Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

HAJDUKOV ŠAL NA ČETNIKU: Što nije zapjevao: ‘O Hajduče, poginut ću za te kao Bora Čorba za Hrvate’

Autor: Andrija Kačić-Karlin

Za upućene, nije Bora Đorđević prvi puta na svom koncertu osvanuo s Hajdukovim šalom, kao neki dan kako to pišu mediji. Uostalom, često je i izjavljivao da ga vole svi, pa i Hajdukovci. Što je jadno koliko je i bijedno.

Taj prastari marketinški i prevarantski trik Đorđeviću, Bori Čorbi služi za hvastanje svog ostarjelog rock-sastava koji nerijetko svira po Sloveniji. Jer si je upravo naglašavanjem svog četničkog nadvojvodstva Bora Đorđević sa svojim sastavom Riblja Čorba – zauvijek zatvorio sva vrata u Hrvatskoj. 

Da, Hrvatska je zemlja koja je rijekama krvi platila šetanje četničkih nadvojvoda po svom teritoriju, na koncu konca zaista bi bilo bezobrazno, neukusno i sramotno da se  dotični glazbenik sa svojim sastavom ikada pojavi na koncertu u Hrvatskoj.

Često je u Sloveniji

Svira Riblja Čorba po Sloveniji, dugo i stalno. Dođu i posjetitelji iz Hrvatske, pa nije im zabranjeno. Uostalom, opus rock sastava Riblja Čorba, apstrahirajmo političke gluposti vođe benda, jest i bogat i kvalitetan. Još  u bivšoj državi, krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina Riblja Čorba je bila među najpopularnijim grupama, a u Zagrebu je ranih osamdesetih imala koncert koji je prepunio veliku dvoranu Sportskog doma, i u neviđenoj gužvi i stampedu pri ulazu jedna je djevojčića pregažena i izgubila život.

Toliko je Riblja Čorba bila popularna.

Naravno, danas su druga vremena, a i rock je izgubio svoje mjesto na pijedestalu glazbe po  novim državama koje su nastale nakon raspada Jugoslavije. Tu je i Riblja čorba onemoćala, sad je još i ostarila i svira po malim dvorana po Sloveniji. Jer, posve je normalno da ima ljudi koji još vole slušati njihove pjesme…

Jedna stvar ipak nije uobičajena

Ali, nije normalno da se Bora Čorba kiti Hajdukovim šalom, dobačenim od nekoga s kojim je taj čin dogovorio, sve da ispadne kako golema Hajdukova navijačka armija voli Riblju Čorbu. Nonsens, glupost i nakaradnost tog poteza toliko je očigledna i smiješna da se moramo glasno smijati tom pokušaju samoreklame.
Pa, što počinitelji tog događaja nisu Bori Čorbi dobacili za vrat hrvatski šal, ili hrvatsku zastavu, pa makar i s prvim crvenim poljem. Ah ne! To ne bi bilo to, to ne bi bila manipulacija te vrste kao što je ova s Hajdukovim šalom.

Ili, mogao je Bora Đorđević zapjevati:

„Oj Hajduče poginut ću za te, kao Bora Đorđević za Hrvate”! 
Pravi istinski Hajdukovi navijači  tu su pjesmu pjevali s imenom Stjepana Radića. Pa kad je tako Bori Čorbi stalo do Hajduka mogao je i sebe staviti u tu pjesmu. Samo, kako bi se onda vratio u Srbiju? Možda bi ga sačekao Puniša Račić…

Autor:Andrija Kačić-Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.