Foto: Tom Dubravec/CROPIX

(VIDEO) HRVATSKA PREKO DRAME DO ČETVRTFINALA! Vatreni u drami penala do pobjede, a junak je samo jedan!

Autor: Dnevno.hr/I.K./I.L

Hrvatska je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Katru – BRAVO, VATRENI!!! U velikoj drami, hrvatski junaci su u raspucavanju s 11 metara osigurali slavlje protiv Japana, u silno napetoj utakmici u kojoj je Dominik Livaković na kraju bio glavni junak s tri obrane japanskih udaraca s bijele točke.

Prije odluke u raspucavanju do kojeg se došlo s 1:1 nakon 120 minuta, za Japance je u prvom poluvremenu strijelac bio Daizen Maeda, a za Hrvatsku je u drugih 45 minuta izjednačio Ivan Perišić.

Na kraju, Livaković je bio sjajan, fantastičan, sasvim je razoružao Japance u raspucavanju i pokazao je da Vatreni ponovno imaju pravu klasu na golu, nakon što pamtimo koliko je svojim obranama značio Danijel Subašić prije četiri godine na putu do srebra na SP-u u Rusiji.

Prvo poluvrijeme pripalo Japanu

Prije velikog završnog hrvatskog slavlja, Japan je u prvih 45 minuta pokazao niz svojih kvaliteta i osigurao je veliku nagradu dolaskom do vodstva nedugo prije odlaska na predah. Vatreni su se u igri jako mučili, a sve je došlo na naplatu nakon što su poslije protivničkog kornera slijedili centaršut i odbijanje lopte do Daizena Maede, koji je iz blizine zatresao mrežu za 1:0. Hrvatska obrana nije reagirala dobro, što je iskoristio 25-godišnji napadač koji je u prvom poluvremenu nekoliko puta bio meta u opasnim akcijama svoje momčadi.

Gol je bio priznat nakon što je trajala provjera s VAR prostorijom nakon mogućeg zaleđa jednog japanskog igrača. Donesena je odluka da je sve bilo čisto zbog pozicije u kojoj se našao Dejan Lovren, a presudilo je jako malo.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Hrvatska je pokazala puno problema u igri. Teško se odgovaralo na japanski pritisak i prijetnje po bokovima, ali čak i u takvom nastupu Vatrenih koji nije bio dobar, nije nedostajalo šansi da poneka lopta završi u protivničkoj mreži. Najviše će se pamtiti šanse koje su imali Ivan Perišić i Bruno Petković, ona puta s reakcijama protivničke obrane koja je sve zaustavila.

Perišić je svoju priliku imao u osmoj minuti. Nakon što je dobio dvoboj s Tomiyasuom i oduzeo mu je loptu u Japančevoj slaboj reakciji, iskusni Vatreni pucao je s lijeve strane 16-erca, ali nije uspio svladati Gondu na protivničkim vratima. Japanski golman odbio je loptu, a u nastavku akcije, Andrej Kramarić nije uspio reagirati kako je htio nakon što je bio okružen u japanskoj obrani.




Petković je bio u sjajnoj prilici u 16-ercu u 26. minuti. Nakon što ga je odličnim dodavanjem sa svoje polovice pronašao Gvardiol, slijedila je Petkovićeva reakcija koja nije bila dovoljno brza. Kasnio je s dodavanjem ili potencijalnim udarcem, a zakašnjeli pokušaj proigravanja s lijeve strane u sredinu kaznenom prostora na koncu je završio u japanskom bloku u obrani.

Prije nego se Japan veselio zbog dolaska u vodstvo, Hrvatska je mogla napraviti nešto više i u 28. minuti. Barišić je centrirao s lijeve strane, Perišić je prebacio loptu na suprotnu stranu 16-erca, a Kramarić je malo zakasnio i nije uspio stići do udarca u blizini gola.

Veliko podizanje Vatrenih

Rano u drugom dijelu Hrvatska je tražila penal nakon što je u čvrstom dvoboju u kaznenom prostoru pao Bruno Petković, djelovalo je da je tu bilo kontakta, ali po procjeni suca Elfatha, ne dovoljno jakog da bi pokazao na bijelu točku.




