Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Dinamo sad gleda u leđa Zvezdi, ali neki su uvjereni da bi Modri bez problema ‘pomeli’ Beograđane

Autor: Andrija Kačić Karlin

Moramo voljeti svoje, pritom poštovati tuđe. Koliko nam već teško bilo. A pristalicama nogometa u Hrvatskoj doista je teško vidjeti mizeran učinak naših klubova u europskim natjecanjima, mahom je većina poispadala već u kvalifikacijama. A Dinamo je zapeo na usponu prema Ligi prvaka, a potom je pao i na samom ulazu u Europsku ligi. I “pronašao” se u Konferencijskoj ligi…

S druge strane gledamo Crvenu zvezdu u Ligi prvaka. Kod Cityja u gostima, čak je beogradski klub i poveo u toj utakmici, no u drugom poluvremenu je sve bilo postavljeno na svoje mjesto. Ono što se kaže, sve je ispalo u skladu s očekivanjima.

Nama se samo po sebi nameće pitanje – tko je u ovome trenutku najbolji klub južno od Alpa i sjeverno od Peloponeza. Potruditi ćemo se biti iskreni, do bola pošteni.

Zvezda ili Dinamo?

Do jučer Dinamo je apsolutno bio broj jedan takozvane “regije”. Godine uspješnih nastupa u skupinama europskih natjecanja donijeli su Dinamu i bodove, novce, ugled, reklamu. Prodaja igrača po visokim cijenama je modernizirana, Dinamo kada proda igrača onda je to ples milijuna. Crvena zvezda untom poslovnim smislu još nije dosegla tu razinu. Ajde, barem nešto…

No, danas? Nije Dinamo krivac što ga je Crvena zvezda preskočila u rangu natjecanja. Ima tu okolnosti i nesretnih i glupih. No, ako jedan klub igra Ligu prvaka, a drugi tek Konferencijsku ligu onda je tu razlike golema, očigledna. Crvena zvezda proživljava svoje najisplativije dane svoje novije povijesti, Dinamo se koprca nakon europskih neugodnih iznenađenja. S novom upravom pitajući se što i kako dalje.

AP Photo/Dave Thompson/Guliver Image

Ne, ne sudimo da Dinamo ima bolju momčad od Crvene zvezde. Možda bi zagrebački modri i dobili beogradske crveno-bijele. No, to imaginarno i hipotetičko pitanje je posve irelevantno. Ne da je nebitno, već i stupidno. Ta, ne živimo u bivšoj državi.

Činjenica jest da je beogradski klub u europskim natjecanjima ove sezone za dva koplja više od Dinama. I sigurno će i dvaput više zaraditi. A u tome i jest poanta?




Iako Dinamo još uvijek ima prednost u cijeni svojih igrača, lakše ih i skuplje prodaje, ne samo zaslugom dobrih partija nogometaša u Dinamovom dresu, već i u hrvatskom, reprezentativnom, Crvena zvezda uživa u plodovima cijelog srpskog nogometa.

Naime, Crvena zvezda je imala golemu pomoć barem jednog kluba u Srbiji, svog vječitog konkurenta Partizana, u skupljanju bodova za europski nacionalni koeficijent. Po kojem se kasnije izvršava ždrijeb i renking klubova. Dinamo, kao usamljeni hrvatski vitez bez minimalne pomoći Hajduka, Rijeke i Osijeka ostao je na vjetrometini, prepušten sam sebi. I mora se tući kroz ne lake kvalifikacije za europsko natjecanje.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Samo i isključivo zbog nacionalnog koeficijenta situacija je po Dinamo i naš klupski nogomet tako drastična.




Pa je Crvena zvezda u ovoj sezonu dobila ulaz u Ligu prvaka – na ruke. Bez kvalifikacija! Kao u snu. Samo podsjećamo, svaki sudionik skupine Lige prvaka može računati na dodatni bonus po osnovu desetogodišnjeg učinka u Europi. Pomoć samo jednog kluba Crvenoj zvezdi je omogućio tu privilegiju. I ako ćemo situaciju početi promatrati od ovoga trenutka – ”Zvezda” je u prednosti ispred Dinama. Iako nam je to teško priznati.

Dinamo će se morati gadno potući kako bi sustigao Crvenu zvezdu. A za to mu treba pomoć ostalih naših klubova. Ali kako? Svi naši klubovi u europskim kvalifikacijama prolaze kao bosi po trnju.

Često znamo čitati nekakve analize i projekcije koje tvrde da je hrvatsko nogometno prvenstvo kvalitetnije od prvenstva u Srbiji. No, ako ćemo gledati kroz europsku prizmu onda je evidentno da Hrvatska sada već debelo zaostaje za Srbijom.

Bišćana se nazivalo Dalićevim nasljednikom, a jedan nenogometni detalj potvrđuje da je to čista glupost

Određene benefite, poput statusa nositelja u ždrijebu ima samo Dinamo, zbog svojih dobrih europskih rezultata, dočim svi ostali naši klubovi koji će kretati kroz kvalifikacije prema Europskoj ligi nemaju nikakav status. I čekaju ih najteži suparnici. Koje teško preskaču.

Situacija s našim klupskim nogometom u europskoj raspodjeli snaga je zaista loša i razočaravajuća. Pogotovo što se zna da su europski nastup najbolji izlog za afirmaciju i prodaju igrača. I iz ove situacije se teško izvući. A ako se nešto i uspije glede izvlačenja to će trajati godinama. Ne gleda samo Dinamo u leđa Crvenoj zvezdi, nago i cjelokupni naš klupski nogomet srpskom.

A da Dinamo osvoji Konferencijsku ligu, kako već to zamišljaju gorljivi optimisti?

Makar, dijametralno suprotno je što se tiče reprezentativno nogometa. Tu je Hrvatska neprikosnovena u odnosu na reprezentaciju Srbije. Pa je cijela priča pomalo i čudna.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.