YouTube/Screenshot

Petroviću se smračilo kad je oteo hrvatsku zastavu: Prekrižio je Srbina za sva vremena

Autor: Dnevno GIŠ

Svi oni koji su se rodili i barem jedan dio života odrastali u Jugoslaviji, bili su poprilično šokirani početkom rata na prostorima bivše države, koji je na kraju razorio mnoge obitelji i prijateljstva, a ova priča je o baš jednom takvom slučaju, možda najpoznatijem na području bivše države. U ovom feljtonu podsjetiti ćemo se na taj incident…

Dražen Petrović i Vlade Divac bili su nerazdvojni tandem, koji je dominirao europskom košarkom krajem 80-tih i početkom 90-tih godina prošlog stoljeća, da bi agresija Srbije potpomognuta JNA, uz jedan potez Vlade Divca prekinula to prijateljstvo za uvijek.

Zadnji zajednički ples jedne velike košarkaške generacije zbio se na Svjetskom prvenstvu u Argentini, na kojem je reprezentacija predvođena nekadašnjim cimerima, Divcem i Petrovićem osvojila zlato, a onda se dogodio incident, koji je završio veliko prijateljstvo.

Uzimanje zastave

Jugoslavija je u finalu Svjetskog prvenstva u Argentini pobijedila još jednu zemlju koje više nema, SSSR, a nastup košarkaša SAD-a na tom prvenstvu nagnao je Amerikance da u Barcelonu pošalju Dream Team, a isti takav, ali bivše Jugoslavije osvojio je svoju zadnju medalju, zlatnu.

Te 1990. godine već se mogao osjetiti vihor rata koji će doći, a u Argentini postoji velika zajednica hrvatskih iseljenika, koja nikada nije Jugoslaviju priznavala kao svoju državu i na utakicu finala ponijeli su hrvatske zastave sa šahovnicom.




Nakon pobjede navijači su uletjeli na teren i Vlade Divac je u jednom trenutku oteo zastavu navijaču iz ruke, a što se zbilo dalje sada je već povijest, o kojoj svatko ima svoju verziju.

Nešto je puklo

“Tada je postojala Jugoslavija i u tom trenutku na parketu nisu bile potrebne nikakve druge zastave. Toj zastavi, koja se pojavila na parketu, tamo nije bilo mjesto. Zastava nije bila hrvatska. Barem nije imala obilježja kakva je imala službena hrvatska zastava u to vrijeme.




Ponavljam, Jugoslavija je postala prvak svijeta, mi smo tada igrali za tu zemlju, i nijedna zastava osim jugoslavenske u tom trenutku nije imala što tražiti na parketu”,reako je svojevremeno o tom incidentu Divac, a i čovjek kojem je uzeo zastavu rekao je kako je Vlade kasnije istu njemu vratio i kako je nije niti pljunuo niti gazio.

Ipak taj potez Divca je presjekao nešto u Draženu, koji zapravo nakon tog Svjetskog prventsva nije prozborio niti riječ sa srpskim košarkašem i od velikog prijateljstva ostale su samo uspomene.

Nisu se pomirili

Kraj prijateljstva između Petrovića i Divca zaintrigirao je i američki ESPN, koji je 2010. objavio dokumentarac ‘Jednom braća’ u kojem je Divac govorio o njihovom odnosu i o tome kako se nikad nije stigao pomiriti s Draženom jer je 1993. poginuo u prometnoj nesreći. Pritom je obišao i Draženov grob te tvrdio kako je između njih stala politika.

“Bili su nerazdvojni, veliki prijatelji. Osjetila sam nešto nije u redu kada je Divac s Lakersima gostova u New Jerseyju. Pitala sam što se dogodilo, ali Dražen mi nikada nije dao odgovor na to pitanje. Zašto, najiskrenije, ne znam. Valjda ga je nešto mučilo, možda bismo danas znali da je tu. Ne mislim da je na Draženov i Divčev odnos utjecalo Svjetsko prvenstvo u Argeniti, kada je Vlade nakon finala uklonio hrvatsku zastavu s terena. On je došao izraziti sućut, ali nije imao snage bilo što reći. Osjetila sam veliku ljubav tog trenutka”, ispričala je svojedobno Biserka Petrović.

Na kraju cijele te priče ostaje praznina i zbunjenost i spoznaja Vlade Divca kako nikada neće moći izgladiti stvari s Petrovićem, a pitanje je što bi bilo da Dražen nije ušao u onaj nesretni Golf u Frankfurtu.

HNS imenovao nasljednika Jarnija, neke će iznenaditi izbor, dolazi iz Hajduka

 

Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.