Vatreni su se nakon te situacije bunili, ali ubrzo potom, stiglo je i veliko slavlje. Dejan Lovren je izvrsnim ubacivanjem pronašao Perišića, a Ivan je pokazao svoju klasu odličnim udarcem glavom nakon kojeg Gonda nije mogao puno na golu Japanaca.

Japanci su ubrzo imali udarac Enda koji je ispod grede izvukao Dominik Livaković, a na drugoj strani, ‘sijevnulo’ je nekoliko šansi Vatrenih koji su se jako podignuli nakon zabijenog gola. U 59. minuti japanska obrana je jedva zaustavila Perišićev nalet s lijeve strane prema sredini 16-erca, ubrzo je svoju klasu pokazao i Luka Modrić ‘bombom’ malo izvan 16-erca koju je Gonda odbio u korner, a u 66. minuti Ante Budimir nije dobro pucao glavom nedugo nakon što ga je Dalić uveo u igru umjesto Petkovića.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Hrvatska je ponovno zaprijetila u 77. minuti. Perišić je u svojem novom opasnom prodoru pucao s ruba 16-erca, a udarac u okvir gola je u bloku spriječio Tomiyasu koji je odbio loptu u korner. Nakon toga više nije bilo velikih prijetnji za golmane, tek s manjom opasnošću za Japance nakon što je Mario Pašalić u 86. minuti probao glavom, ali nije bio precizan. Odluka je bila odgođena za produžetke.

U prvih 15 minuta produžetaka najozbiljnije je zaprijetio Mitoma, koji je u 105. nakon japanske kontre pucao s ruba kaznenog prostora, ali Livaković je bio na pravom mjestu i odbio je loptu u situaciji u kojoj je djelovalo jako opasno za Vatrene. U nastavku produžetaka Dalić je uveo u igru Livaju i Oršića umjesto Budimira i Perišića, a akcija na terenu donijela je nekoliko ubacivanja bez većih prijetnji za golmane.

Najopasnije je bilo na isteku 120. minute, nedugo prije nego je sudac Elfath označio da odlučuju udarci s bijele točke. Lovro Majer pucao je s ruba 16-erca, ali nije bio dovoljno precizan, otišlo je pokraj gola.

Ubrzo potom, odluka je pala s 11 metara, a Hrvatska je dobila velikog junaka…

HRVATSKA – JAPAN 1:1 (3:1)

1:1 (3:1) – Livaković brani Yoshidi, a Pašalić zabija, Hrvatska slavi prolazak u četvrtfinale – BRAVO, VATRENI!

1:1 (2:1) – Livaja je pogodio stativu i vratio je Japanu nadu.

1:1 (2:1) – Zabio je i Brozović! Za Japance je smanjio Asano.

1:1 (1:0) – Nikola Vlašić je zabio, a Dominik Livaković brani i Mitomi!

Sjajan početak, Livaković brani Minaminu!

120’+1 – Završeni su i produžeci. Odluka će pasti u raspucavanju s 11 metara.

120’+1 – Majer je s ruba kaznenog prostora pucao pokraj gola, kakva šteta!

116′ – Livaković je imao posla nakon japanskog pokušaja koji je završen ubacivanjem lopte prema 16-ercu, mirno je uzeo loptu.

114′ – Gonda je pokupio loptu nakon još jednog hrvatskog ubacivanja, ovog puta prema Livaji koji je probao zaprijetiti udarcem glavom.

112′ – Gonda je izbio loptu nakon hrvatskog kornera, bila je to prva situacija koja je ‘mirisala’ na prijetnju u drugom dijelu produžetaka.

106′ – U drugih 15 minuta produžetaka Vatreni ulaze s dvojicom novih igrača, ušli su Marko Livaja i Mislav Oršić. Ivan Perišić i Ante Budimir više nisu na terenu, Budimir nakon što je bio u akciji od 62. minute.

105’+2 – Prvi dio produžetaka je završen.

