Pogledajte najveću senzaciju europskih prvenstava, Dansku iz 1992. godine. Može li Hrvatska napraviti slično dogodine u Francuskoj?

Autor: Andrija Kačić Karlin

Europsko prvenstvo u nogometu 1992. je bilo deveto po redu Evropsko prvenstvo u nogometu koje se održalo u Švedskoj. Finalni turnir se odigrao između 10. i 26. juna na kojem je sudjelovalo osam reprezentacija. Danska je u finalnoj utakmici bila uspješnija od Njemačke rezultatom 2-0 te prvi put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Golove u finalu su postigli John Jensen u 18. i Kim Vilfort u 78. minuti utakmice. Utakmica je odigrana pred 37.800 gledalaca na stadionu Ullevi u Göteborgu. Glavni sudac utakmice je bio Bruno Galler.

Najbolji strijelci prvenstva po tri postignuta gola su bili Dennis Bergkamp, Tomas Brolin, Henrik Larsen i Karl-Heinz Riedle.

Dugo se činilo da će UEFA doista tolerirati “krnju” Jugoslaviju, a u nastupu na završnom turniru u Švedskoj spriječila ih je napokon odluka UN-a o sankcijama. Bilo je to jedino razumno rješenje u tom trenutku, jer ne bi bilo pravedno da samo jedni pobiru plodove zajedničkog rada. Brže-bolje, uskočila je Danska, čiji su se igrači već razišli na godišnje odmore nakon klupske sezone.
U završnici je Danska svrstana u skupinu s domaćinom Švedskom, Francuskom i Engleskom, pa joj se proricao brz povratak kući. Međutim, najprije je odigrala neodlučeno s Englezima, potom izgubila od odlične Švedske, ali je u 3. kolu tukla Francuze i eliminirala ih! Uvjerljivi Šveđani remizirali su jedino s Francuskom, a potpuno je podbacila Engleska, s dva remija i jednim porazom.

Branitelj naslova Nizozemska nastavila je i u ovom natjecanju u visokom ritmu, uz remi s ZND-om, što je bila kratkotrajna “firma” bivših sovjetskih republika na putu osamostaljenja. S njima je bodove podijelila i nova, ujedinjena Njemačka, pa se s Nizozemskom plasirala u polufinale.

U polufinalu je Njemačka s tijesnih 3:2 pobijedila Švedsku, dok su Nizozemska i Danska odigrale neodlučeno, da bi Danci prošli nakon jedanaesteraca – veliko iznenađenje! Došao je i dan finala u Göteborgu, i ponovo se Danskoj nisu davali nikakvi izgledi. Međutim, poveli su protiv Njemačke dosta brzo preko Jensena, a do kraja su i podebljali prednost.

Autor:Andrija Kačić Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.