Foto: Unsplash/Ilustracija

Misteriozne ‘kaplje’ u moru opasnije su no što se mislilo: ‘Problem potječe iz Kine’

Autor: Zlatko Govedić

Područja abnormalno tople vode u Tihom oceanu, poznate kao kaplje (eng. blob), pustoše morske ekosustave od 2010., piše u novoj studiji međunarodnog tima istraživača utemeljenoj na detaljnim računalnim simulacijama.

Studija sugerira da su te kaplje povezane sa smanjenjem u emisijama aerosola u Kini. Ta politika, usmjerena na poboljšanje uvjeta okoliša, možda je nenamjerno pridonijela tim morskim toplinskim valovima.

Aerosoli, sićušne čestice u zraku koje ispuštaju tvornice i elektrane, učinkovito odbijaju Sunčevu svjetlost natrag u svemir, pomažući održavanju atmosfere hladnijom. Smanjenje tih čestica ostavilo je Pacifik izloženijim Sunčevoj toplini, u kombinaciji s rastućim temperaturama zbog globalnog zatopljenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem.

Tople kaplje u Tihom oceanu, Ilustracija: Wang et al., PNAS, 2024.

Lančana reakcija

“Otkrili smo da brzo smanjenje aerosola u Kini izaziva anomalije atmosferske cirkulacije izvan područja njegovog izvora, potičući značajno zagrijavanje površine u sjeveroistočnom Pacifiku, što pruža povoljan uvjet za ekstremno zagrijavanje oceana”, navode istraživači u svom radu.

Zakonodavstvo o čistom zraku uvedeno u Kini 2010-ih uspješno je smanjilo zagađivače i poboljšalo kvalitetu zraka. Na primjer, emisije sumporova dioksida smanjene su za otprilike 70% između 2006. i 2017. Međutim, to smanjenje imalo je neželjene posljedice na klimatske promjene.

Istraživači su koristili postojeće klimatske modele za simulaciju distribucije topline u Tihom oceanu, uspoređujući različite scenarije emisije iz Kine. Modeli koji su odražavali smanjenja emisija u stvarnom svijetu pokazali su vruće točke u sjeveroistočnom Pacifiku, gdje su te kaplje pronađene.

Studija sugerira da odsutnost aerosola nije imala samo izravne učinke zračenja, već je također pokrenula lančanu reakciju zagrijavanja, mijenjanja vremenskih sustava i smanjenja brzine vjetra u određenim pacifičkim regijama, pogoršavajući pregrijavanje oceanskih kaplji.
Koliko je opasna napuhača ulovljena u Jadranu? Evo što se događa ako je dotaknete ili pojedete

Pogoršani rizici

Dok višestruki čimbenici, uključujući prirodne varijacije, utječu na te složene meteorološke sustave, čini se da smanjenje kineskih emisija povećava vjerojatnost ovih događaja zagrijavanja, pridonoseći širem trendu zagrijavanja.
Te su kaplje imale razorne učinke na život u moru, uzrokujući masovan pomor riba, morskih ptica i brojnih morskih organizama. Osim toga, doveli su do cvjetanja otrovnih algi, koje blokiraju sunce te iscrpljuju kisik, dodatno oštećujući ekosustave.

Nova studija naglašava osjetljivu ravnotežu i brojne čimbenike koji utječu na klimatske sustave našeg planeta. Razumijevanje te dinamike ključno je za predviđanje budućih promjena i ublažavanje njihovih utjecaja.

“Naši nalazi daju važan uvid u mehanizme promjena oceana i atmosfere sjevernog Tihog oceana, naglašavajući potrebu za razmatranjem pogoršanih rizika koji proizlaze iz smanjenja antropogenih emisija aerosola u procjeni utjecaja klimatskih promjena”, zaključuju istraživači.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.