105′ – Livaković spašava Vatrene! Japanci su pobjegli u kontru, Mitoma je pucao s ruba 16-erca, ali nije se dao hrvatski golman!

104′ – Barišić je ubacio loptu, njegovih dobrih centaršuteva nije nedostajalo, ali japanska obrana raščistila je moguću prijetnju za svoj gol.

101′ – Perišić je zaprijetio, lopta je završila u bloku, a nakon toga Japanci spašavaju svoj gol i još jednim blokiranim pokušajem.

98′ – Dvije izmjene Vatrenih. Svoj današnji nastup završio je Luka Modrić, umjesto kapetana ušao je Lovro Majer, a Matea Kovačića zamijenio je Nikola Vlašić.

92′ – Taniguchi je glavom pucao pokraj gola nakon što je Ito ubacio iz kornera s desne strane.

91′ – Ušli smo u dodatnih pola sata, idemo Hrvatska!

90’+4 – U nadoknadi se nije dogodilo ništa posebno opasno. Elfath je označio kraj ovog dijela utakmice,  prvi put na ovom SP-u igrat će se produžeci.

90’+1 – Igraju se četiri minute sudačke nadoknade.

90′ – Mateo Kovačić dobio je žuti karton, Elfath je prvi put danas posegnuo za kartonom.

86′ – Pašalić je glavom pucao pokraj gola nakon što je prema njemu ubacio Barišić, udarac nije bio pravi…

85′ – Japanci su u posljednjih nekoliko minuta stekli igračku ravnotežu nakon što je najveći dio drugog poluvremena prošao u dominaciji Vatrenih koji su se jako podignuli.

80′ – Tomiyasu je pokušao dodati s lijeve strane kaznenog prostora nakon što je lopta došla do njega u akciji poslije slobodnog udarca, ali sve je zaustavila hrvatska obrana.

77′ – Nova prijetnja Ivana Perišića! Pucao je s ruba 16-erca, lopta je od bloka Tomiyasua otišla u korner.

74′ – Ušli smo u završnu fazu susreta, barem prije mogućih produžetaka. Mario Pašalić, koji je nekoliko minuta ranije ušao umjesto Kramarića, pucao je glavom pokraj gola nakon što je Juranović ubacio s desne strane.

66′ – Kakva šansa za Budimira, glavom je pucao pokraj gola! Kramarić ga je pronašao izvrsnom loptom, ali napadač Vatrenih koji je ušao prije nekoliko minuta nije bio precizan.

63′ – Ovo je bilo blizu, Luka Modrić pokazao je svoju kvalitetu! Kapetan Vatrenih je malo izvan 16-erca poslao ‘bombu’ od udarca, Gonda je reagirao izvrsno za Japance i odbio je u korner.

62′ – Dalić je obavio izmjenu u napadu. Bruno Petković napustio je igru, a prvi put na ovom SP-u na terenu je Ante Budimir.

59′ – Novi nalet Ivana Perišića – odjurio je po lijevoj strani prema sredini 16-erca, jedva ga je zaustavila japanska obrana… Hrvatska je nakon gola u velikom zamahu!

58′ – Sjajna reakcija Dominika Livakovića! Izvukao je loptu koja je išla pod gredu, pucao je Endo, a golman Vatrenih izbio je u korner.

56′ – Gol za 1:1 pogledajte – ovdje.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

56′ – Sjajna realizacija glavom, Gonda nije mogao ništa nakon što je Perišić izvrsno zahvatio loptu!

56′ – GOOOOOOOL! HRVATSKA JE IZJEDNAČILA, zabio je Ivan Perišić!

52′ – Hrvatska traži penal nakon što je Bruno Petković pao u čvrstom duelu u kaznenom prostoru, sudac Elfath tvrdi da to nije bio prekršaj.

49′ – Kovačićev pokušaj iz daljine otišao je pokraj gola, bio je to atraktivan udarac, ali na koncu nedovoljno precizan.

