Iran Mall, Foto: Wikimedia Commons

Ovo je najveći trgovački centar na svijetu: Prostire se na 1,3 milijuna kvadrata te ima 708 dućana

Autor: Zlatko Govedić

Iako se trgovački centar često smatra simbolom američkog potrošačkog društva, titula najvećeg trgovačkog centra na svijetu zapravo pripada jednom od najvećih rivala Sjedinjenih Američkih Država – Iranu.

Smješten sjeveroistočno od Teherana, golemi trgovački centar “Iran Mall” prostire se na površini od 317.000 m², no cijela infrastrukturna površina iznosi nevjerojatnih 1,35 milijuna m², a planira se proširenje na 1,6 milijuna m².

Ima sedam katova i 708 maloprodajnih jedinica (dućana).

Od 2014. godine, više od 1200 izvođača i oko 25.000 radnika radilo je neprestano kako bi najveći trgovački centar na svijetu postao stvarnost.

Godine 2018. završena je prva faza izgradnje, te je trgovački centar otvoren.

Za svakog ponešto

Iranski raj za kupovinu nudi 708 trgovina koje su u zakupu raznih lokalnih i međunarodnih brendova koji nude različite proizvode i usluge, ali također ima niz sadržaja koje ne viđate u većini trgovačkih centara diljem svijeta. Na primjer, Iran Mall ima čak 12 IMAX kina, kao i dvoranu za kazalište s kapacitetom 2000 sjedala, pa čak i muzej i nekoliko umjetničkih galerija.




Što se tiče mogućnosti zabave, Iran Mall ima impresivan zabavni park, teniske terene na krovu, konferencijski centar, hotel i više konferencijskih dvorana. Novi luksuzni hotel s pet zvjezdica i moderni sportski centar uskoro će otvoriti svoja vrata jer se trgovački kompleks neprestano razvija.

Osim navedenih sadržaja, Iran Mall sadrži i nekoliko prostora nadahnutih perzijskom umjetnošću i kulturom. Tradicionalni bazar Iran Malla nadahnut je tržnicama Tabriza, Isfahana i Shiraza, dok je Didar Garden inspiriran tradicionalnom opekom središnjeg Irana i ukrašen palmama i fontanama.




Jedna od glavnih atrakcija posjeta Iran Mallu svakako je Mirror Hall, koja sadrži više od 38 milijuna komada ogledala koje su izradili neki od najboljih iranskih obrtnika.

U centru se nalazi i impresivna knjižnica Jondishapour s više od 45.000 knjiga, rukopisa i dokumenata.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.