Foto: Vojko Basic / CROPIX

Evo koliko zarađuju hrvatski suci, neki će se jako iznenaditi

Autor: Dnevno.hr/K.I.

Mnogi su vjerovali da će se uvođenjem VAR-a u nogomet maksimalno iskorijeniti pogreške i kontroverze nakon utakmica. Ali to se, nažalost nije dogodilo. Hrvatski nogometni suci tako su posljednjih dana glavna tema u hrvatskim sportskim medijima.

Fran Jović i suci iz VAR sobe našli su se pod posebnim povećalom nakon utakmice hrvatskog prvenstva između Varaždina i Hajduka koja je odigrana prošle subote, a sada su nakon novog curenja iz VAR sobe pod povećalom i sudac Dario Bel i njegovi pomoćnici koji su dijelili pravdu na derbiju Dinamo – Rijeka na Maksimiru.

Od uvođenja VAR-a na proljeće 2020. godine dojam je da su suci još i više na meti kritika, da se sve više priča o suđenju i njihovim odlukama, a navijači ih nerijetko smatraju glavnim krivcima za neuspjehe njihovih klubova i “časte” ih uvredama i zvižducima.

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Koliko zarađuju suci?

Tim tragom raspitali smo se koliko zapravo hrvatski suci zarađuju i je li novac koji zarade vrijedan u usporedbi sa silnim stresom i pritiskom kojima su izloženi.

Glavni sudac za jednu utakmicu SuperSport HNL-a zaradi naknadu od 500 eura, a pomoćni suci 280 eura. VAR sudac će zaraditi 280 eura, četvrti sudac 120 eura, a delegat i kontrolor po 200 eura. U drugoj hrvatskoj ligi naknade su, očekivano, manje, pa tako glavnom sucu ide 200 eura, pomoćnom 130 eura, a delegatu i kontroloru po 120 eura po pojedinoj utakmici.

Hrvatska se po platežnoj moći ne može uspoređivati s najjačim europskim ligama. Naknada za suce po pojedinoj utakmici u Španjolskoj tako, primjerice, iznosi 6150 eura, dok je ona u Bundesligi oko 3800 eura.

Izabrali su Hrvatsku, ali onda su neki počeli dobivati i prijetnje smrću







Autor:Dnevno.hr/K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.