46′ – Ušli smo u drugo poluvrijeme, a Japanci su zaprijetili ubrzo nakon kretanja s centra. Kamadin udarac izvana nije bio precizan nakon što su se hrvatski igrači bunili zbog nedosuđenog prekršaja nad Petkovićem.

45’+1 – Američki sudac Elfath označio je kraj prvog poluvremena dok je trajala hrvatska akcija, s loptom u posjedu Marcela Brozovića na lijevoj strani.

43′ – Gol pogledajte – ovdje.

43′ – Japanci su poveli nakon akcije koja je počela ubacivanjem iz kuta. Slijedio je centaršut i odbijanje lopte do Maede, koji je iz blizine zatresao mrežu.

43′ – GOL! Japan je poveo, zabio je Maeda! Gol je potvrđen nakon kratke VAR provjere, Vatreni su u problemima…

43′ – Dogodio se nesporazum Livakovića i Juranovića, hrvatski desni bek izbacio je loptu u korner iako je golman Vatrenih već bio blizu i vjerojatno bi zaustavio japanski napad.

41′ – Golema šansa za Japan, Kamada je s lijeve strane kaznenog prostora promašio gol u odličnoj japanskoj prilici za vodstvo!

39′ – Yoshida je napravio prekršaj nad Petkovićem, a potom je i sam ostao ležati nakon što je došlo do kontakta nogama s Vatrenim, ali Japanac ipak nastavlja igru.

36′ – Ušli smo u posljednjih 10 minuta prvog poluvremena. Japanci ostaju agresivni, Vatrenima nije lako razviti igru koja bi stavila veći pritisak na protivničku obranu.

28′ – Opet prijeti Hrvatska! Lopta je nakon ubacivanja slijeva otišla u 16-erac, Perišić je glavom prebacio na suprotnu stranu kaznenog prostora nakon što je centrirao Borna Barišić, ali Kramarić nije došao do udarca u blizini gola.

26′ – Nova izvrsna šansa za Vatrene! Petković je izvrsno utrčao i primio je dubinsko dodavanje Gvardiola, došao je do lopte na lijevoj strani 16-erca, ali malo je previše čekao s dodavanjem i lopta je od bloka završila u rukama japanskog golmana Gonde. Kakva šteta, otvarala se šansa za puno veću opasnost za japanska vrata…

24′ – Nakon što se oporavio i nastavio igru, Gvardiol je loše zahvatio loptu i pucao je visoko iznad gola s ruba 16-erca. Bila je to akcija u kojoj se otvorila šansa za udarac poslije hrvatskog ubacivanja iz ‘slobodnjaka’ i japanske odbijene lopte.

23′ – Gvardiol je ostao ležati nakon odlične reakcije i oduzete lopte, ali srećom, bila je to samo privremena bol nakon što je primio udarac u neugodno mjesto.

20′ – Japanci su opasni po oba krila. Ito je ubacio s desne strane, ali Livaković je bio spreman i pokupio je loptu nakon centaršuta protivničkog igrača.

17′ – Nagatomo je ubacio s lijeve strane, pokušao je pronaći Maedu, a Gvardiol je glavom izbacio loptu iz 16-erca prije nego je nastavak akcije završio gol-autom za Hrvatsku.

12′ – Japan je povukao brzu akciju po desnoj strani, Ito je pokušao pronaći Maedu, ali lopta je bila prebrza za japanskog napadača. U nastavku akcije, sve je zaustavljeno poslije prekršaja nad Juranovićem.

8′ – Bila je to golema šansa za hrvatsko vodstvo, Perišić nije pronašao udarac kojim bi poslao loptu iza leđa japanskog golmana Gonde,  a potom je protivnička obrana okružila Kramarića i spriječila je slavlje Vatrenih.

8′ – Kakva prilika za Vatrene! Perišić je iskoristio pogrešku Japanaca, dobio je duel s Tomiyasuom i oduzeo loptu, pucao je iskosa sa svoje lijeve strane, ali lopta nije ušla u gol već je bila odbijena do Kramarića koji u gužvi nije reagirao kako je htio.

