Foto: Duje Klarić/CROPIX

SKANDAL U OSIJEKU: Novinari iz protesta napustili promociju udovice Đorđa Balaševića? ‘Nije bilo ugodno, osjetila je i publika’

Autor: Dnevno.hr/Š. P.

Dvije i pol godine nakon što je objavljena, knjiga “Planeta Dvorište” Olivere Savić Balašević predstavljena je na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Ipak, jedino hrvatsko predstavljanje knjige udovice Đorđa Balaševića ostat će zapamćeno po čudnom ponašanju koje je, slažu se mnogi, preraslo u skandal.

Prema pisanju srpskih medija, Olivera je posjetiteljima, ali i novinarskim ekipama zabranila snimanje scenskog dijela programa, točnije, 45-minutnog monologa.

Večernji list je objavio detaljan razvoj situacije te večeri u Osijeku. “Ugodno nije bilo ni organizatorima, najmanje novinarima, a da se nešto događa nedvojbeno je tog petka navečer osjetila i publika”, donosi Večernji list.

Tvrde da im je odmah po dolasku rečeno da je Olivera zabranila fotografiranje te da će, čuje li škljocanje fotoaparata, prekinuti promociju. Zatim je, ističu, odbila pozirati s knjigom u ruci, uz objašnjenje da se koncentrira u garderobi te da će se fotografirati nakon promocije.

Nekoliko medijskih kuća je iz protesta, piše Večernjak, napustilo Oliverinu promociju. Kad je službeni dio završio te je počelo potpisivanje knjige za posjetitelje, opet se, kažu, odbila fotografirati uz objašnjenje: “Pišete ružno o meni”.

Zabrane, skidanja videa, brisanje fotografija…

Iako nije precizirala što je i tko napisao, za pretpostaviti je da nije zadovoljna medijskim praćenjem njezinih pravnih odluka vezanih za bogatu umjetničku ostavštinu njezina pokojnog supruga.

Čak je i srpska pjevačica Marija Šerifović potvrdila nagađanja da su neke pjesme u showu ‘Zvezde Granda’ u kojem žirira – zabranjene, a među njima su hitovi ‘panonskog mornara’ Đorđa Balaševića. Izvođenje Balaševićevih pjesama, prema Marijinim navodima, zabranjuje njegova supruga Olivera.




‘Ima problema, to se kod Đoleta događalo. Meni se dogodilo kad je Mahir izvodio pjesmu Đorđa Balaševića. Bilo je u natjecanju takvih problema i prije, ali se, iz nekog razloga, javila njegova supruga i tražila da snimke budu obrisane. Nisam imala kontakt s gospođom, ali je bio problem, ja to poštujem, ne znam koji je točan razlog’, otkrila je Šerifović.

Osim toga, Olivera je s društvenih mreža pobrisala sve fotografije na kojima je u društvu supruga. Nastavak je to njezine akcije u kojoj, u svrhu zaštite njegova lika i djela, pokušava zaustaviti sva neovlaštena korištenja Balaševićeve glazbe, poezije, pa i osobe.

Preko odvjetnika dosad je, podsjećamo, zabranila koncerte tribute banda u čast Balaševiću, a navodno je i uklonila sve online snimke posvećene njegovoj umjetnosti. Isto tako, neki mediji su prenijeli vijest da je od vlasnika restorana Kućerda na lakat tražila novčanu odštetu jer je, po njezinim tvrdnjama, riječ o izrazu koji se prvi put pojavio u Balaševićevoj pjesmi “Namćor”.




Autor:Dnevno.hr/Š. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.