Foto: Pixabay

Najjezivije oružje Hladnog rata uništilo bi svijet: ‘Bizaran američki plan je čisto ludilo’

Autor: Zlatko Govedić

U nedavno objavljenoj knjizi objavljen je supertajni plan iz doba Hladnog rata čiji je cilj bio zaštititi SAD od sovjetskog nuklearnog napada tako da se zaustavi Zemljina rotacija. Projekt Retro, osmislili su američki vojni analitičari 1960. godine.

Predloženo je korištenje 1000 masivnih raketa, obično rezerviranih za lansiranje nuklearnog oružja i svemirskih letjelica, kako bi se stvorio dovoljan potisak da se trenutno zaustavi Zemljina rotacija. Ta drastična mjera imala je za cilj navesti sovjetske projektile da nadmaše svoje planirane ciljeve u Sjedinjenim Državama.

Prema tom prijedlogu, ako američki sustavi za otkrivanje projektila identificiraju nadolazeće sovjetske projektile iznad Sjevernog pola, rakete Atlas bi se aktivirale. Kratka pauza u Zemljinoj rotaciji uzrokovala bi da sovjetske rakete, putujući inercijskom putanjom, promaše strateške raketne baze smještene u Dakoti, Wyomingu, Montani i Missouriju.

Katastrofalni plan

Plan, koji je pokrenulo nekoliko dužnosnika zračnih snaga, naposljetku je privukao pozornost Daniela Ellsberga, planera nuklearnog rata, a potom i zviždača Pentagonovih dokumenata. U svojoj knjizi “Stroj sudnjeg dana” (The Doomsday Machine) iz 2017., Ellsberg opisuje svoju početnu nevjericu, misleći da je plan šala, ali je shvatio njegovu ozbiljnost kada je vidio inicijale dužnosnika.

Ellsberg je detaljno opisao logiku plana: izazivanjem nadmašivanja sovjetskih projektila, američke kopnene snage odmazde ostale bi netaknute. To bi omogućilo protunapad nakon što se Zemljina rotacija nastavi, ciljajući sovjetske gradove i vojne lokacije.

Međutim, Ellsberg je identificirao nekoliko kritičnih nedostataka u planu. Kutni moment Zemljine površine bi značio da bi se sve što nije usidreno nastavilo kretati velikom brzinom, što bi rezultiralo katastrofalnim posljedicama. Na ekvatoru, brzina Zemljine rotacije iznosi oko 1600 km/h, što bi se prtvorilo u vjetrove superuraganske snage na globalnoj razini.




“Niste morali biti geofizičar da vidite neke nedostatke u ovoj shemi”, napisao je Ellsberg. Predvidio je da bi golemi vjetrovi uništili građevine i gradove, dok bi obalna područja bila opustošena cunamijem, što bi rezultiraloi apokalipsom usporedivom s termonuklearnim napadom.

Misteriozne ‘kaplje’ u moru opasnije su no što se mislilo: ‘Problem potječe iz Kine’




‘Zločinačko ludilo’

Ellsberg je poslije s jednim fizičarom potvrdio da čak ni 1000 raketa ne bi bilo dovoljno da zaustavi Zemljinu rotaciju. Pokušaj takvog podviga vjerojatno bi raskomadao površinu planeta. James Zimbelman, viši geolog emeritus u Smithsonianovom Nacionalnom muzeju zraka i svemira, objasnio je da bi zaustavljanje Zemljine vrtnje uzrokovalo da se sve odbaci s površine, pretvarajući je u rastaljeni ocean.

Razmišljajući o širem kontekstu planiranja nuklearnog rata, Ellsberg je otkrio da je vidio dokument koji procjenjuje više od 500 milijuna smrtnih slučajeva u američkom nuklearnom napadu 1961. godine, uključujući žrtve padalina u Europi. Opisao je nuklearni ratni stroj kao “zločinačko ludilo”, naglašavajući da institucionalizirana priroda takvog razmišljanja promiče i zahtijeva takve ekstremne mjere.

“Kao što ću uskoro otkriti, procjene Združenih zapovjedništava o učincima provedbe njihovih prvih planova napada predviđale su ubijanje više od pola milijarde ljudi našim vlastitim oružjem u roku od nekoliko mjeseci”, napisao je Ellsberg. “Kako to opisati, osim ludilom?”

Ellsbergova knjiga baca svjetlo na jezivu stvarnost i ekstremne prijedloge razmatrane tijekom Hladnog rata, naglašavajući trajnu opasnost koju predstavljaju nuklearni arsenali i institucije koje njima upravljaju.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.