3′ – Opasna šansa za Japan! Prva akcija Japanaca nastavljena je kornerom i promašajem glavom. Pucao je Taniguchi, Vatreni su rano bili suočeni s prijetnjom protivnika.

2′ – Hrvatska je izvela prvi dio plana o kojem je pričao Zlatko Dalić, onaj s prekršajem za prekidanje brze akcije Japanaca. Dovelo je to do slobodnog udarca koji je prošao s dosta opasnim japanskim ubacivanjem u kazneni prostor, ali nitko nije došao do lopte.

1′ – Počela je borba za četvrtfinale, idemo Vatreni!

O dolasku zastave na tribine pisali smo u praćenju atmosfere prije utakmice – ovdje.

Intonirane su himne, a kako je bilo i najavljeno, dok se slušala i pjevala Lijepa naša bila je razvijena velika hrvatska navijačka zastava na tribinama.

Hrvatska: Livaković – Juranović, Lovren, Gvardiol, Barišić – Modrić, Brozović, Kovačić – Kramarić, Petković, Perišić

Japan: Gonda – Tomiyasu, Yoshida, Taniguchi – J. Ito, Endo, Morita, Nagatomo – Doan, Maeda, Kamada

* stigli su sastavi. Dakle, Borna Barišić i Bruno Petković startaju od prve minute. To su jedine novosti u postavi Vatrenih. Sosa zbog vitoze i isrcpljenosti preskače ovaj dvoboj.


Hrvatska nogometna reprezentacija danas od 16 sati igra osminu finala Svjetskog prvenstva protiv najvećeg iznenađenja dosadašnjeg turnira, Japana. Nadajmo se da će danas proći bez ikakvih neugodnih iznenađenja.

“Jedan dio posla smo napravili i odradili i idemo dalje. Hrvatska je jedna od najuređenijih, ako ne i najuređenija reprezentacija na svijetu u ovom trenutku, ako pogledamo cijelu priču, od ponašanja, ophođenja, izjava, kvalitete igre, fair-playa. Bez lažne skromnosti, možemo biti primjer svima.” rekao je izbornik u najavi susreta.

Komentirao je i njihov način igre: “To je njihov stil, njihov način igre, to je reprezentacija koja je zadnja na SP-u po posjedu lopte, ali njih to ne zabrinjava. Oni znaju što je njihova kvaliteta, to je brza tranzicija i brza završnica u koju dolaze sa šest-sedam igrača. Oni znaju u čemu su dobri i to i rade.”

Japanci puni samopouzdanja

Izbornik Japana pun je lijepih riječi za viceprvake svijeta: “Hrvatska ima odlične igrače, srebrni su sa zadnjeg SP-a. Poštujemo svog suparnika, imam veliko poštovanje prema hrvatskoj reprezentaciji. Dosta je snalažljiva kao momčad, lako se prilagođava različitim situacijama te stilovima igre. Oni su uporni, čvrsti i dosljedni.”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Hrvatski nogometni savez (@hns_cff)

Japan je skupinu završio kao prvi, s pobjedama protiv Njemačke i Španjolske te porazom od Kostarike. Na prošlom SP su imali 2:0 protiv Belgije, ali su ispali golom u 93. minuti.

Do sada smo s Japanom igrali dvije službene utakmice i jednu neslužbenu. Prvi put smo se susreli s 1997. na Kirin cupu te smo poraženi s 4:3. Godinu dana poslije ždrijeb nas je spojio u grupi na SP u Francuskoj. U teškoj utakmici Vatreni su slavili golom Šukera. 2006. ples kuglica opet nas je spojio na SP ovaj puta u Njemačkoj. Završilo je 0:0, a Darijo Srna je promašio penal.

Nadajmo se da će danas stati japanska iznenađenja te da će Vatreni s uzbuđenjem gledati dvoboj Brazila i Koreje jer pobjednik tog dvoboja ide na pobjednika između Vatrenih i Japana. Susret počinje u 16 sati uz prijenos na HRT2. Tekstualni prijenos možete pratiti na našem portalu.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Autor:Dnevno.hr/I.K./I.L
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.