Foto: Facebook

Jedan od najodvratnijih organizama na svijetu živi i u Hrvatskoj: Ne zna se što je gore, miris ili izgled

Autor: H.B.

Uzbudljiva snimka dolazi nam iz svijeta gljiva, gdje su znanstvenici uspjeli uhvatiti zadivljujuću ubrzanu snimku procesa rađanja i raspadanja gljive smrdljive strške (Phallus impudicus), poznate po svojem neugodnom mirisu i pomalo prostom izgledu. Ova gljiva obično raste u blizini trulog drveća i biljaka i može narasti do impresivnih 25 centimetara iznad tla. Na vrhu njezina stabljika nalazi se karakterističan zvonoliki klobuk prekriven maslinastosmeđom sluzi, poznatom kao gleba, koja je odgovorna za njezin prepoznatljiv miris.

Oni koji su naletjeli na nju, opisuju miris “sličan raspadajućem mesu, trulim fekalijama i kanalizaciji”. Unatoč neugodnom mirisu, smrdljive strške su, vjerovali ili ne, jestive, a okus im je navodno sličan onom nezrelog lješnjaka.

Foto: Facebook

Mogu se pronaći i u Hrvatskoj

Smrdljivi stršci, koji se mogu pronaći i u Hrvatskoj, počinju svoj životni ciklus iz male baze u obliku jajeta zakopane u tlu i povezane bijelim nitima. Ova baza sadrži malu mrlju sluzi i spore, a s vremenom se razvija u karakterističan smrdljivi klobuk gljive.

U najnovijem videu znanstvenici su zabilježili fascinantni trenutak kada smrdljivi stršak izlazi iz svoje baze i raste do svoje pune veličine u roku od samo tri sata. Tijekom tog procesa, muhe su privučene trulim mirisom gljive i okupljaju se oko nje. Hranile su se sluzi koja pokriva glebu gljive, a taj je proces trajao čak 10 sati.

Video pogledajte OVDJE.

Nakon toga, bijelo tijelo poznato kao “mrtvački prst” postupno počinje trunuti, a plodno tijelo se raspada i nestaje u zemlji. Ovaj brzi životni ciklus ključan je za reprodukciju smrdljivih stršaka. Njihova ljepljiva kapica sadrži spore koje muhe i drugi beskralješnjaci konzumiraju dok jedu sluz, a zatim ih šire na nova mjesta putem svojih izlučevina. Ova strategija razlikuje se od većine gljiva koje svoje spore raspršuju u zrak, što objašnjava neugodan miris ove gljive.

Teorija zavjere upravo postaje istina? Otkriće znanstvenika baca novo svjetlo na Sunčev sustav




Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.