fbpx
ITER

(VIDEO) SUNCE NA ZEMLJI: Najveći energetski pothvat u povijesti: Uskoro dobivamo izvor beskonačne energije?

Autor: Zlatko Govedić

Na jugu Francuske počela je izgradnja najvećeg fuzijskog reaktora na svijetu, koji ima potencijal osigurati čovječanstvu gotovo beskonačan izvor energije.

Projekt “International Thermonuclear Experimental Reactor” vrijedan je 20 milijardi eura, a u njemu će biti replicirani procesi koji pokreću Sunce. On treba da pokaže kako se energija iz nuklearne fuzije može stvarati na komercijalnoj razini.

Iako se proizvodnja prvih količina energije očekuje već 2025. godine, to će biti na eksperimentalnoj razini. Stručnjaci vjeruju da će biti potrebno nekoliko desetljeća da se usavrši tehnologija koja bi omogućila povezivanje fuzijskih reaktora na komercijalne električne mreže.


Unatoč tome, u projekt se polažu ogromne nade, jer nuklearna fuzija nudi čist i gotovo beskonačan izvor energije, premda do sada čovječanstvo nije uspelo nadići tehničke izazove crpljenja ekstremne količine energije.

Divovski reaktor bit će sastavljen iz milijuna dijelova, koji će težiti 23.000 tona, a projekt će biti najsloženiji inženjerski poduhvat u povijesti.

U njegovu sklopu naći će se 10.000 tona magneta, od kojih su neki teži od putničkog zrakoplova, kao i 200 kilometara supravodičkih kabela koji će biti održavani na temperaturi od minus 269 stupnjeva Celzijevih, što je blizu apsolutne nule.

Ukupno 35 država surađuje na gradnji “tokamaka”, magnetskog fuzijskog uređaja koji treba da dokaže potencijal fuzije.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.