Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Srbi danas slave Đurđevdan: Istoimena pjesma veliki je hit Dugmeta, a rijetki znaju što skriva

Autor: G.B.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas, 6. svibnja, obilježavaju Đurđevdan, praznik kojim čuvaju uspomenu na Svetog Đorđa. Naime, Đurđevdan predstavlja jednu od najčešćih slava kod Srba i nosi brojne narodne običaje. U narodu se uzima za granicu između zime i ljeta te se povezuje sa zdravljem ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost i dobre usjeve.

Kako prenosi Kurir, jedan od najstarijih običaja uoči Đurđevdana je da domaćica spušta u posudu punu vode razno proljetno bilje, a onda odmah dren, pa za njim zdravac, i na kraju grabež i crveno jaje, čuvarkuću. Zatim se bilje ostavlja da prenoći, a ujutro se u njemu umivaju ukućani.

Djeca – “da budu zdrava kao dren”, djevojke – “da se momci grabe oko njih”, stariji – “da budu zdravi”, domaćin – “da mu kuća bude dobro čuvana”.

Đurđevdanski ustanak

Upravo je “Đurđevdan” jedna od najpoznatijih pjesama grupe Bijelo dugme. No, iza ove naoko lijepe pjesme, skriva se jeziva priča. Svojevremeno je novinar Vukašin Beatović govorio kako je pjesma nastala u vlaku smrti koji je putovao iz Sarajeva u Jasenovac.

Prema njegovim riječima, 6. svibnja 1942. policija NDH je naredila da se Srbima pripremi “đurđevdanski uranak”. Brojni zarobljenici tog su dana odvedeni u vlak smrti koji će ih iz Sarajeva prevesti u Jasenovac.

U koloni je bilo oko 3000 ljudi, a u vagonima namijenjenim za “sedam konja ili četrdeset vojnika” bilo je smješteno i po 200 ljudi. U vlaku se našao i član sarajevske Sloge koji je tom prilikom zapjevao: “Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni – Đurđevdan je.”




Breskvica u srcu Like zapjevala ‘Đurđevdan’: Ličani popadali kao domino kocke

Podsjetimo, Bijelo dugme, jedan od najvećih rock and roll sastava s područja bivše Jugoslavije, ove i iduće godine slavi 50. rođendan dugoočekivanom turnejom nazvanom “Doživjeti stotu“. Slavljenička turneja kreće 11. svibnja iz Sarajeva, gdje je sve i počelo 1974. i gdje je Goran Bregović oformio legendarni bend. Prvi koncert u Hrvatskoj održat će se u fantastičnom ambijentu starorimskog kamenoloma Cave Romane u Vinkuranu pored Pule, i to u nedjelju 25. kolovoza s početkom u 21 sat.




Autor:G.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.