Foto: Profimedia

ZNATE LI ŠTO JE ‘CRVENI VILENJAK’: Nebeske meduze velike su 50 kilometara, neki su vjerojovali da su svemirski brodovi!

Autor: D.R.

Ako ste nekada dok traje oluja s grmljavinom na nebu ugledali objekt koji nalikuje na divovsku crvenu meduzu, niste halucinirali niti ste vidjeli vanzemaljce.

Ovaj svjetlosni fenomen zapravo je jedan oblik munje, odnosno električnog pražnjenja koji često ima crvenkastu ili narančastu boju i otuda dolazi naziv “crveni vilenjak” (engleski ‘red sprite’).

Za razliku od običnih munja, “crveni vilenjaci” javljaju se vrlo visoko, između 50 i 90 kilometara iznad grmljavinskih oblaka, i imaju različite oblike i vrste sjaja, navodi Europska svemirska agencija.

“Crveni vilenjaci” se teško ulove kamerom jer njihova pojava traje samo nekoliko milisekundi i često se i ne primjećuju golim okom, nego samo posebnim kamerama.

Ali fotograf Stephen Hummel, koji se specijalizirao za snimanje noćnog neba, uspio je 2. srpnja u Teksasu snimiti spektakularnu fotografiju ovog neobičnog svjetlosnog fenomena.

Humel je za Business Insider rekao da je ove godine ukupno snimio 70 sati videomaterijala i fotografija i “uhvatio” oko 70 “crvenih vilenjaka”, a polovica ih je bila tijekom samo jedne oluje.

Fizičar Davis Sentman, sa Sveučilišta Alaska, koji je umro 2011. godine, svojevremeno je predložio da se taj fenomen nazove “sprite”, jer taj naziv “vrlo dobro opisuje njegov izgled”.

Neki “crveni vilenjaci”, poput onoga koji je Hummel fotografirao, imaju oblik meduze i podsjećaju na vanzemaljski brod.

Ovakve nebeske meduze mogu biti velike, a ona koju je fotografirao Hummel vjerojatno je bila dugačka oko 50 kilometara.

“Što je oluja snažnija i stvara više munja, veća je verojatnost pojave crvenih vilenjaka“, rekao je Hummel.

(VIDEO) SUNCE NA ZEMLJI: Najveći energetski pothvat u povijesti: Uskoro dobivamo izvor beskonačne energije?

 

(FOTO) ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE SVIJETU: Dvije velike sante leda nestale su nakon pet tisuća godina

Autor:D.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.