Foto: Screenshot/YouTube/European Southern Observatory

Znanstvenici otkrili pojavu koja pomiče prostor i vrijeme: ‘Sve se drastično mijenja’

Autor: F.F

Fascinantna otkrića stižu iz svemira jer je tim fizičara proučavao supermasivnu crnu rupu, poznatu kao Sagittarius A*, smještenu u središtu naše galaksije. Njihova istraživanja provedena su pomoću NASA-inog rendgenskog opservatorija Chandra, posebnog teleskopa za detekciju rendgenskih zračenja iz vrućih područja svemira, a rezultati su zaista iznenađujući.

Fizičari su koristili tzv. metodu odljeva za izračunavanje brzine rotacije crne rupe, analizirajući radiovalove i rendgenske emisije plinova koji okružuju Sagittarius A*. Rezultati potvrđuju da ova crna rupa doista rotira, što pokreće “Lense-Thirring” efekt. Ovaj efekt proizlazi iz toga da crna rupa, dok se vrti oko svoje osi, rasteže prostor-vrijeme oko sebe, prenosi CNN.

Fascinantno otkriće

Profesorica fizike na Sveučilištu Penn State, Ruth Daly, koja je bila glavna autorica studije, objasnila je da će se zbog rotacije Sagittarius A* dramatično promijeniti oblik prostor-vremena u svojoj neposrednoj blizini. Ovaj fenomen čini prostor-vrijeme iznimno nepravilnim i različitim od onog na što smo navikli u svakodnevnom životu.

Otkriveni tragovi izvanzemaljskog svijeta pod Zemljinim plaštom: Dokazi su nedvojbeni

Daljnje pojašnjenje dolazi iz Dalyinog opisa: što je crna rupa brže okreće, prostor-vrijeme oko nje postaje manje simetrično, stvarajući dojam spljoštenosti, poput nogometne lopte. Ovaj stupanj rotacije crne rupe mjeri se na skali od 0 do 1, pri čemu 0 označava da se crna rupa ne okreće, dok je 1 najviša moguća vrijednost spina. Ranije nije bilo jasnog konsenzusa o brzini rotacije Sagittarius A*.




Dejan Stojković, profesor kozmologije na Sveučilištu u Buffalu, napominje da brzina rotacije ukazuje na to da značajan dio mase ove crne rupe potječe od akrecije. Pitanje rotacije središnje galaktičke crne rupe od iznimne je važnosti jer može pružiti dublje uvide u povijest i strukturu naše galaksije, omogućujući testiranje teorija ili čak otkrivanje mogućih crvotočina – teoretskih objekata koji bi otvorili vrata ka drugim dimenzijama svemira.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.