobili neku tempiranu bombu. Od samog odgovora kada ga pročitate jedino je gora bila gestikulacija samog Lovrena i njegovo držanje pred novinarima. Ali, to nije neka novost, zar ne? No, čovjek je bio uvjeren u svoju vrijednost. Vidjeli smo kasnie, s pravom! Lovren je uvijek bio ambiciozan, karijeru je napravio sjajnu, zacijelo i zbog takvog svog temperamenta.

Sjećanja nam bježe na jedan događaj od prije četiri godine, kada je Hrvatska odmah nakon srebrne Rusije gostovala u Elcheu kod Španjolske i popila šest komada. Naša javnost i navijači su bili šokirani, počele su i kritike i onda se „ukazao” Lovren. Na svoj tipičan način, objavom na društvenim mrežama.

Prenosimo njegovu tadašnju objavu kompletno. Da vidite i tada njegov stav i način komuniciranja. Ništa se nije promijenilo. Ali, pogledajte je li Lovren bio u pravu ili nije. Nama se čini da jest!

Dakle, Lovrenova objava nakon 0-6 protiv Španjolske:

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

„Težak poraz, boli sigurno, ali stanite malo i razmislite (ako imate uopće mozga) prije nego što krenete pljuvati kao i inače što znate dragi mediji. U ovakvim situacijama ne treba tražiti krivca, zajedno smo pobjeđivali sve do sada, pa ćemo zajedno i gubiti. Ne smijemo potonuti i ne želim da se zaboravi sve ono lijepo sto smo ostvarili na Svjetskom prvenstvu! Mi kakav jesmo narod odmah pljuvačka na najjače, zato i nećemo nikad napredovati s takvim stavom (odnosi se to na medije). Momci glavu gore, sljedeća utakmica je novo dokazivanje, zaboravimo na ovo sto prije, jednostavno j..beno loša večer”.

Lovren baš voli biti u glavnoj ulozi prema van, prema navijačima i medijima. Još pamtimo kako je svojom objavom šokirao i mlade suigrače iz reprezentacije. Jednostavno je napisao na društvenim mrežama „kako mladi igrači nemaju poštovanja prema starijim nogometašima u nacionalnoj vrsti”. Hah, još je Sokrat u staroj Grčkoj davno napisao „kako mladi ne poštuju starije, ne pomažu im, ne ustaju se i čekaju svoju priliku”.

Da, to je Dejan Lovren, što na umu to na drumu. U jedno smo sigurni. Još ćemo se načitati Lovrenovih objava i naslušati izjava. S njime nikad nije dosadno. Jest, nekad pretjera, nekad je posve u pravu.

Ali, ali! Lovrena navijači vole. I zbog takvog njegovog arogantnog stava, ali i zbog sjajnih nastupa u reprezentaciji. Kada je odigrao sada tako dobre utakmice on zaista sada ima snagu zlatnog žita.

Pa nam se događa to što se događa. Jednog Lovrenovog kritičara ovih dana izgleda pazi i štiti i policija. Navijači su masovno ustali u njegovu obranu nakon što je dobio „porciju” od jednog medija.

Navikli smo. Podijeljeni smo! Lovren je živ i zoran primjer.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.