Screenshot

Veliki Hrvat dobiva dugo čekani spomenik u rodnom kraju

Autor: Dnevno GIŠ

Najbolji hrvatski sportaš 20. stoljeća, proslavljeni boksač Mate Parlov, napokon će dobiti i dugo očekivani spomenik u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Vodstvo Hrvatskog boksačkog saveza sastalo s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije, s kojima su usuglašeni svi završni koraci oko postavljanja Matinog spomenika u njegovom rodnom kraju.

Tako će Mate Parlov nakon dva recentna kipa u Istri, jedan u Fažani iz 2018. godine te jedan u Puli iz 2021. godine na Giardinima blizu njegovog legendarnog kafića, gdje ga se moglo svakodnevno vidjeti od kraja karijere pa do teške bolesti, dobiti jedan i u Dalmaciji.

Sportaš stoljeća

Mate Parlov jedini je boksač u povijesti koji je ujedinio svjetsko, europsko i olimpijsko zlato kao amater te europski i svjetski naslov kao profesionalac u istoj kategoriji.

Goran Sebelic/CROPIX Arhiva

Zbog svojih velikih uspjeha proglašen je hrvatskim sportašem 20. stoljeća, a napokon će dobiti spomenik u rodnom kraju, jer je Mate iz u okolice Imotskog, točnije iz mjesta Ričice.

Hrvatska putuje na Euro, pala Armenija: Zaboravljeni napadač spasio Vatrene




Autor spomenika bit će Anto Jurkić, kipar koji je napravio Matin spomenik 2018. godine postavljen u Fažani, a kako navode na stranicama HBS-a, spomenik Mati Parlovu u Splitsko-dalmatinskoj županiji bit će izliven u bronci i s postoljem visok gotovo 3,5 metara, a trebao bi biti postavljen tijekom 2024. godine.




Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.