Foto: Screenshot/YouTube

Znanstvenike zapanjila obitelj koja hoda na četiri noge: ‘Kao da su poništili evoluciju’

Autor: F.F

Svaka obitelj ima svoje jedinstvene karakteristike, svoje vrline i mane, no obitelj Ulas je privukla pažnju znanstvenika zbog nečega iznimno neobičnog. Smješteni u zabačenom selu u Turskoj, ovi članovi obitelji su godinama bili predmet evolucijske znatiželje zbog svojeg neobičnog načina kretanja – hodanja četveronoške.

Početkom 2000-ih, znanstvenici su objavili rad o petorici braće i sestara Ulas, primjećujući njihov neobičan način puzanja poput medvjeda. Razlozi za ovu anomaliju nisu potpuno razjašnjeni, iako su neki stručnjaci sugerirali genetski problem, dok su drugi odbacili ideju jednog specifičnog “hodajućeg gena”.

Profesor Nicholas Humphrey iz London School of Economics (LSE) osobno je istraživao ovu obitelj. Majka i otac Ulas imali su čak 18 djece, od kojih je samo šestero rođeno s ovim neobičnim načinom kretanja, piše Indy100.

Tražili su objašnjenje

Iako su neki stručnjaci pretpostavljali genetske uzroke, Humphrey je primijetio da svi pogođeni članovi imaju određeno oštećenje mozga, što samo po sebi ne objašnjava ovaj neobični stil hodanja: “Druga djeca koja imaju oštećen mali mozak, čak i djeca koja nemaju mali mozak, još uvijek mogu hodati uspravno”, rekao je Humphrey.

Dokumentarac “60 Minutes” opisuje Ulase kao “kariku koja nedostaje između čovjeka i majmuna”. Iako nitko još nije otkrio točan uzrok ovog neobičnog fenomena, Humphrey je sugerirao da bi njihov način hodanja mogao imati veze s poviješću naše evolucije, posebno u manipulaciji alatima.

Humphrey je također primijetio da Ulasi hodaju na dlanovima, za razliku od čimpanzi i gorila koji koriste zglobove prstiju. Ovo se odstupanje sugerira kao ključno za razumijevanje ljudske evolucije, jer bi očuvanje spretnosti prstiju omogućilo manipulaciju alatima.




Rodio se s rijetkim sindromom zbog kojih je gomilao kazne: Želudac mu bizarno funkcionira

‘I čimpanze si uništavaju prste ako tako hodaju’

“Ono što je značajno u vezi s tim je da čimpanze uništavaju svoje prste hodajući tako. Ova su djeca zadržala svoje prste vrlo spretne, na primjer, djevojčice u obitelji znaju heklati i vezati”, rekao je Humphrey za web stranicu BBC News još 2006. kada je BBC emitirao vlastiti dokumentarac o obitelji.




“Mislim da je moguće da je ono što vidimo u ovoj obitelji nešto što odgovara vremenu kada nismo hodali kao čimpanze, već je to bio važan korak između silaska s drveća i postajanja potpuno dvonožnim”, dodaje birtanski profesor.

Humphrey je otkrio i kako je za djecu nabavio okvire da nauče hodati na dvije noge: “Djeca koja nikada nisu koraknula uspravno na dvije noge koristila su ovaj okvir za hodanje po sobi s takvim oduševljenjem na licima i osjećajem postignuća”, rekao je. Iako su ovi članovi obitelji svojim neobičnim hodanjem izazvali znatiželju, nije se pronašlo jednoznačno objašnjenje za ovaj fenomen.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.